Miért megyek vasárnap szavazatot számlálni?

választás,szavazás,önkormányzati választás
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

H

Hogy biztos legyek benne: ahol én jelen vagyok, ott a szavazás minden részlete rendben és tisztán zajlik. Persze az is könnyen lehet, hogy nélkülem is úgy zajlana.

2018. április 8-án dolgoztam először szavazatszámlálóként. (Utána még egyszer, egy időközi választáson; most megyek harmadszor.) Azért jelentkeztem a nem sokkal azelőtt alakult Számoljuk együtt! civil mozgalom felhívására, mert én is szükségesnek gondoltam, hogy többféle színezetű delegált jelen legyen, lévén ez az egyik alapfeltétele annak, hogy biztosítva legyen a választás tisztasága.

Azonkívül szerettem volna a saját szememmel látni, hogy zajlik egy választás részleteiben. Mire kell figyelni, mennyire könnyen lehet kiszúrni egy esetlegesen gyanús helyzetet, milyen érzés ideiglenesen kijelölt hatósági személyként együttműködni egy csoportnyi, tőlem és egymástól teljesen különböző emberrel (akikkel egyébként szomszédok vagyunk)?

Arra is kíváncsi voltam, hogy a választás eljárása mennyire kifogásolható rendszerszinten. Tudniillik rengeteg olyan jogszabályról és eljárásról tudtam a választást megelőző időszakból, a pártfinanszírozástól kezdve a médiahasználaton át a kampányolásig, amellyel kapcsolatban – sok honfitársamhoz hasonlóan – legalábbis kérdéseim merültek fel.

Csak színjáték az egész?

Bizottsági tagként magam is tapasztaltam, hogy a belépő választók egy része gyanakodva méreget minket, bizottsági tagokat, sőt volt, aki nyíltan meg is kérdezte, hogy van-e egyáltalán ennek bármi értelme. Mármint a szavazásnak magának – nem egy előre megrendezett színjáték szerepeit játsszuk el illedelmesen?

A gyanakvás még jobban felerősödött, miután április 8-án néhány órára lefagyott a valasztas.hu, és emögött rengetegen machinációkat sejtettek, állítván, hogy a kormányerők összejátszanak az OVB-vel. Én egyébként nem tudtam a lefagyásról, mivel a szavazóhelyiségben nem használhatunk mobiltelefont vagy bármilyen adatátvitelre alkalmas eszközt, és este 7 órától addig, amíg minden szavazatot megszámoltunk – ami az adott esetben pontosan éjfélig tartott –, el se hagyhatjuk a helyiséget.

Így zajlik egy szavazatszámlálás

Ami azt illeti, kábé minden törvényi rendelkezés arra irányul a szavazás eljárását tekintve, hogy kizárja a csalás lehetőségét.

Este, a számolás során például össze kell tolni az asztalokat, mindent elpakolni róluk, kivált bélyegző és toll nem maradhat a helyszínen. Először az üresen maradt szavazólapokat kell megszámolni, elcsomagolni és iktatni, majd ugyanez a rontottakkal. Aztán lehet kibontani az urnát, félretenni a nemzetiségi listákra leadott szavazatokat. Az érvénytelengyanús szavazólapokat különválasztani az érvényesektől, azokról egyenként szavazni, hogy tényleg érvénytelenítsük-e őket és ha igen, rájuk írni a döntés okát. Utána szétválogatni a megmaradt szavazólapokat kategóriák szerint (ezúttal főpolgármester, polgármester és kerületi önkormányzati képviselő, Budapesten legalábbis), azokat egyenként pártok vagy jelölőszervezetek vagy jelöltek szerint és a kupacokat, miután ellenőriztük hogy nem keveredett-e véletlenül beléjük egy másik jelöltre leadott szavazat, egyenként két-két külön bizottsági tagnak megszámolni, illetve addig újra és újra, amíg nem jön ki kétszer egymás után ugyanaz az összeg. Ha ez is megvolt, a számokat be kellett írnunk a jegyzőkönyvbe, összeadni, hogy megegyezik-e a végösszeg a számolás elején összeadott részvételi számmal. Ha ez mind stimmel, akkor minden egyes bizottsági tagnak alá kell írnia a jegyzőkönyvet, és az arról készült másolatot eljuttatni a jelölő szervezetének. Ez így volt eddig is. Én tehát eddig mindkét esetben, amikor szavazatot számoltam, biztos voltam benne, hogy a jegyzőkönyvben szereplő számok megegyeznek azzal, amit a szavazatszámlálás közben láttam. Nagyságrendileg, a kupacok méretéből ránézésre ítélve is, meg pontosan is.

Mennyit számított, hogy ott voltam?

Nem tudom. Jó néhány kérdéses esetről olvastam az ország legkülönbözőbb pontjairól. Az én szszb-tagtársaim elmondásuk szerint szinte mindannyian évtizedek óta dolgoznak újra és újra szavazatszámlálóként, hol ilyen, hol olyan kormány alatt. Ez persze jelenthet is valamit, meg nem is. Azt gondolom, hogy számított, illetve van, ahol még többet számított volna.

Hajnaltól késő estig, egy helyiségben…, azokkal a tudjátok, kikkel

A hangulat majdnem végig szívélyes volt. Feszkónak nyoma sincs ilyenkor. Kivéve talán a legvégén, amikor már mindenki fáradt. Nem is áll senki érdekében, a gördülékeny együttműködés annál inkább. Nem csak azért, mert kényelmetlen együtt ücsörögni mikulásig azzal, akivel már reggel nyolckor összevesztél, hanem azért is, mert ha az illető tényleg csalni készül, akkor esetleg könnyebben lebukik egy oldottabb helyzetben. Ezért mindvégig érdemes kedvesnek lenni és ha valaki menet közben előveszi a telefont mondjuk, barátságosan figyelmeztetni, hogy fáradjon ki vele a szavazóhelyiségből. Ott mobilozhat kedvére.

Így aztán rengeteg érdekes történetet megtudtam a bizottsági tagtársaimról. Ki hol dolgozott harminc éven át bolti eladóként, ki lakik tőlem két házra, ki ismeri a legjobban a környéket.

Nekem ez a kedvenc részem a szavazatszámlálásban és tulajdonképpen leginkább ezért megyek újra. Mindegy, hogy mennyire szimpatikusak a bizottsági tagtársaim, mennyivel öregebbek vagy fiatalabbak vagy mindentudóbbak vagy műveletlenebbek, mint én – a lényeg, hogy egy közös célunk van, jó esetben, és erre esküt is tettünk. Együtt kell működnünk, nincs más választásunk. Ilyenkor azt szoktam kívánni, bárcsak más napokon is előállnának ilyen helyzetek. Jó érzés a buborékomon kívül tartózkodni anélkül, hogy bárki, bármelyik oldalról elítélne azért, hogy ott vagyok.

A legnehezebb

...valójában a sok üresjárat. Ez nagyon változó. Volt, hogy kétszázan jöttek egy órán belül, aztán három órán keresztül alig valaki. Ilyenkor nem nagyon van mit csinálni. Elővehetnék egy könyvet, de hát akkor nem tudnék figyelni a többiekre, márpedig többek között ez is a dolgom. Szóval az ember csak üldögél és vár. Mire hét óra lesz és magunkra zárjuk az ajtót és elkezdhetünk rendesen, üresjáratok nélkül dolgozni, már kellőképpen kifáradtunk a sok várakozásban. Pedig csak ekkor kezdődik a legstrapásabb rész.

Ezt persze nem panaszképpen mondom, szóra sem érdemes, hogy Fülest idézzem. Azért mondom, hogy gyertek szavazni. Várunk titeket.

Tovább olvasok
VB-arany, 40 kiló mínusz, új szerelem, új ország: Korok Fatima búvár

Korok Fatima búvár nemrég világbajnok lett szabadtüdős mélymerülésben. Csak 26 éves, de megélt már egy teljes, hosszú életre való kalandot, a mondanivalója bölcs, mint egy jobbfajta hetvenévesé.

10 tipp: Hogyan aludj el 2 perc alatt?

Egyszerű ötletek, amelyek segítenek abban, hogy álmatlanul forgolódás helyett pikkpakk elaludj.

3 gyógytea, ami távol tartja az orvost

Lassan de biztosan hüvösödnek a nappalok, kezdődik az immunrendszer erősítés szezonja, egyre könnyebb bekapni valami vírust. A következő három gyógyteát érdemes már megelőzésként is napi szinten iszogatnod, hogy ne tegyen parkolópályára az influenza.

Marie Kondo-idézetek, amelyek segítenek visszanyerni az irányítást az életed fölött

„Képzeld el, hogy olyan térben élsz, amely csak örömöt sugárzó tárgyakat tartalmaz. Nem erről az életről álmodtál mindig?” (Marie Kondo)

Milyen kutyafajtákból válassz, ha magányosnak érzed magad?

Azt gondolhatnánk, hogy magány ellen bármilyen kutya jó – vagy bármilyen háziállat, ha már itt tartunk –, de ha jobban megnézzük, vannak olyan fajták, amelyek alkalmasabbak erre a célra.

A burgonyasaláta őszi változata – melegen és gazdagon

Meleg, felezett burgonya lágytojással, ropogós szalonnával, dijoni mustáros vinaigrettettel és friss kaporral. Máris izgalmasabban hangzik, mint a hagyományos majonézes változat, nem igaz?

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

A KARÁCSONY GYORSAN BEKÖSZÖNT – LEPD MEG MAGAD MOST EGY ELŐFIZETÉSSEL! 10+1 (ADVENT) LAPSZÁM 7645 FT HELYETT 4590 FT.

Csak 4590 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem