Menyasszonynak öltözve jött el a barátnőm az esküvőmre

Borítókép: Menyasszonynak öltözve jött el a barátnőm az esküvőmre Forrás: Getty Images (Tetra Images - Yuri Arcurs)
Három szín van, amit vendégként nem illik viselni egy esküvőn. Ezek a fehér, a piros és a fekete, na meg persze ezek árnyalatai. Ez nem jótanács, hanem szilárd protokoll.

Azt, hogy mit viseljünk egy esküvőn mindig nagy fejtörést okoz. Nem árt a meghívó kézhezvételekor egyeztetni az ifjú párral a nagy nap stílusát, hiszen kellemetlenül érezhetjük magunkat akkor is ha túl-, és akkor is, ha alulöltözünk. Hiszen egy bohém lagzira nem veszünk fel nagyestélyit, egy White Tie esküvőn pedig nem jelenünk meg batikolt ruhában és kerek napszemüvegben.

Bármilyen stílusú is legyen a nagy nap az aranyszabály az, hogy nőként, vendég státuszban három színt nem viselhetünk. Ezek a fehér, a piros és a fekete.

Fekete ruha

Bár a fekete színről az eleganciára, a formalitásra asszociálhatnánk, az európai kultúrában ez mégiscsak a gyász színe. Az esküvő pedig jó esetben nem egy gyászos esemény. Így, ha mindenképp sötét színű ruhában szeretnénk elmenni egy menyegzőre, a kisfekete pihenjen a vállfán a gardróbunk mélyén, és válasszunk helyette inkább egy sötétkék, sötétzöld vagy lila színű ruhát.

Piros ruha

Egy esküvőn a piros a menyasszony színe. Ez a szabály abban az esetben is megállja a helyét, ha éjfél után a menyecske nem cseréli le a menyasszonyi ruháját egy piros menyecskeruhára. Ha mégsem tudunk lemondani róla, válasszunk piros kiegészítőket: táskát, cipőt, rúzst vagy körömlakkot.

Fehér ruha

A mi kultúránkban a fehér számít az esküvői ruha színének, és bár a menyasszonyi ruhák divatja manapság már olykor-olykor szakít ezzel a hagyománnyal, ez mégiscsak az arát illeti meg az esküvője napján. Illik elkerülni az ekrüt, a törtfehéret, az elefántcsontszít, az ivoryt, a tojáshéjszít, a krémszínt, homokszínt, a leghaloványabb mentát és a pasztell rózsaszínt is.

Soha nem fogom elfelejteni, amikor egy kedves ismerősöm esküvőjére az egyik volt osztálytársnője

egy libegő, pillekönnyű anyagból készült, halvány rózsaszín ruhában jelent meg.

Amikor a buli kezdett a bemelegedni az említett vendég elcsente az egyik koszorúslány levetett virágkoszorúját és lőtt egy Oscar selfiet a régi osztálytársakkal. Igen ám, de a menyasszony – aki épp az édesapjával táncolt –lemaradt erről a fotóról. A kép nagyon gyorsan felkerült a közösségi oldalakra, mindenki bejelölt rajta mindenkit. A felöltött fotó alatt pedig elindult a kommentcunami, amiben szeretettel gratuláltak a látszólag fehér színbe öltözött, virágkoszorúban tündöklő „menyasszonynak”.

Az ismerősöm másnap sírva mesélte a telefonban:

menyasszonynak öltözve jött el a barátnőm az esküvőmre.

A világos színű ruhákkal akkor is hibázhatunk, ha egyszerű ruhafazont választunk. Ma már nem feltétlenül abroncsos, királylány ruhában mutatkoznak a menyasszonyok. A letisztult szabások nagyon nagy divatjukat élik.

Annyira sok gyönyörű szín van még a palettán. Ne bántsuk meg a menyasszonyt azzal, hogy ellopjuk a figyelmet róla, élete legszebb napján.

Kíváncsi vagy, hogy egy menyaszörny mit várt el a koszorúslányaitól? Olvasd el a galériánkban!