Új divat hódít, avagy legyen minden MENTES!

mentes,laktózmentes,gluténmentes,diéta Forrás: magzsola
Ha belépünk egy boltba, hiperbe vagy bármilyen élelmiszerekkel foglalkozó egységbe, biztos, hogy azonnal feltűnik, hogy külön elkülönített rész van fenntartva az úgynevezett MENTES dolgoknak. Mert ételallergiával élni nem egyszerű és főleg nem költséghatékony. De ma már divat lett mindenből a MENTES élelmiszereket keresni.

Marketing vagy valóság?

Meglepődnénk, hogy mi mindenre nyomják ma már rá a mentességet jelölő szimbólumot, sokszor teljesen feleslegesen. Hiszen vannak, amikről mindenki tudja, hogy nem tartalmazhat éppen glutént vagy laktózt. Sajnos a közösségi médiának köszönhetően az emberekben van egy kialakult kép arról, hogy aki valamilyen összetevőktől mentesen táplálkozik, az finnyás, divatkövető, de semmiképp sem érzékeny. Ezzel nagyon megnehezítik a ténylegesen ezekkel a problémákkal küzdők életét.

Vegyük például az éttermeket. Ezeknek két fajtájuk van. Az egyik, amik ténylegesen gluténmentesek, azaz még csak a levegőben sem jelentkezik semmilyen glutén származék. A másikban lehet, hogy nem használnak glutént az adott ételhez, de a konyha levegőjében is ott lehet a glutén, azaz ha valaki fokozottan érzékeny erre, akkor ez neki óriási problémát is okozhat.

Azok számára, akik különböző intoleranciával vagy érzékenységgel küzdenek, nagyon fontos a fenti, aprónak tűnő különbség. Akik olyan szerencsés helyzetben vannak, hogy nem szenvednek anyagcsere betegségben, nekik nem feltétlenül tesz jót, ha bizonyos anyagoktól mentesen étkeznek. Olyan ez, mintha állandó antibiotikum szedéssel akarnánk megelőzni a különböző betegségek kialakulását. A későbbiekben csökken a szervezet ellenálló, toleráló hatása, ami nem egészséges.

Arról nem is beszélve, hogy a gyártók már felismerték a MENTES ételekben rejlő potenciált. Azaz próbálnak a glutént és laktózt tartalmazó ételekhez igazán hasonlót készíteni, bár ennek minden esetben alaposan meg is kérik az árát.

Mivel helyettesítsük?

Mivel a liszt és annak összetevői kiiktatásra kerülnek, így azt valamivel pótolni, helyettesíteni kell. Amellett, hogy a legfontosabb, hogy gluténmentes legyen ez a dolog, figyelni kell arra is, hogy ízben és textúrában hasonlót kapjunk. A leggyakrabban útifű maghéjat vagy szentjánoskenyér maglisztet alkalmaznak a pékárukhoz és tésztákhoz.

Laktózérzékenység esetén általában a különböző növényi tejeket részesítik előnyben, amiket készen is lehet vásárolni a boltban, vagy pedig rizsből, egészséges magvakból házilag is elkészíthető.

Számos olyan tünet jelenléte is jelezhet gluténérzékenységet, amire egyébként nem is gondolnánk. Ilyenek lehetnek például:

  • szorongás
  • depresszió
  • gyakori felső légúti betegségek
  • memóriával kapcsolatos problémák
  • afták
  • fekélyek
  • migrénes fejfájás
  • ízületi fájdalmak

A gluténmentes diétáról sokan állítják, hogy megszabadít az irritábilis bélszindrómától (IBS), csökkenti a gyulladásokat a szervezetben és kisimítja az aknét. Végül is próba, cseresznye: egy kis gluténmentes diétától még senkinek nem esett le a gyűrű az ujjáról, nem igaz?

Sajnos ez így önmagában téves: komoly problémák is lehetnek a gluténmentes diétából, ha az orvos nem feltétlenül találja szükségesnek.