Miért hétpecsétes titok az, hogy ki a covidos gyerek az osztályban?

Borítókép: Miért hétpecsétes titok az, hogy ki a covidos gyerek az osztályban? Forrás: Pixabay/Viki.B
Személyiségi jogok, értjük ezt. Olvasói levél.

„Értem én, hogy sérti a személyiségi jogokat és hogy a tanároknak nincs arra jogosultságuk, hogy hivatalosan leírják ki az a gyerek az osztályban, aki beteg lett. Én nem csámcsogni akarok azon, hogy miért nem vigyáz más szülő jobban a gyerekére, eszem ágában sincs. Sajnálatos, hogy valaki beteg lesz és mindig a legjobbakat kívánom nekik, csak tudnám kiknek!

Egyedül egy dolog miatt érdekel minden egyes alkalommal, hogy ki a beteg. Ez pedig, hogy megtudjam mennyire vagyunk/leszünk érintettek az éppen aktuális hullámban.

Padtársa volt-e a gyerekem vagy sem?

Legjobb barátnő, kishaver a kisbeteg vagy sem?

Pusztán a tisztánlátás és az idegeim csillapítása miatt lenne jó, ha például a szülők a privát levelezésben jeleznék, hogy ’A mi gyermekünk a beteg. Teszteltük, pozitív’.

De nem teszik, legalábbis nálunk, nem. Nagy hallgatás megy.

Este aztán a gyereket faggatom. Osztálykép alapján kalkuláljuk ki, hogy ki az érintett. Aztán jön a szülők közötti telefonálgatós ki-mit-tud, „ki lett beteg most? De ő nem lehet, mert ők elutaztak...” és így tovább.

Tényleg megnyugtatóbb lenne, ha tudnám, hogy a gyerekem egész nap 20 cm távolságra ült a kisbetegtől, vagy az osztály másik végében úgy, hogy még csak nem is sülve-főve együtt duruzsoló barátok.

Megnyugtatna a tudat, hogy nem együtt bandáztak napokig a pozitív covid teszt előtt.

Tudnám, hogy mire számíthatok a gyereknél az elkövetkezendő napokban és hogy a nagymamáról és az ovis tesójáról - aki szintén közösségbe jár - mennyire kell leválasztanom.

Azzal is tisztában vagyok, hogy egy iskolanap alatt egy covidos beteg nem csak a közvetlen környezetét fertőzheti meg, hanem a teljes osztályt is, csak mégis van különbség a közvetlen padszomszédság és a távoli osztálytársi viszony között.

Egyik barátnőméknél a szülők egyből írják, hogy csak szólnak, a gyerekük belázasodott, másnap tesztelik. Majd tovább informálják egymást, ha valakinél beütött a "krach". Nem is idegeskedik náluk senki semmit, mert tisztán kommunikálnak egymással.

De ez a titkolózás nálunk...mintha hétpecsétes államtitok lenne, hogy ki a covidos gyerek....”

Miket csinálunk másképp, mikről szoktunk le az elmúlt 2 év alatt a Covid miatt?

Galériánkból kiderül!