Egyedülálló anyuka: „Mi lesz a gyerekemmel, ha én koronavírusos leszek?”

egyedülálló anyuka,koronavírus
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

N

Nem túl vidám téma, de beszélni kell róla. A Huffpost.com magazin szakértők segítségével összegyűjtötte, mik azok a legfontosabb tennivalók, amiket a koronavírus időszakában egy egyedülálló szülőnek érdemes végig gondolnia.

Mióta az Egyesült Államokba is betört a koronavírus, Neferteri Plessy-nek egyetlen dolog jár csak a fejében: mi lesz, ha ő is elkapja a betegséget és nem lesz képes gondoskodni a gyerekeiről? Neferteri egyedülálló anya, két általános iskolás gyerekkel.

„Anyaként mindig a gyerekeim az elsők. Két fiam van, az egyik 13 a másik 10 éves. A világjárvány kirobbanása óta nagyon sokat gondolkoztam. Mi lesz velük, ha én tudok mellettük lenni? Ki fogja gondjukat viselni? Hol fognak lakni? Miből fognak élni?”

Neferteri azt mondja, a koronavírus-járvány döbbentette rá, mennyire fontos, hogy neki és a gyerekeinek legyen egy jól szervezett támogató közege, és hogy bármennyire is nehéz, a fiai érdekében bizonyos óvintézkedéseket igenis meg kell, hogy tegyen.

Kétségtelen, hogy ez az időszak egy egyedülálló szülő számára különösen megterhelő lehet, a szakértők szerint viszont nagyban csökkentheti az anyukákra vagy apukákra háruló stressz, ha készítenek egy vészforgatókönyvet a baj esetére. Lássuk is, mit javasolnak a szakemberek.

egyedülálló anyuka,koronavírus
forrás: Getty Images

Ha elkaptad a vírust, de szerencsére csak gyenge tüneteid vannak

Amennyiben felmerül a koronavírus gyanúja, viszont csak olyan enyhe tüneteid vannak, mint a kimerültség, száraz köhögés, hidegrázás, torokfájás, orrfolyás vagy éppen hasmenés, nyugodtan otthon maradhatsz és kikúrálhatód magad a házi karanténban.

„Hacsak a családban élő gyerekek nem asztmásak, vagy nem kapnak kemoterápiát, akkor egy enyhe tüneteket produkáló szülő nagyjából kezelheti úgy az állapotát, mintha influenzás lenne” – mondja egy orvosszakértő, majd folytatja: „Amennyire csak lehet, különítse el magát a gyerektől, aludjon például külön hálószobában, minimalizálja a szoros kapcsolatot és viseljen maszkot, ha ugyanabban a szobában tartózkodnak.” A szakember szerint az olyan gyakran használt helyiségekben, mint a konyha vagy a fürdőszoba, érdemes akár naponta lefertőtleníteni a kilincseket, kapcsolókat és természetesen a rendszeres kézmosásról sem szabad megfeledkezni. Ha gyerkőcöd még nagyon apró, csecsemő vagy totyogó, akkor dr. Nagrani szerint érdemes lehet minden egyes kontaktus során arcmaszkot húznod.

De a szakember azt is kiemeli, hogy ha szükséged van rá, igenis merj segítséget kérni. „Nagyon nehéz úgy izolálni magunkat a betegség idejére, ha egyedül neveljük a gyerekeinket. Ha a betegség teljesen leszívja az energiánkat, akkor forduljunk bátran a közeli barátainkhoz, családtagjainkhoz segítségért. Legalább az kicsit megnyugtathatja a szülőket, hogy az eddigi információink szerint a vírus a gyerekek szervezetében az esetek túlnyomó részében nem tud súlyos károkat okozni.”

Legyen egy terv vészhelyzet esetére – és legyen egy megbízható segítőd is

Minden család és minden egyedülálló szülő helyzete más és más. Van, aki ténylegesen egyedül neveli a gyerekeit, míg mások szerencsésebb helyzetben vannak és a másik szülő is kiveszi a részét a feladatokból, vagy olyan partnerük van, aki be tud segíteni a gyereknevelésbe. Ha a szerencsésebbek közé tartozol és képben van a gyerekek anyukája vagy apukája is, vagy van egy megbízható párkapcsolatod, akkor nem lesz szükséged sok szervezkedésre, egyszerűen beszéljétek meg, hogy hogyan tud bekapcsolódni a gyerekek életébe, ha neked esetlegesen kórházba kellene vonulnod.

Ha teljesen egyedül vagy, ex és párkapcsolat nélkül, akkor nagyon fontos, hogy végiggondold a lehetőségeidet. Keress egy olyan felelősségteljes embert a környezetedből, akit vészhelyzet esetén el tudnál képzelni a gyerekek gondozójaként. Senki sem szeret erről beszélni, de érdemes olyan embert választanod, akiről azt is el tudnád képzelni, hogy az esetleges halálod esetén a gyerekek gyámja is lehetne. A magyar törvények szerint a gyerekek anyakönyvi kivonatán szereplő anya és apa jogosult arra, hogy a gyermeküket ideiglenes jelleggel másnál elhelyezzék. Ennek az elhelyezésnek nem kell feltétlenül rokonoknál történnie, lehet ez barátnál, ismerősnél is. Arról, hogy neked pontosan milyen lehetőségeid vannak, mindenképpen érdemes egy ügyvéddel egyeztetned.

„Ha lehet, válasszunk olyan gondozót, aki földrajzilag nincs messze tőlünk, a gyerekeknek ugyanis semmiféleképpen nem tenne jót, ha kiszakítanák a környezetükből, iskolájukból a barátaik közül” – mondja ezt már Ann Margaret Carrozza ügyvéd és azt is hozzáteszi, hogy ha elsőre nem találod a tökéletes jelöltet, érdemes lehet az egy tökéletes helyett inkább két gondozót választanod, akik közösen összedolgozva vennék át a helyed.

„Egy ilyen esetben a gyerek fizikailag csak az egyik gondozónál fog élni, viszont megnyugvást adhat a szülőnek, hogy tudja, más is segíteni fog a gyámnak a gyereknevelésben.”

Biztosítsd be magad!

Az ügyvéd azt is tanácsolja, hogy az egyedülálló szülőknek mindenképpen érdemes lehet magukra és a gyerekekre is egészségbiztosítást kötni, hiszen betegség esetén mind fillér nagyon nagy segítség lehet. És azt sem árt tudnod, hogy léteznek már olyan biztosítástípusok is, amik a biztosítási összegen felül a gyógyszerek árát, a kórházi napi térítést, és keresőképtelenség, azaz táppénz esetén is fizetnek – így akár ki is egészülhet a betegség alatti csökkentett fizetésed.


Ezt a négy dolgot ne vedd meg a koronavírus miatt:

Nézd meg a galériánkat>4 kép
Ezt a 4 dolgot ne vedd meg a koronavírus miatt
Tovább olvasok
Kép
A mi családunk az egyetlen, amelyik még mindig tartja a szociális távolságot?

„A közösségi média tele van vakációzó családokkal, úgy festenek, mintha nem lenne a világon semmi gondjuk-bajuk. Vízeséseknél pózolnak, tengerparton lazítanak, sorban állnak a szórakoztató parkokban. Nem tudom megmondani, hogy féltékeny vagyok, vagy inkább döbbent, vagy esetleg mindkettő." Dóri története.

Kép
Mit is tudunk igazából a koronavírus-partikról?

A koronavírus-járvány kezdete óta már többször is felbukkantak COVID-bulikról szóló hírek. De vajon mi igaz ezekből, és mit is jelent pontosan ez a kifejezés?

Kép
Hat éve hunyt el Robin Williams – 6 fotó, amivel a nagyszívű színészre emlékezünk

Nem számít, hogy a Jumanjiból ismered, a Jó reggelt, Vietnámmal lopta be magát a szívedbe, vagy a Holt költők társasága szerettette meg veled. Abban megegyezhetünk, hogy Robin Williams az utóbbi évtizedek egyik legmeghatározóbb színésze és komikusa volt. Hat évvel ezelőtt, a depresszióval folytatott hosszú küzdelme után, saját kezével vetett véget életének – ma rá emlékezünk.

Kép
11 pontban összefoglalható a valaha írt összes önsegítő könyv

Ha már több önsegítő könyvbe beleolvastál, feltűnhetett, hogy eléggé hasonlítanak egymáshoz. Ez nem véletlen! Cikkünkben összeszedtük azt a 11 tanácsot, amelyek szabad kombinációjából bármilyen önsegítő könyv előállítható.

Kép
Időszakos böjtölés Keto diétával kombinálva: hogy mi van?

Az utóbbi évek legelterjedtebb fogyókúrás módszerei között az élen jár a keto és az időszakos böjtölés, vagyis az intermittent fasting. Felmerül a kérdés, mi történik, ha a kettőt kombinálom - és egészséges -e egyáltalán ilyesmire vállalkozni?

Kép
Hogyan hullámzik a hangulat gyomorszűkítő műtét után?

Karcsúvá leszek a csőgyomor műtét segítségével, amin túlestem – miért vacak a kedvem mégis? Chips, csoki, sütemény – eddig ezt használtam, ha rossz volt a kedvem. És a dolog működött, hiszen mindegyik emeli a szerotoninszintet. Most viszont nem ehetek süteményt, nápolyit, mert a csőgyomor műtét utáni étkezés első heteiben még csak folyékony/pépes étrenden vagyok. Oké, a csoki beleférne a pépesbe, mert a szájban elolvad… De akkor is kibírom nélküle!

Kép
A legnagyobb felnőttfilm-szolgáltató a nőket is eljuttatná a csúcsra

Feltételezzük, hogy felébredtek reggel a pornóoldal igazgatóságában és rájöttek, hogy szép, szép ez a napi 115 millió oldalletöltés, de valami hiányzik.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem