Miért káros, ha a gyereked lehülyézi magát?

Miért káros, ha a gyereked lehülyézi magát?
Forrás: Caleb Woods / Unsplash

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A vasárnapi ebédnél a kislányom kiszórt egy kis rizst, majd felsóhajtott: „Jaj, de buta vagyok!” Valósággal ledermedtem: mi soha nem mondtunk neki ilyet.

Sőt, én már évekkel ezelőtt arról is leszoktam, hogy magamat illessem degradáló jelzőkkel. Ez nem azt jelenti, hogy mindig mindennel meg vagyok elégedve, amit csinálok, sőt. És persze gondolatban néha én is szidom magam, de arra már figyelek, hogy ezt ne hangosítsam ki, mert az valóban nagyon lehangoló. Ráadásul amióta gyerekem van, fokozottan figyelek erre, mert tudom, hogy szivacsként szív magába mindent, amit és ahogyan csinálok. Azt is, hogy hogyan viszonyulok saját magamhoz.

Ezért is lepett meg nagyon a kislányom mondata. Vajon kitől hallhatott ilyet? Az illető magára mondta ezt, vagy – horribile dictu – a gyerekemre? Akárhonnan is tanulta a kicsi, sajnálom.

A környezetemben csupa tudatos szülő található. Szenvedélyesen foglalkoztat bennünket az anyaságunk/apaságunk, rengeteget olvasunk a témában, és igyekszünk sok mindent egészen másképp csinálni, mint a szüleink anno (és ezért egészen más hibákat követünk el, mint ők).

Már a dicséretről is egy csomót tanultam.

Onnan indultam, hogy „Jaj, de szép vagy, jaj, de okos vagy!” De aztán – többek között a Gyereknevelés dán módra (Iben Dissing Sandahl és Jessica Joelle Alexander, HVG Könyvek, 2018) című könyvből – megtanultam, hogy a korábbi módszer nem helyénvaló. Olyasmiért dicsérem a gyereket, amihez nem fűződik teljesítménye. Mintha azt mondanám elismerően: „Hű, de zöld ez a szekrény!” Azóta ilyeneket mondok az „okos vagy” helyett: „Ezt jól kigondoltad!”, vagy „Nagyon jól gondolkoztál!”

A „Beszélj úgy, hogy érdekelje, hallgasd úgy, hogy elmesélje” című könyv (Elaine Mazlish; Adele Faber, Reneszánsz Könyvkiadó, 2013) még tovább megy. Azt javasolja, hogy egyáltalán ne is minősíts. Ne mondd, hogy büszke vagy rá. Inkább alkalmazd az úgynevezett leíró dicséretet, aminek a végén a gyerek maga juthat el oda, hogy büszke magára. Például amikor megnézed a rajzát, ne az szaladjon ki automatikusan a szádon, hogy „De szép!”, hanem valami ilyesmi: „Ahá, szóval először megrajzoltad ezeket a zöld kacskaringókat, utána pedig kipöttyözted pirossal! Ezt nevezem részletgazdagságnak!” Megmondom őszintén, ezeket a mondatokat egyelőre egy kicsit erőltetettnek érzem.

Visszatérve a szidásra. Hogyan szidjunk? Szerintem: sehogy. Ha mégis muszáj, akkor a tettet minősítsük, ne a gyereket. És bár szerintem sok hibát követek el a gyereknevelés terén, ezt eddig még mindig sikerült betartanom.

Nos, néha elkerülhetetlen...

Nézd meg a galériánkat>5 kép
6 hazugság, amit biztosan te is mondtál már a gyerekednek
Tovább olvasok
Kép
Fördős Zé interjú arról, miért lett belőle "futóbolond"

Bár a neve a főzéssel és az ételekkel forrt össze, a sport régebb óta az élete része, ráadásul a futás az egyik szenvedélye, szóval itt a helye nálunk! Azon túl, hogy kifaggattuk futási szokásairól, arra is megkértük, mutassa meg az egyik kedvenc futóösvényét, így a fotósorozaton ezt láthatod.

Kép
Laktató uzsonnák Marton Adrienntől iskolakezdésre

A hosszúra nyúlt szünet után ismét becsöngetnek az osztálytermekbe, így újra felmerül a kérdés: mi kerüljön az uzsonnás dobozba. Marton Adrienn gasztroműsorvezető egyedi recepteket gyűjtött egy csokorba, hogy ezzel is segítse a szülőket.

Kép
A lapos hashoz vezető út 5 legegyszerűbb lépése

A lapos has olyan cél, amire titokban, ha nem is mindenki, de a többségünk vágyik. De ha hosszú ideje hiába próbálod megvalósítani ezt az álmodat, jó ha tudod, hogy nem vagy egyedül: a hasi zsír az egyik legmakacsabb területe a testünknek, így még a sikeres diétázók is nehezen szabadulnak meg tőle.

Kép
7 év 98 napunk van megmenteni a Földet: New York-ban elkezdődött a visszaszámlálás

A szeptember 21-27. között zajló Klímahét alkalmából az ikonikus New York-i Metronome óra egyfajta klímaórává változott: a 24 méter széles kijelző arra figyelmeztet, mennyi időnk van még cselekedni a bolygónkért.

Kép
Napi horoszkóp szeptember 24.: az Ikrekre nehéz döntés vár, a Skorpiókra nagy kihívások várnak

Ma se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz a csillagok ismét izgalmas üzeneteket küldtek!

Kép
Bölcsészből IT-s – pálfordulások a pálya során

Mindannyian ismerjük a rosszmájú vicceket, arra vonatkozóan, hogy bölcsészként az ember lánya sosem fog normális munkát találni. Ez persze közel sem igaz, sőt! Ahogy a példa is mutatja, épp, hogy bármi lehet belőle.

Kép
Hány fokos mosással lesznek tényleg tiszták.a ruhák?

Egészen megdöbbentő mekkora különbségek vannak az egyes mosóprogramok hatékonysága között.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem