Mi okozza a fogfájást?

fogászat,fogtömés,fogfájás,fog,fájdalom Forrás: GettyImages
A fogfájdalom elleni leghatékonyabb módszer a megelőzés, a megfelelő szájhigiénére való odafigyelés. Ennek ellenére a statisztikák sajnos azt mutatják, hogy a magyarok többsége elhanyagolja a rendszeres fogmosást, vagy épp nem a megfelelő módon végzi. Ez hosszú távon többféle problémát okozhat.

Ha valamilyen probléma jelentkezik, akkor az elején valószínűleg csak enyhe tünetekkel találkozhatunk. Ha viszont nem fordulunk időben orvoshoz, akkor a kezdeti fogérzékenység könnyen tartós fájdalommá alakulhat át, amely mindennapjainkra is rányomhatja a bélyegét. De mi válthatja ki a fogfájást?

Fogszuvasodás

A fájdalom mögött leggyakrabban a fogszuvasodás áll. Ez egy lassú folyamat, amelynek során a fogakon található baktériumok savtermelésének köszönhetően a fogzománc elveszti a szükséges ásványi anyagokat. Ennek következtében a fogzománc elvékonyodik, eltörik. A fog felszínén apró lyukak keletkeznek. Ez pedig hosszú távon fájdalommal jár együtt.

A páciens kezdetben csak annyit észlel, hogy hideg-melegre érzékennyé válnak a fogak. Később harapás közben is jelentkezhet a fájdalom. Ha viszont hosszú távon kezeletlen marad, akkor fogbélgyulladás léphet fel, amely szintén súlyos következményekkel járhat.

Nagyobb lyukak esetén az orvosi kezelés során kénytelenek fogtömést alkalmazni. A Halász Klinika a legmodernebb alapanyagokból készíti a fogtömést, amelyek sokkal ellenállóbbak a külső hatásokkal szemben.

fogfájás,fogorvos
Forrás: fogpotlasklinika.hu

Mi okozza a fogfájást?

Ínygyulladás

A problémát nem csak maga a fog okozhatja. Előfordul, hogy a háttérben az íny gyulladása vagy sérülése áll. Ha az íny vörös, duzzadt, érzékeny, esetleg fogínyvérzést és kellemetlen szájszagot is tapasztal, abban az esetben valószínűleg fogínygyulladással küzd.

A fogínygyulladást többféle tényező válthatja ki, például a nem megfelelő szájápolás, a hormonváltozások, a dohányzás és a nem megfelelő táplálkozás. Van, amikor genetikai hajlam miatt alakul ki.

Az ínygyulladásnak sokan nem tulajdonítanak kellő figyelmet, pedig hosszú távon fogágybetegséget (parodontózist), ínytasakot okozhat. Az ínytasakból csonttasak lesz, mely a csontszövet felszívódását jelenti. A fogak meglazulhatnak, elmozdulhatnak a helyükről, akár el is veszíthetjük őket.

Figyeljen a fogai egészségére!

A különböző fogbetegségek megelőzése érdekében néhány dologra nem árt odafigyelni a hétköznapok folyamán:

A rendszeres és alapos fogmosás elengedhetetlen. A helyes fogmosás minimum két percet vesz igénybe. Reggel és este mindenképp érdemes beiktatni, de napközben, étkezések után is ajánlott a fogak megtisztítása.
Nem véletlenül szokták mondani, hogy a túl sok cukor tönkreteszi a fogakat. Kerüljük az édességet, a cukros üdítőket, és fogyasszunk elegendő gyümölcsöt, zöldséget!
A dohányzás rendkívüli módon károsítja a fogakat, érdemes ezt is elkerülni.