Miért jár jól a gyerek, akinek két keresztneve van?

Miért jár jól a gyerek, akinek két keresztneve van?
Forrás: Unsplash/Waldemar Brandt

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

M

Ma reggel arról beszélgettünk a két és fél éves kislányommal (és ez nem vicc!), hogy anyának is van neve, mivel nyilván nem úgy szólít mindenki, hogy Anya. És amikor közöltem vele, hogy Rozinak hívnak, akkor ő meg közölte velem, hogy mostantól őt is. Még szerencse, hogy tényleg ez a második neve, mert így akár, ha tényleg komolyan gondolja, mostantól át is térhetünk erre.

2002 májusában került Amerikában adásba az a Jóbarátok rész, amelyben Rachel gyermeket adott Rosszal közös gyermeküknek. Emma – ez lett a neve, és 1-2 évvel később (sorry, nem emlékszem a pontos évre), amikor itthon, magyarul megnéztem először ezt a részt, azonnal nagyot dobbant a szívem, mert tudtam, éreztem és el is döntöttem, hogy ha egy nap lányom születik, akkor Emmának fogják hívni.

Telt, múlt az idő, sok minden változott, egy nem: amikor 2014-ben megtudtam, hogy kisbabát várunk, egy biztos volt, hogy ha lány lesz, Emma lesz. Az se zavart, hogy mostanra velem együtt szülő korba lépett az úgynevezett Jóbarátok-generáció, így nem meglepően az egyik legnépszerűbb lánynév manapság az Emma. :D (Aztán pár év múlva jönnek majd a Trónok harcából elnevezett gyerekek.) De nem lett lány, ebből a szempontból pechünkre, ez a név ugyanis a férjemnek is nagyon tetszett. Fiú név viszont kevés volt, ami tetszett, olyan meg pláne, amely mindkettőnknek bejön. Úgyhogy még hosszú hetekig agyalhattunk azon, hogy mi akkor mi is legyen a fiunk neve.

Nagyon sok mindent szeretek a férjemben, de a neve speciel nem a kedvencem benne. Már csak azért is, mert tudtam, hogy Imre lévén sokan viccelődtek azzal (vagyis ház azt gondolták, hogy ez vicces), hogy „Hé, Imre! Pattanj a fütyIMRE!”. Én meg valahogy úgy megóvtam volna ettől a kisfiamat. Viszont sorban a második Zubor Imreként nagyon örült volna annak, hogy ha már fia születik, az III. Zubor Imre lenne.

Kompromisszumot kötöttünk: lehet III. Zubor Imre, viszont akkor választunk neki még egy keresztnevet és azt fogjuk használni.

Pár hét után végül megtaláltuk a mindkettőnk számára tetsző, tökéletes nevet. Így lett Máté. Isten ajándéka, ezt jelenti. Tényleg az. A legnagyobb ajándék.

Másodjára aztán lányunk lett, így végre lehetett egy Emmánk. Ám azután, hogy a fiunk tovább vitte Apa nevét, úgy voltunk vele, hogy a lányunk vigye tovább Anya nevét. Nem hangzott rosszul az Emma Rozália, de valahogy nem volt az igazi. Aztán a nagymamámtól megtudtam, hogy valójában a dédnagymamámig Róza volt minden elsőszülött nő a családban, csak nála elrontották a nevet az anyakönyvezéskor. „Emma Róza!” – kiáltottam fel. Tökéletes! Együtt is szép, külön is, az Emma is, a Róza is, bármelyik variáció csodás!

Pedig akkor még nem gondoltam, hogy egy nap (és szerintem aránylag elég hamar) lezajlik közöttünk a párbeszéd arról, hogy akkor őt már ne Emmának hívjam, hanem Rozinak. Hiszen ha engem is így hívnak, akkor nyilván őt is így kell. Úgyhogy mától van egy Rozink. :D

Ez egyébként azért vicces, mert pont a hétvégén találkoztam egy kisfiúval, akinek két neve van és pont nem úgy szereti hívatni magát, ahogy az anyukája hívja.

Zétény Tamás vagyok, de a Zétényt utálom

– mondta újdonsült kisbarátom, majd miután megkérdeztem, hogy szeretné, ha szólítanám: Tominak vagy Tamásnak, azt mondta, hogy az mindegy, csak ne Zéténynek, az anyukája ugyanis így hívja és azt nagyon utálja.

Úgyhogy ma, miután az én Emmámból Rozi lett, eszembe jutott Zétény is, aki Tamás szeretne lenni, és az, hogy milyen jó, hogy anno nem beszéltek le arról, hogy két nevük legyen a gyerekeknek. „Minek annyi név? Sok vele a macera, nem tudják majd, hogy szólítsák, elírják, stb.” – mondták sokan. De örülök, hogy megadhatom a lehetőséget a gyerekeimnek, hogy válasszanak az előszűrt „listából”, még ha jelenleg csak két névből is választhatnak. Aztán ki tudja, maximum felnőttként átnevezik magukat, ha esetleg egyik névvel sem tudnak megbarátkozni. Bárhogy is fogják hívni őket, akkor is ők lesznek számunkra az élet legnagyobb ajándékai.

Nem tudod, hogy milyen keresztneve(ke)t válassz a gyereke(i)dnek? Íme néhány ötlet!

Tovább olvasok
Kép
Jelek, melyek arra utalhatnak, a gyerekedet is nagyon megviseli a jelenlegi helyzet

Amíg te kibeszélheted a feszültséget; egy gyereknek ez közel sem ennyire egyszerű. Pedig őt is biztosan nyomasztja, hogy egyik napról a másikra fölfordult a kis élete. S ha szavakkal nem is biztos, hogy ki tudja fejezni, ez a viselkedésén keresztül talál kiutat. Olvass a néma üzenetekből.

Kép
Napi horoszkóp november 29.: az Oroszlánok érdekes tapasztalatokkal gazdagodhatnak, a Mérlegekre nagy meglepetés vár

A hét utolsó napján is érdemes néhány percet szánnod a horoszkópodra, hisz a csillagok mára is izgalmas üzeneteket küldtek!

Kép
Szabályok, amiket Diana hercegné és Meghan Markle is megszegtek

Diana hercegné és Meghan Markle egyaránt híresek arról, hogy időnként megszegik a királyi család szabályait. Most összegyűjtöttünk néhány szabályt, ami ellen mindketten fellázadtak már.

Kép
Még mindig nagyon kevés a családbarát munkahely

Bár elméletileg visszavárják dolgozni a kisgyermekes anyákat, többségük nem érzi igazán családbarátnak a munkahelyét. Van, aki inkább eltitkolja, hogy szült; sokuk feleslegesnek érzi magát a munkaerőpiacon. Az is gyakori, hogy a gyerek miatt eleve nem mernek magasabb pozícióban gondolkodni.

Kép
Anyatejből készült jégkrémmel megelőzhető a koronavírus

Egy amszterdami kórház önkéntes édesanyák által adományozott anyatejéből készít fagylaltot, mely alkalmas lehet a COVID-vírusos megfertőződés megelőzésére.

Kép
Mi legyen a kinőtt ruhákkal és játékokkal, ha már nem kellenek?

Tele a szekrény felső polca, a padláson egymást támasztja a kinőtt kismotor, futóbicikli, első bringa és a tárolóban sem jobb a helyzet, mert az egyik falat csakis a kinőtt ruhákat és játékokat tartalmazó dobozok állnak. Sztenderd dilemma kis és nagyobb gyerekeseknél a mi legyen a kinőtt cuccok sorsa? Szerzőnk, Seufert-Szántó Orsi, aki egy fiú és egy lány anyukája hoz nektek ötleteket arra, hogy hogyan adjatok túl a feleslegessé vált, ámde szép állapotú gyerekholmikon.

Kép
Csak egy dolog idegesít jobban annál, hogy nem eszik rendesen a gyerekem

Mégpedig az, hogy mindenki ezzel cseszteti őt is és engem is.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem