Meztelenre vetkőzni a kamera előtt – akik vállalták és akik nem

ruth wilson,dominic west,viszony,meztelenség Forrás: Ruth Wilson és Dominic West A viszonyban / Pinterest
Egy olyan tévésorozatban, aminek az a címe, hogy A viszony, fura lenne, ha a szereplők takargatnák magukat. Na de Emilia Clarke vagy Kate Winslet vagy Matt Damon meztelensége öncélú volt?

Több meztelenséget látunk a moziban és az otthoni képernyőkön, mint valaha. Ráadásul amióta megjelentek a webstream-tévécsatornák, egyre gyakoribbak a korábban sokkolónak számító jelenetek. Ugyanakkor a #metoo forradalom óta az is egyre általánosabb, hogy a meztelenséget vállaló színészek kikövetelik, hogy legyen beleszólásuk: mit, hányszor, mennyi ideig, milyen szögben. Elisabeth Moss például, aki a Mad Men és A szolgálólány meséje című tévésorozatokban lett világhírű, A tó tükre című tévésorozat második évadában vállalt meztelen jelenetei kapcsán beleíratta a szerződésébe, hogy minden vonatkozó képkockát jóvá kell hagynia, és a rendező, Jane Campion messzemenőkig támogatta a döntésében. Moss döntése ugyan újdonság a filmiparban, de a meztelen jelenetek egyre gyakrabban jelképezik a hatalom és az erő megjelenését, ahogy azt Khaleesi jellemfejlődésében is láthattuk a Trónok harcában.

Az is gyakran előfordul, hogy a történet természetes velejárója a meztelenség, és hogy anélkül egyszerűen prűd lenne a végeredmény, például A viszony című tévésorozatban, amelynek főszereplői nyilvánvalóan tudták, hogy mibe ugranak fejest.

Rengeteget vitatkozom erről: ezeknek a jeleneteknek valódiaknak kell lenniük, és ugyanúgy feladatuk előrébb vinni a cselekményt, mint az összes többi jelenetnek. Itt nincs miért finomkodni

– védte meg a sorozatkészítők döntéseit az egyik főszereplő, Ruth Wilson.

Noha a meztelenség szerepe sokat változott az elmúlt egy-két évtizedben, még mindig a nők a kiszolgáltatottabbak. Éppen ezért bizonyos színészeknek és színésznőknek komoly érveik vannak a meztelenséggel szemben.

A galériában pro és kontra érveket olvashattok film- és sorozatsztároktól arról, hogy elfogadható-e a kamera előtti vetkőzés:

fotók: Pinterest