Mesekönyvek, amikkel toleranciára taníthatod a gyereket

gyerek,szülő,mese,érzékenyítés,gyerekkönyv
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

B

Beszélj-e a gyerekkel az osztálytársa betegségéről, vagy inkább kerüld a témát? Melyik a megfelelő életkor arra, hogy a szexuális abúzusról, a halálról, az örökbefogadásról, egyéb érzékeny témákról halljon? Mi van, ha felnőttként még te sem vagy képes ezekkel a témákkal szembenézni?

Az érzékenyítő gyerekkönyvek célzottan, mégis irodalmi igénnyel foglalkoznak az élet érzelmileg megterhelő élményeivel.

Bruno Bettelheim A mese bűvöletében című világhírű művében azt írja: a klasszikussá lett mesék anélkül segítenek a világ megértésében, hogy a gyerekekben tudatosulna, mi zajlik. Az évszázados történetek spontán tanítanak toleranciára, empátiára, alapvető erkölcsi normákra. Ugyanígy a napjainkban születő, kifejezetten érzékenyítő céllal írt mesék is adhatnak a gyerekeknek értéket, alkalmat a beszélgetésre, kérdések megfogalmazására. Ezek a regények a való élet legfájdalmasabb pontjaira tapintanak – szólhatnak kirekesztésről, válásról, kövérségről, bántalmazásról, tiniterhességről, függőségekről. A könyvek az érzékenyítés mellett teret adnak az önreflexiónak is, és mozgósíthatják a megküzdésre kész saját belső erőforrásokat. A szülőknek is segíthetnek olyan témákat megnyitni, amelyekről maguktól nem lennének képesek beszélni.

gyerek,mese,szülő,érzékenyítés
forrás: Gettyimages
Tolerancia a sorok között – így érzékenyítsd a gyerekedet!

A jó mese mindig érzékenyít

„A gyerekkönyvek egyik alapvető feladata lenne a tolerancia, az elfogadás felébresztése a gyerekekben” – mondja Kovács Eszter, a Pagony Kiadó főszerkesztője. „Az érzékenyítést lehet direkt és didaktikus módon csinálni, de úgy is, hogy a mese irodalmi szinten marad. Ha az érzékenyítés a történet szorosan vett része, a gyerek természetességgel fogadja a benne megjelenő pozitív mintákat.” A főszerkesztő szerint a magyar társadalom még éretlen bizonyos témákra, ellentétben mondjuk a hollandokkal, akik nagy mesterei annak, hogyan lehet különféle társadalmi problémákat természetesen és nyitottan érinteni, miközben a mese mese marad. „A magyar szülők nagy része szeretné burokban tartani a gyerekét, ezért kerüli ezeket a témákat. Pedig az érzékenyítő könyvek gyerekbarátok, és mindig bennük van a feloldás is. Ha a gyerek mégsem bírná a témát, félreteheti, hiszen nem kötelező végigolvasnia. Tapasztalatom szerint a gyerekek el tudják dönteni, mit bírnak el és mit nem. A mese áttételesen eltávolít az érzelmi tehertől, elvonatkoztat, ezáltal pedig segít a gyerekeknek a hősökön keresztül a saját problémáikról beszélni, vagy ráismerni önmagukra például Boribonban vagy Babarókában.”

Így érzékenyítsd a gyerekedet

Autizmus spektrumzavarban érintettek, hiperaktívak vagy épp kerekesszékesek. Közös vonásuk, hogy mindannyian tapasztalhattak már meg nem értettséget a környezetükben. Az érzékenyítés során ezt a kirekesztő folyamatot ellensúlyozod, és empátiára, elfogadásra ösztönzöd a gyermeked.

Otthon kezdődik

Az érzékenyítés első lépése, ha te magad mutatsz empatikus hozzáállást, és nem ítélkezve vagy szánakozva állsz az adott témához.

Keresd a megfelelő pillanatot

Ami akkor jön el, amikor a gyerek a saját életében találkozik egy érzékenyítést igénylő helyzettel, például egy fogyatékos emberrel. Kérdezd meg, mit gondol róla. Különbözőnek tartja-e önmagától? És ha igen, miben? Hogyan néz ki, viselkedik, gondolkodik, érez? A gyerekek 4-5 éves korukban rendkívüli módon elfogadóak, érdemes már ekkor elkezdeni az érzékenyítésüket. Használj egyszerű szavakat, kifejezéseket (pl. „balesete volt”), amikor elmagyarázod a fogyatékosság okát.

Beszélj vele a problémáról

Egy fogyatékosság esetében például elmagyarázhatod, hogy az a természet sokféleségének része, és a fogyatékos személy olyan, mint bárki más, ugyanúgy vannak vágyai, céljai, örömei és félelmei, csupán az igényei sajátosak. Mondd el, hogy a címkék nem az embernek szólnak, senkit sem a fogyatékossága határoz meg. Ha érzékenyítő könyvvel vezeted fel a témát, olvasás után beszélgess a karakterekről, ösztönözd a gyereket arra, hogy gondolja át, vajon hogyan reagálna azokra az eseményekre, amelyeket a főhős a könyvben tapasztalt.

A cikk további részét a famiily.hu-n olvashatod!


A most következő meséket bevalljuk, hogy mi felnőtt fejjel is igazán kedveljük és már számtalanszor megnéztük a gyermekeinkkel – vagy épp nélkülük –, és még néhányszor biztosan képernyőre kerülnek nálunk egy-egy pizsiben filmezős hétvégi napon. Mutatjuk melyik nagy kedvencben milyen mondanivalót rejtettek el.

Nézd meg a galériánkat>10 kép
10 animációs mese, amiben komoly pszichológiai mondanivalót rejtettek el

Gyereklélek magazin

Tovább olvasok
Kép
Pozitív lett a koronavírus-tesztem: elmesélem, miért örültem neki

Nem őrültem meg, természetesen nem voltam boldog, hogy elkaptam a fertőzést. Elmondom, hogy volt.

Kép
Öt szuper kirándulóhely (nem csak) az őszi szünetre

Nincs jobb program az őszi szünetben, mint az újabb és újabb természeti csodák felfedezése, ami minden korosztály számára óriási élmény lehet.

Kép
Integrált kirekesztés – avagy mire nevel az oktatás?

Zoltán annak idején egy kertvárosi iskolában dolgozott, ahonnan néhány év után eljött. Megkérdeztük, miért, és talán túlságosan is részletes választ kaptunk tőle.

Kép
Az Aloe vera 5 fantasztikus hatása, amik különösen hasznosak a hideg idő beálltával

Nyáron sebgyógyításra, napégésre fantasztikus az Aloe vera, de az igazság azt, hogy ezt a csodanövényt az év 365 napján érdemes lenne használni - mondjuk is, hogy miért!

Kép
Fahidi Éva: A covid mint régi ismerős

Amikor egy buzgó újságíró megkérdezte tőlem: mi volt a legszörnyűbb a soában, „minden” – mondtam derűsen, mert a kérdés ilyetén történő felvetésén valóban csak derülni lehet.

Kép
Hogyan dobd fel a lakást pár apró változtatással?

Míg nyáron a világos, könnyű textíliáké a főszerep, addig az őszi-téli szezonban a vastagabb, puhább anyagokat és meleg tónusú dekorációkat érdemes előtérbe helyezni. Erre buzdítanálak most téged is, hiszen ebben az időszakban még fontosabbá válik, hogy otthonod kellőképpen kikapcsolhasson.

Kép
Elmondom, hogyan őrizzük a házasságunkat a férjemmel 3 gyerek mellett

A hamarosan megjelenő nyomtatott lapszámban azt a költői kérdést teszem fel a cikkemben, hogy „neked a férjed az első vagy a gyerek?”. Előrebocsátom, a pszichológusok azt javasolják, hogy – többek között a gyerekek érdekében! – a házasságodat tedd az első helyre. Te képes vagy erre? Egyáltalán hogyan lehetséges? Ismerősöm, Smohayné Simon Gyöngyvér elmeséli, hogyan csinálja – a férjével együtt.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem