Miért vasárnappal kezdődik a hét egyes országokban?

naptár,napló,vasárnap
Forrás: Photo by STIL on Unsplash

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

L

Léteznek olyan heti naptárak, amik vasárnappal kezdődnek. A Google Naptárnak is van ilyen beállítása. Na de miért van ez egyáltalán?

Ez a cikk az Éva egy korábbi számában jelent meg.

Ha előfordult már, hogy külföldről kaptál a következő évre naptárt ajándékba, vagy amerikai időjárás-előrejelző appot töltöttél le a telefonodra, elcsodálkozhattál azon, hogy egyes nemzetek a vasárnappal kezdik a hetet.
Ennek igen régre nyúlnak vissza a gyökerei: a zsidó és a korai keresztény hagyományban a vasárnap volt az első nap, és ez megmutatkozik azokban a nyelvekben, amelyek a hét napjainak nevét a zsidó, görög, perzsa nyelvből vették át. (Portugálul például a hétfő neve segunda feira, azaz második nap.) A judaizmusban a szombaton ült sabbat, a nyugalomnap pénteken napnyugtakor kezdődik, és szombaton napnyugtakor ér véget, az adott héttel egyetemben. Az Újszövetség szerint vasárnap azért a legfőbb, első nap, mert húsvét vasárnapján támadt fel Jézus, ezért a keresztény egyházak minden vasárnapot Krisztus feltámadása ünnepeként ülnek meg. Újlatin nyelveken a vasárnap jelentése „Úr napja” (olaszul domenica, románul duminica, spanyolul domingo stb.).

Olvasd el ezt is!

Az angol Sunday, német Sonntag, svéd söndag és más germán nyelvek „vasárnap” kifejezése a latin dies Solis, azaz „a Nap napja” kifejezésből származik, amit viszont a Római Birodalom Egyiptomból vett át, ahol az „első nap”, a vasárnap a legfőbb hatalom, Ré napistené volt. A magyar nyelvben „vásárnap”-ból lett vasárnap: a középkorban e napon tartották a vásárokat, és Szent István király a kereszténység terjedésének elősegítésére a vásárok megtartását a templomba járással és munkaszünettel kapcsolta össze. Utána dolgos nap következett, és vele az új hét kezdete, hétfő.


Nézd meg ezt a galériát is:

Nézd meg a galériánkat>10 kép
Mit talált vonzónak a 100 évvel ezelőtti férfi?

Tovább olvasok
Kép
Eszel te eleget? Íme 5 jel, hogy több kalóriára van szükséged

Már pedig borzasztóan fontos, hogy figyelj erre, máskülönben számíthatsz rá, hogy idővel hanyatlani fog az erőnléted futóként (is). A runnersworld.hu cikke.

Kép
Ha én lépek ki egy kapcsolatból, nehezebben viselem, mint amikor engem hagynak el

Apológia az Elhagyóért, akit közmegvetés sújt, pedig neki is van szíve. Adrienn története.

Kép
Immunrendszer erősítése? 3 mítosz, amit nem szabad elhinned ezzel kapcsolatban

Hogyan lehet az immunrendszert megerősíteni? Mindenekelőtt tudnod kell, mi az, amit nem szabad többé elhinned ezzel kapcsolatban!

Kép
11 dolog, amit anyák csinálnak, amikor senki nem látja őket

A WC-ben sírunk, dugicsokit eszünk és alvás helyett a gyerekeink fotóit nézegetjük. De ezzel még nincs vége a listának...

Kép
Most akkor tényleg fel akart szedni a 70 éves tanárom?

Felnőtt fejjel ültem be ismét az iskolapadba, coachingot tanulni. Imádtam minden percét. Imádtuk Frigyes tanár urat is, mert szellemes volt és elbűvölő. Később egy cukrászdában is megpróbált elbűvölni. Franci története

Kép
Így borozik Molnár Andi

Szeretjük, tiszteljük, használjuk és élvezzük. A bor mindennapjaink része. Ezerarcú nedű, melyben mindenki megtalálja a maga ízlésének leginkább tetszőt. De kinek mit is jelent igazán? Sorozatunkban ismert emberek mesélnek erről. Ezúttal Molnár Andrea táncost kérdeztük.

Kép
A férjem kedvéért sterilizáltattam magam, majd épp ezért hagyott el

Három lányunk született. Szerettünk volna fiút, persze, de azt mondtuk, hogy 3 gyerek azért elég. A férjem mondta ki a végszót: ne próbálkozzunk tovább. A harmadik császármetszés alkalmával éltem is a sterilizálás lehetőségével. Aztán két év múlva közölte: mégis szeretne egy fiút. „És ki fogja tovább vinni a családnevet?” – kérdezte. Majd bejelentette, hogy mivel nekem már nem lehet gyerekem, így elhagy.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem