Miért éri utol a miért korszak a te gyerekedet is?

gyerek,szülő,kölyök,kédések,tanulás Forrás: GettyImages
Minden gyerek életében eljön az időszak, amikor terheléses támadást indít az agyad ellen, és mindent megkérdez. Mindent. Ha esetleg elfogynak a kérdésék, egyetlen szóval semmisít meg: miért?

Az Apa magazin egyik korábbi cikke.

Nem ritka, hogy a gyerek egy óra alatt 70 kérdést is feltesz. Az percenként egy kérdés, meg egy kicsi. Mindent tudni akarnak, kiszívni a tudást (és az erőd), de ilyenkor nem csak a kíváncsiság hajtja őket, és főleg nem az, hogy az életedre törjenek:

ki akarják deríteni, melyik forrásban bízhatnak, és melyikben nem?"

Még beszélni sem tudnak, de már mutogatnak tárgyakra, egyértelműen jelezve, hogy többet akarnak tudni. Néha könnyű felelni, például milyen állatot láttunk az állatkertben, és hogy ihat-e töményet. Máskor azt kérdezik, hogyan működik a gravitáció, vagy miért halnak meg az emberek. Te pedig innál egy töményet. Kérdeznek, méghozzá sokat, és ez nagyon fontos a tanulás és fejlődés során.

Néha úgy érzed, próbára akar tenni a kérdésekkel, és joggal. Kutatások szerint az ötéves gyerekek már kezdik érteni, mitől lesz egy kérdés jó vagy rossz. A jó kérdés közelebb viszi ahhoz, amit tudni akar. Azt már ezek a gyerekek is tudják, hogy először általános kérdést érdemes feltenni, és utána szűkíteni. Mint a barkochbában az elején: azzal kezdesz, hogy személy, és csak 10 kérdéssel később kérdezed, hogy Chase a Mancs őrjáratból? És igen, ő, huszadjára is.

Nem csak az számít, hogy a gyerek jó kérdést tesz-e fel, hanem az is, hogy elhiszi-e a választ."

Ez sok felnőttnek is gondot okoz. A nigériai herceg, az oltásellenesség, a chemtrail-hívők -vagy a politikai pártok- sokak józan ítélőképességét megzavarják. Ez néha azért alakul így, mert a hozzáértők nem érdekeltek abban, hogy értsük, amit mondanak, máskor a tudomány képviselői nem tudják közérthetően átadni a tudást. Manapság a zaj az új cenzúra, vagyis akik el akarnak hallgatni valamit, nem elhallgatják, hanem összekeverik moslékkal, és így nagyon nehéz kideríteni, mi igaz és mi hamis.

A cikk további részét a famiily.hu-n olvashatod!

Ezeket mindenképp kérdezd meg egy fogadóórán!