Mi mit jelent a boros címkén?

 Mi mit jelent a boros címkén?
Forrás: Dubicz Borászat

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A cikk támogatója a Dubicz Borászat és Szőlőbirtok
A

Amikor megpillantunk egy palack bort, óhatatlanul a megjelenése teszi ránk az első benyomást. Ebbe természetesen beletartozik a palack formája és színe is, de a „legütősebb” hatást mégiscsak a bor címkéje éri el, illetve, hogy az mennyire áll összhangban magával a palackkal és a lezáró kapszulával. Fontos tehát a külső megjelenés, de a boros címkék nem csak ezért kerülnek a palackokra, hiszen lényeges információkat is tartalmaznak. De melyek is ezek, és mit is jelentenek pontosan?

Kötelező vagy választható jelölés?

Több típusa létezik a boros címkéken szereplő jelöléseknek, adatoknak. Vannak olyanok, melyeket mindenképpen kötelező feltüntetni, és olyanok is, melyek nem kötelezők, de a vonatkozó szabályozás szerint használhatók, viszont, ha feltüntetik őket, akkor bizonyos feltételeknek meg kell felelnie az adott bornak. Ezen kívül szabadon használható jelölések is léteznek, melyek lényegében az előző két kategóriába nem tartozó kifejezések, adatok vagy szavak lehetnek, de semmiképpen nem téveszthetik meg a fogyasztót. Mivel a törvényi előírások, jogszabályok – melyek mellett még a védett eredetű borokról szóló rendeletek, és a borvidékek saját termékleírásai is tartalmazhatnak az adott borvidéken alkalmazandó feltételeket, javaslatokat a jelölési szabályokra – nagyon szerteágazók és részletesek, most csak általános, fő adatokat, jelöléseket ismertetjük

Mindenképpen a címkén a helye – Kötelezően feltüntetendő adatok

Néhány adatnak kötelezően szerepelnie kell a címkéken. Ilyen a bor eredetvédelmi kategóriájának jelölése (lásd következő bekezdés), a tényleges alkoholtartalom térfogatszázalékban (% vol) kifejezve, fél térfogatszázalék-egységekben (tehát egész vagy fél térfogatszázalékra kerekítve), az űrtartalom, a származási ország és a palackozó adatai. Valamint szerepeltetni kell a tételazonosító jelzést (a forgalomba hozatali engedély azonosítóját, melyet az „L”, „NÉBIH”, „FHE” vagy „forgalomba hozatali engedély” feliratok valamelyike előz meg, illetve feltüntethető az ún. LOT szám is, mely a gyártási tétel számot jelöli), de fel kell tüntetni az allergén-tartalmat (pl. szulfitok/kén-dioxid, stb.) is.

TOVÁBB OLVASOK!

Tovább olvasok
Kép
Mi az igazság Lana Del Reyről - a szomorú lány története

Az elmúlt 10 év egyik legnépszerűbb zenei előadója. Különös stílusa és titokzatos élete felkeltette az emberek érdeklődését. De mivel vívta ki saját rajongói ellenszenvét és mi az igazság Lana Del Rey tragikus élettörténete mögött?

Kép
Itt fotózkodnak a legtöbbet Olaszországban az Instagram tanúsága szerint

Amíg korlátozottan utazhatunk, legalább nézegessünk fotókat az olasz csizma leglátogatottabb tájairól.

Kép
A leggyorsabban készülő házi paradicsomszósz

Megfőzni vagy a boltban megvenni – ez itt a kérdés! Ha javasolhatom próbáld ki ezt a receptet, ami középutas, és simán lehet, hogy számodra is ez lesz a befutó – az elkészítési időt tekintve biztosan!

Kép
A legmagasabb faktorszámú fényvédő, amit érdemes használnod

Fontos a mindennapos fényvédelem, de muszáj a legerősebb krémet megvenned hozzá? A válasz meglepő.

Kép
Napi horoszkóp augusztus 8.: a Rákok idilli állapotban vannak, az Oroszlánokat nagy boldogság érheti

Hétvégén se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz a csillagok ismét izgalmas üzeneteket küldtek!

Kép
Miért hasznos a mezítlábas futás? + 5 tipp, ha kipróbálnád

A mezítlábas futásnak rengeteg rajongója és ugyanennyi ellenzője akad, de nem is feltétlenül kell elköteleződni egyik vagy másik táborhoz, hanem érdemes ebben is az arany középutat választani, ha nyitott vagy a módszerre.

Kép
Miért jár jól a gyerek, akinek két keresztneve van?

Ma reggel arról beszélgettünk a két és fél éves kislányommal (és ez nem vicc!), hogy anyának is van neve, mivel nyilván nem úgy szólít mindenki, hogy Anya. És amikor közöltem vele, hogy Rozinak hívnak, akkor ő meg közölte velem, hogy mostantól őt is. Még szerencse, hogy tényleg ez a második neve, mert így akár, ha tényleg komolyan gondolja, mostantól át is térhetünk erre.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem