Miért érzed magad cselekvésképtelennek a karanténban?

karantén,fáradtság,energiahiány,stressz Forrás: Getty Images
Anyukám szokta mostanában mondani, hogy nincs kedve és energiája szinte semmihez. Pedig ő az aktív nyugdíjasok csoportjába tartozik: sosem látom tétlenül, és a csoportos utazások alkalmával – amikre apukámmal együtt rendszeresen befizetnek – sok-sok kilométert is képes egy nap gyalogolni.

Egyszóval nem lustaságról és nem rossz egészségi állapotról van szó – de akkor miről? Kicsit utánaolvastunk a témának, és rájöttünk, hogy a stressz a felelős a dologért: ő valószínűleg az adaptációs szakasz végén vagy már a kimerülés fázisában jár a stresszfázisok sorában.

A stressz ősi biológiai reakció, üzenete: küzdj vagy menekülj! Selye János, a stresszelmélet kidolgozója megfogalmazásában a stressz a változásra adott nem specifikus válasz: bizonyos helyzetekben másképp viselkedünk, mint ahogyan szoktunk. Ha stresszforrással találkozunk – pár évezrede ez lehetett egy mammut felbukkanása, ma meg mondjuk egy autó, ami szélsebesen elénk vág –, szaporábban kezd verni a szívünk, megemelkedik a vérnyomásunk, kitágul a pupillánk, megfeszülnek az izmaink. A szervezet reakciója teljesen logikus: azok a szerveink kapnak sok vért, amelyek a leginkább közreműködnek abban, hogy el tudjunk ugrani az autó elől: az agy, a tüdő, a vázizmok. Nem véletlen, hogy nem az emésztő- vagy a nemi szervek kerülnek ilyenkor „helyzetbe”. Még a felületi erek is összehúzódnak, hogy csökkenjen az esetleges sérülések esélye – ezért sápadunk el! Eredeti – biológiai – értelemben ez a mechanizmus a stressz.

És persze stressz a koronavírus-járvány is, a hozadékairól – a karanténról, a megváltozott emberi kapcsolatokról, a gyerek-munka összeegyeztetés nehézségeiről, az elmagányosodás veszélyéről – nem is beszélve. Ahhoz, hogy megértsük, miért következik be sokaknál mostanság az enerváltság állapota, érdemes megismerkednünk a stresszfázisokkal.

A stressz fázisai:

  • 1. fázis: Riadó

(Jelen esetben: „Magyarországon is megjelent a koronavírus!”)

Küzdj vagy menekülj! Avagy: üss vagy fuss! A szervezet gyors választ ad a veszélyes helyzetekre, mobilizálni kezdi az energiáit. Felkészülünk a menekülésre vagy a támadásra. Ebben a riadóállapotban a nyugtalanság ellenére rendkívül tevékenyek vagyunk: megoldó üzemmódba lépünk. A pillanatban élünk, ilyenkor nem vagyunk képesek hosszú távra tervezni. Ez az állapot nagyon fárasztó, nem lehet sokáig benne maradni.

  • 2. fázis: adaptáció

(Jelen esetben: „A koronavírus-járványt nem tudjuk gyorsan megállítani és korlátozásokra lesz szükség.”)

Miután az agy tudomásul veszi, hogy a stresszes helyzetet nem tudtuk rövid időn belül megoldani, a szervezet átmegy energiatakarékos üzemmódba. Az aktivitás meredeken csökken, legszívesebben bekuckóznánk egy plédbe és táli álmot aludnánk. És nem, nincs kedvünk befejezni a nyelvtanfolyamot vagy megtanulni varrni, a félbemaradt doktori disszertációról nem is beszélve…

Ha megszűnik a stresszt kiváltó tényező, gyorsan vissza tudunk térni a korábbi energikus állapotunkba. Ha azonban nem, akkor - egyéni adottságoktól és a stressz szintjétől függően – bekövetkezik a harmadik fázis.

  • 3. fázis: kimerülés

(Jelen esetben: „Nem látjom a végét. Belefáradtam.”

Kész, nincs több erőnk, elfogyott a tartalék. Ilyenkor komoly a veszélye a fizikai betegségek kialakulásának is, a krónikus szorongásról nem is beszélve.

Hogyan szerezhetnéd vissza az energiádat? Próbáld meg csökkenteni a stresszt.

1. Határolódj el a hírektől. Legalább pár napra.

2. Koncentrálj arra, amit képes vagy a kezedben tartani. Lehet az egy ebéd megfőzése vagy a számlák befizetése is.

3. Létezz a pillanatban. (Legalább néha.) Figyeld meg az esőcseppek koppanásának hangját az ablaküvegen, vagy hogy milyen puha a macska szőre az ujjaid között.

4. Készíts egy napirendet, és kövesd azt: igazán megnyugtató.

5. Engedd szabadjára az érzelmeidet: sírj és nevess, ahogy jön – ugyan miért fognád vissza magad?

6. Kapcsolódj másokhoz: ne veszítsd szem elől a szeretteidet. A távoliakkal beszélj, amilyen gyakran csak szükségét érzed, a közelieket öleld meg, amilyen gyakran mindkettőtöknek igénye van rá.

7. Ha úgy érzed, komoly bajban vagy, kérj segítséget szakértőtől. Szerencsére ma számos olyan terapeutát találsz, aki ingyen is vállal tanácsadást.

Ezért is érdemes küzdened a stressz ellen: