Több mint 4 óra után ért ki a mentő, meghalt a néni

mentő,igaz történet,egészségügy Forrás: pixabay
Tisztában vagyok a helyzettel, hogy nagyon sok mentőhívás fölösleges, hogy kicsi a kapacitás, de itt négy óránál is többet kellett várakozni, többszöri kétségbeesett telefonálás mellett.

Pénteken ebéd után rosszul érezte magát a barátnőm anyukája. Idős, magatehetetlen néni, akit a lánya ápolt, nem adta kórházba…, az állapota kielégítőnek rég nem, ugyanakkor stabilnak volt mondható. Így a néni panasza nyilvánvalóan nem ezekkel függött össze. A háziorvos szabadságon volt, “telefonos segítségért” hozzá nem fordulhatott, hanem minket hívott. Azonnal mentő hívását javasoltuk, amit meg is tett 13:52-kor, de elhajtották azzal, hogy a helyi ügyeletet hívja ki.

Rendelési időben nincs ügyelet, csak este héttől, és ezt nagyon jól tudnia kellett volna a mentőknek. Szegény, rohant fel a rendelőbe, de ahogy megtudtam, hogy otthon hagyta a mamát, szóltam neki, hogy menjen azonnal vissza hozzá, és majd én hívom a mentőket. 14:20-kor beszéltem a mentőkkel, akiknek részletesen elmondtam, hogy mik a panaszok, a néni sosem panaszkodik, gyanús, hogy ma nagyon rosszul érzi magát. Közölték, hogy igen, már 13:52-kor rögzítették a hívást, küldik a mentőt, ahogy tudják. Eltelt két óra, a mentő sehol.

16:10-kor ismét hívtam őket, nyugodjak meg, mondták, már úton a mentő a Bécsi úton. Hogy a Bécsi út melyik részén, azt nem mondták, de a legtávolabbi pontról sem lenne messzebb a ház mint 15 perc.

Ismét eltelt közel két óra, mentő sehol. 18:02-kor ingerülten telefonáltam, és közöltem, hogy legközelebb a hullaszállítókat kell hívni? Rákérdeztem: arra játszanak, hogy 19.00 óra legyen, és megnyisson a helyi ügyelet? (Nem, nem, hangzott a válasz.)
Végül 18:17-kor megérkezett a mentő, ORVOS ÉS EKG NÉLKÜL.

Minek is EKG, hisz azt csak orvos tudja értékelni. 2018-ban egy EKG leletet még nem tudnak online továbbküldeni – de ebbe ne menjük bele.

A mentő felgurult a helyi mentőállomásra (ami egyben az ügyelet helyszíne) itt már volt orvos és EKG, és látták, hogy a néninek infarktusa lehet, így innen már egy orvossal is ellátott mentő vitte tovább a budai kórházba, ahol nagyon gyorsan megvizsgálták, egyértelműsítették az infarktust, és robogtak is vele tovább Pestre egy másik kórházba. A néni útközben elhunyt. Próbálták újraéleszteni, majd lélegeztetés mellett betolták az intenzív osztályra, de már nem tudták megmenteni.

Nem tudom, hogy mi lett volna, ha négy órával hamarabb érkezik ki a mentő, de az biztos, a mentőirányítás esélyt sem adott a néninek.

Galériánkban 10 filmes halál, mely darabokra törte az emberek szívét