Miért van lejjebb az egyik here – 6 további érdekesség a férfi szervről

TE,Egészség,férfiak,here,spermium,foci,daganat,önvizsgálat Forrás: Getty Images
Másodpercenként 1500 spermium? Saját hőszabályozás? Egyetlen here is elegendő a gyermeknemzéshez? Egyre jobban odavagyunk a herékért.

Spermagyár

A herék másodpercenként átlagosan mintegy 1500 spermiumot termelnek: ez percenként 90 ezer, óránként 5 millió 400 ezer, naponta pedig 130 millió hímivarsejtet jelent. (Micsoda túltermelés ez ahhoz képest, hogy a nők szervezetében havonta egyetlen petesejt érik meg!)

Egy átlagos mennyiségű ejakulátum (kábé fél-egy teáskanálnyi) 40-130 millió spermiumot tartalmazhat.

Hűvös távolságtartás

Gondolkoztál már azon, hogy míg a nők ivarszervei a test belsejében, védett helyen találhatók, addig a férfiakéi kívül helyezkednek el, és ezáltal sokkal sebezhetőbbek is? Természetesen nem véletlenül van ez így: ez kedvez a hímivarsejtek termelésének. Ahhoz ugyanis az átlagos testhőmérsékletnél egy-két fokkal hűvösebbre, kb. 34 °C-ra van szükség.

TE,Egészség,here,férfiak,spermium
Forrás: Unsplash

Mozgástér

A herezacskók alatt simaizom-réteg található: ez hidegben összehúzódik, ezáltal a heréket közelebb emeli a testhez mint „radiátorhoz”, melegben pedig elernyed, így a herék ismét a testtől távolabb helyezkednek el.

Szintkülönbség

A bal here többnyire egy kissé lejjebb található, mint a jobb (amely egyébként általában egy kicsit nagyobb). Ez szintén a profi hőháztartás miatt van így: a test anélkül képes szabályozni az egyik here hőmérsékletét, hogy az befolyásolná a másikét, hiszen a két here nem simul össze.

(Az sem elhanyagolható szempont, hogy ha összezárt lábbal kell állni, ennek a kis anatómiai trükknek köszönhetően a lejjebb lógó here a másik mögé tud csúszni.)

Érzékenység

A herék iszonyú érzékenyek. Ha ütés éri őket, az egyesek szerint olyan, mintha egy profi bokszoló behúzna egy gyomrost, más szerint olyan, mintha valaki összeszorítaná a tüdőnket, megint más a szülési fájdalomhoz hasonlítja (nos, valószínűleg az utóbbihoz nem volt szerencséje).

A természet vajon miért intézte így? Megvan rá a magyarázat: ha a fentebb ismertetett okokból nem lehetett a test belsejében, mindentől védve elhelyezni a heréket, extra érzékenységgel áldotta/sújtotta a férfiakat: a fájdalomtól való félelem arra készteti őket, hogy óvják a heréiket minden lehetséges sérüléstől.

A zacskók izmai veszély esetén is közelebb húzzák a heréket a testhez – akkor is, ha ez a veszély nem valódi, „csupán” mondjuk érzelmi feszültség.

A herezacskók a szexuális érintésre is érzékenyek, sok férfinál az erogén zónák közé számítanak.

TE,Egészség,here,spermium,férfiak
Forrás: Wikimedia Commons

Rejtőzködés

A herék a fiúmagzat hasüregében fejlődnek, és a születés idejére a herezacskóba vándorolnak. Ha ez nem történik meg, akkor rejtettheréjűségről beszélünk, aminek az esélyét többek között növeli az, ha az anya cigarettázik vagy rendszeresen fogyaszt alkoholt a terhesség alatt.

Ha a fiúcsecsemő rejtettheréjűséggel születik, bizonyos időn belül még mindig van esély arra, hogy a herék maguktól leszállnak. Ellenkező esetben sebészeti beavatkozás oldhatja meg a problémát. Jó tudni, hogy az a férfi, aki le nem szállt herékkel született, hajlamosabb lesz a heredaganatra.

Daganat

A heredaganat leginkább a 20–40 éves korosztályt érinti. Korai felismerés mellett nagyon jó a gyógyulás esélye. A férfiak maguk is felismerhetnék a heredaganatot: erre szolgál az önvizsgálat, amely havonta csupán néhány percet vesz igénybe. Ha bármi gyanúsat észlelünk, várakozás nélkül, sürgősen urológushoz kell fordulni. Azért nem kell pánikba esni, hiszen a tünetek hátterében egyéb okok is állhatnak: például gyulladás, vizenyő, vízsérv vagy a mellékhere cisztás betegsége.

Ha valóban daganatról van szó és műtétre van szükség, jó tudni, hogy az érintett here eltávolítása nem befolyásolja a későbbi gyermekvállalást. Ha azonban kemoterápiás kezelés szükséges, akkor előtte érdemes spermabankban elhelyezni egy „betétet”. Nem jellemző, hogy az egyik here hiánya esztétikai problémát okozna, de ha mégis: ma már lehetséges a protézissel történő pótlás.

Forrás: Health.com

Reméljük, ők is vigyáznak az egészségükre, és sokáig gyönyörködhetünk bennük: