Mi lenne, ha az ember eltűnne a Föld színéről? Gondolatkísérlet 20 milliárd tyúkkal és műanyagszatyor-hegységekkel

Föld,kihal,állat,világom,tudomány
Forrás: Pixabay

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

F

Folyószabályozás, a Föld légkörének megváltoztatása, fajok kiirtása… az ember elég nagy hatást gyakorolt a környezetére. De játsszunk el a gondolattal: mi történne, ha hirtelen eltűnnénk?

Talán eltünök hirtelen,
akár az erdőben a vadnyom.
Elpazaroltam mindenem,
amiről számot kéne adnom.

- József Attila: [Talán eltünök hirtelen…]

Hetek múlva

Az első néhány hét kaotikus lenne. Az erőművek pár órán belül kifutnának az üzemanyagból, és leállnának. A villanykerítésekben nem lenne áram, így több mint másfél milliárd tehén, majdnem egymilliárd disznó és 20 milliárd tyúk szabadulna ki börtönéből, farkaséhesen. Mivel nem etetné őket senki, ennek az állatállománynak a nagy része éhezne, vagy a kábé félmilliárd kutya és ugyanennyi macska martalékává válna, akiknek mostantól a saját étkeztetésükről kellene gondoskodniuk. Persze sok egyed nem alkalmas arra, hogy vadon létezzen, ezért a keményebb kötésűek kiiktatnák őket, nem is beszélve a farkasokról, prérifarkasokról és vadmacskákról.

Azok az állatok, amelyek az embertől függenek – a patkányoktól a csótányokig – drasztikus népességcsökkenést szenvednének el. Mások, mint például a tetű, kihalnának.

100 év múlva

A városokban sok széles sugárutunk helyén folyók folynának. Az elektromos szivattyúk nélkül – amelyek szárazon tartják őket – a metróalagutak hamarosan megtelnének vízzel. Más utcák elgazosodnának, majd nagyobb növények és fák is megjelennének. De mielőtt még ez megtörténhetne, a legtöbb várost a tűz törölné el, hiszen még mindig sok ház épül fából, különösen a nagyvárosokon kívüli vidékeken. Tűzoltók nélkül egyetlen szikra is elég ahhoz, hogy egész városrészek pusztuljanak el. Vidéken néhány évtized alatt elpusztulnak a faépítmények: ha nem a tűz miatt, akkor termeszek és más pusztító fajok miatt.

100 év múlva már nem léteznének faépítmények, és a fémek sem bírnák már sokáig, legyen szó épületekről, autókról vagy hidakról. Az acél tulajdonképpen vas, amely folyamatos karbantartás nélkül hamar reakcióba lép a levegőben található oxigénnel, és hamar vasoxiddá, azaz rozsdává változik.

A cikk forrása: az ASAPScience videója:

Pár száz év múlva

Ha az ember már néhány száz éve nem lenne jelen, a legtöbb állatfaj – legalábbis azok, amelyeket nem pusztítottunk ki – visszanyerné az ember megjelenése előtti egyedszámát. De az eloszlásuk megváltozna. A tevék bebarangolnák Ausztráliát. Észak-Amerikában pedig tovább szaporodnának az énekesmadarak, amely fajainak tucatjait teleptettük át. Még az is elképzelhető, hogy az állatkertekből kiszabaduló állatok új populációt hoznak létre.

100 millió év múlva

Az elektromágneses sugárzás, amit a műholdjainkkal, rádióinkkal és mobiltelefonjainkkal hoztunk létre, mindig jelen lesz az űrben. De ami igazán túlél bennünket, az minden bizonnyal a szemét, amit termeltünk. Azok a kémiai kötések, amelyek egyben tartják a műanyagot vagy a vulkanizált gumit, ellenállnak a baktériumok legtöbb emésztő enzimjének, amelyek lebontják a természetes polimereket. És a fémekkel ellentétben a műanyag nem rozsdásodik. Ezek a mikroműanyagok belekerülnek a vizekbe, belesodródnak az óceánba, és ott üledékként rakódnak le.

Több 100 millió évvel később a földönkívüli geológusok talán meglepődnek majd, amikor ezekkel az üledékes hegységekkel találkoznak, amelyek tele lesznek apró szénszemcsékkel, amelyek valaha autógumik vagy műanyag szatyrok részei voltak.

Persze az, hogy meddig marad meg valami, a körülményeken is múlik. Minden tovább marad majd fenn a sivatagokban, ahol kevés nedvesség támogatja a rozsdásodást vagy az egyes organizmusok lebomlását.

Majd egyszer

Nem tudhatjuk, a jövőbeli földönkívüli paleontológusok mit fognak rólunk gondolni, hogyan magyarázzák majd a műanyag iránti rajongásunkat. És biztosan csodálkozni fognak, hogy ha ilyen sokáig ilyen sikeresek voltunk itt, miért tűntünk el olyan hirtelen.

Ők pedig nemcsak gondolkoznak, hanem cselekszenek is:

Nézd meg a galériánkat>6 kép
Klímaaktivista tinilányok a Föld körül
Tovább olvasok
Kép
7 dolog, amiért sosem szabadna bocsánatot kérned

Gyakran érzel obűntudatot? Hibásnak érzed magad olyasmi miatt, amit nem te rontottál el? Ha igen, akkor neked is le kell szoknod arról, hogy mindenért bocsánatot kérj!

Kép
Totál szívás – Öt dolog, amit a robotporszívómtól tanultam

A karanténban mindenféle technikai kütyübe ruháztunk be. Komplett irodává alakítottuk a konyhát, a gyereknek játszótérré a nappalit. De arra is rájöttünk, hogy minél többet tartózkodunk otthon, annál nagyobb lesz a dzsuva. Így jött végül a képbe a robotporszívó – ami kísérteties egy teremtmény. Mire megtanulta a lakást, én is tanultam tőle öt dolgot.

Kép
35 dolog, amit eddig nem tudtál Joe Bidenről

Joe Biden lesz Donald Trump kihívója a 2020-as amerikai elnökválasztáson. Vessünk egy közelebbi pillantást a politikusra, aki az egész életét a nyilvánosság előtt töltötte.

Kép
Napi horoszkóp július 3.: a Skorpiók ügyei jól alakulnak, a Bakokban túlteng az energia

A hét utolsó munkanapján is érdemes elolvasnod a horoszkópod, hisz ma is izgalmas üzeneteket rejtenek az egyes csillagjegyek!

Kép
Kicsúszik a kezükből az irányítás? Meghan és Harry az Instagram miatt aggódnak

A "királyi" felületeket már nem használhatják, új profiljuk pedig egyelőre nincs.

Kép
A természetes izzadásgátlás 6 alapelve

Egyszerű életmódbeli változtatások segítségével is megelőzhető, vagy csökkenthető a hónalj izzadása és a szagok intenzitása. Mutatjuk, mire figyelj oda!

Kép
Hogyan ismertem fel egy hajléktalanban egy régi ismerőst?

Franciska egy kis faluból jutott be a budapesti bölcsészkarra, és megrázó találkozás részese volt. Megírta, elmeséli.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem