Miért alszanak a gyerekek keresztbe az ágyon?

Borítókép: Miért alszanak a gyerekek keresztbe az ágyon? Forrás: Getty Images/ olesiabilkei
És miért ne fordítsd meg éjjel, ha a te gyereked is így alszik!?

2 méter széles ágy. Apa az egyik szélén, én a másikon. Az oldalunkon fekszünk, mert így is kevesebb helyet foglalunk. Muszáj, kell a hely, különben a 2,5 éves kislányunk konkrétan lerúgna minket az ágyról. (Illetve apát felkenné a falra. Kábé szó szerint.) Ő ugyanis hiába pici még és nem kellene neki valójában 90 centinél szélesebb hely, mivel az éjszaka folyamán mindig valahogy keresztbe helyezkedik az ágyon, nincs mese, helyet kell hagynunk neki.

Mondjuk eddig a legtöbbször az volt, hogy megpróbáltuk visszafordítani, hogy ugyanúgy aludjon az ágyon, ahogy mi, felnőttek szoktunk - a fejtámlánál a fej, a lábak az ágy vége felé állnak. De pár perc múlva újra keresztbe volt. Dr. Nilong Vyas gyermekorvos és alvástréner felfedte, mi ennek az oka és miért nem szabad a gyerekeket megzavarni ilyenkor alvás közben és miért nem ajánlatos visszaforgatni őket.

A szakértő szerint teljesen normális, hogy a gyerekek éjjel mozognak, hiszen keresik a tökéletes, kényelmes pozíciót. És ha ezt épp keresztbe találják meg az ágyon, akkor hagyjuk úgy őket, pláne, ha így nem is ébrednek meg.

Nilong szerint mi felnőttek is ugyanezt csináljuk, csak mi már megtanultuk, hogy a fejtámlánál kell legyen a fejünk, így ha esetleg éjjel fel is kelünk, és nem a megszokott helyen, akkor (a többség) úgy fekszünk vissza, hogy újra ott van a fejünk.

Pici korban azonban a gyerekek ezt még nem tudják, idő, amíg megtanulják, hogyan aludjanak és kitapasztalják, hogy úgy hogyan tudnak kényelmesen aludni. De addig, amíg keresztbe alszik a gyerek, jól, huzamosabb ideig és nem horkol, hagyjuk így őket. A mi érdekünkben is.

Kíváncsi vagy, mit árul el a család kedvencéről az, hogy milyen pózban alszik? Nézd meg galériánkban!