Az összes jó dolog, amit a válásomtól kaptam

Az összes jó dolog, amit a válásomtól kaptam
Forrás: Amos Bar Zeev / Unsplash

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

E

Elválni természetesen nem jó dolog. De mégis profitáltam belőle, hogy magam is elvált vagyok.

Emlékszem, zsenge, naiv huszonéveim elején, egy új munkahelyen némi idegenkedéssel tekintettem öt évvel idősebb, új kolléganőmre: elvált… Furcsálltam, idegenkedtem tőle, valahol mélyen úgy gondoltam rá: „ő már elrontotta az életét, rajta van egy bélyeg.” Aztán, sok évvel később magam is elváltam – és az odáig vezető éveket említett, barátnővé avanzsált kolléganőmmel lelkiztem végig –, és ma már egészen másképp tekintek a válásra és az elvált emberekre.

Azért leszögezném: elválni nem jó dolog. Szenvedés, fájdalom, kételyek, dilemmázás, nehéz döntési folyamat, szakítás, padló, lassú újrakezdés. Ha tehetném, nyilván kihagytam volna az életrajzomból. De így alakult, így alakítottuk.

Magam harminchárom évesen váltam el a férjemtől, a jól szituált életemtől, a budai házamtól, a papírforma tündérmesétől. Lenulláztam magam érzelmileg, lakhatásilag, biológiaiórailag. Rongyosra hallgattam Justin Timberlake-től a „What goes around comes around”-ot, esténként sorra bontottam fel az ajándékba kapott, parlagon heverő hatputtonyos tokaji aszúkat (mikor, ha nem most alapon), majd hagytam, hogy az örvény levigyen az aljára, és onnan felrúgtam magam.

Valószínűleg nem mindenki van így vele, de úgy érzem, elmondhatom, hogy jól jöttem ki belőle. Elmondom, miért:

  • Egyfajta késői felnőtté válásban volt részem. A válást követő szakaszban függetlenebbé váltam a szüleimtől és úgy általában, „másoktól”.
  • Megtanultam jól egyedül lenni. Na persze nagyon sokat lógtam a Müpában és a zumbaedzéseken, de azért rengeteg órát töltöttem egyedül – és jólesett! Már nem féltem úgy a csendtől.
  • Őszintébb lettem – elsősorban magamhoz. Elkezdtem jobban odafigyelni a belső hangomra. Ez hozzájárult ahhoz, hogy a jövendő életemet másképp kezdtem el felépíteni.
  • Erősödött az önbizalmam, hiszen túléltem egy krízist, és meg tudtam állni a lábamon.
  • Harminchárom évesen aztán újra átélhettem a szerelmet – egészen másképp, mint tizen- vagy huszonévesen. (És ma újra házas vagyok. És nem szeretnék újra elválni.)

Így aztán ma már egészen másképp tekintek az elváltakra is. Olyan embereknek látom őket, akik megharcolták a magukét, akik egy értékes tudás birtokában vannak, akik a személyiségfejlődés egyfajta magasabb fokán állnak.

Mindazonáltal ez a cikk nem szeretne valamiféle hozsánna lenni a váláshoz. Mert azért az gyönyörű, ha két ember hosszú ideig szépen, szeretetben, megbecsülésben, türelemben, a változásokban is egymásra vigyázva együtt tud élni. Mint például a szüleim, akik már 48 éve házasok. Minden tiszteletem az övék.

Olvasd el ezt is:

Jól fontold meg, tényleg megteszed-e.

Nézd meg a galériánkat>6 kép
Kérdések, amiket fel kell tenned magadnak mielőtt a válást választod
Tovább olvasok
Kép
Öt dolog, amit megtanulhatsz a macskádtól

Minden érintett tudja, hogy a Macskával szemben lehetetlen a falkavezért alakítani, vagy abban bízni, hogy egyszer majd demokratikus csapatot alkottok.

Kép
9 dolog, ami számomra természetes, de a férjemnek égnek áll tőle a haja

Díszpárnák, csinos bögrék, burjánzó növények a lakásban. Minden női szívet megdobogtatja legalább az egyik, ám életünk párjai szívük szerint eltüntetnék mindet, amint kitesszük a lábunkat a lakásból.

Kép
Milyen borokat válasszunk előételekhez?

Akárcsak az italok sorában az aperitifnek, úgy az étkezések során az előételeknek is megvan a fontos szerepük. Érdemes a menüsort is ugyanúgy felépíteni, mint ahogy a borok kóstolási sorrendjét felállítani, vagyis a könnyű ételekkel és italokkal kezdeni, majd fokozatosan haladni a tartalmasabb fogások és a testesebb, érettebb borok felé. Mivel az előétel amolyan első fogás előtti étvágygerjesztő, leginkább könnyedebb, lendületesebb, frissebb borok kerülnek mellé pohárba. „Kóstoljunk bele” néhány hideg és meleg előételbe, és a hozzájuk párosítható borokba!

Kép
Megnéztem Grecsó Krisztián és Grecsó Zoltán önálló estjét

A „Többet magunkról” című darabbal a Grecsó név végérvényesen összművészeti branddé vált. Jobb nem is történhetett volna vele.

Kép
A tehénpuki és -böfögés életveszélyes!

A szarvasmarhák tejet és húst adnak nekünk. És jó sok metánt. A metán meg az egyik legveszélyesebb üvegházgáz: a klímakatsztrófához nagyban hozzájárul. De most úgy tűnik, a metánnak annyi.

Kép
Dubajban az anyák szülés után mell- és hasplasztikát is kérhetnek - ez ott természetes

Anyukák mesélnek, milyen a terhesség és a szülés Dubajban, Svédországban, Hollandiában, Franciaországban és Angliában.

Kép
Másfél évtized után elengedtem az örökbefogadást, és most boldog vagyok

Nem esett teherbe, de kétségbe sem. Járta az egészségügy rondabugyrait, a kórházakat, a borsos árú magánrendeléseket, a meddőségi klinikákat. Végül az örökbefogadás mellett döntött. Üdvtörténet nincs, mégsem vág eret magán emiatt. Ági kálváriája és felszabadulása.

Kép
Vérnyomáscsökkentő ételek

A szívbetegségek elkerüléséhez a magas vérnyomás az a kockázati tényező, amit az összes közül a legkönnyebb orvosolni. A megfelelő étkezéssel sokat segíthetsz!

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem