Honnan tudhatod, hogy mennyi alkohol mellett mekkora véralkoholszinttel számolj?

alkohol,véralkoholszint,kalkulátor Forrás: pixabay
Bár az emberek szeretnek kockáztatni, de ettől függetlenül nem érdemes autóba ülni még a legártatlanabbnak tűnő, elfogyasztott alkoholmennyiség után sem. De honnan tudhatjuk, hogy mikorra józanodunk ki, és mikor ülhetünk újra autóba? Találtunk rá egy remek kalkulátort!

A hétköznapi nevén alkoholnak nevezett folyadékot más néven etanolnak, azaz etil-alkoholnak nevezhetjük. Mégis, leginkább a szeszes ital, alkohol és a pia szavaink azok, amik leginkább meghatározzák az alkohol mibenlétét. Az alkohol egyik fő ismérve, hogy oldja a gátlásokat, a hatására sokkal bevállalósabbak az emberek, de sajnos az általa kiváltott agresszió sem ritka. Ezen felül persze búfelejtőként is használják, sőt kis mértékben még akár egészséges is a szakértők szerint. Ellenben hosszabb távon és nagy mennyiségben az alkohol nagyban károsítja a májat, túlságosan megdolgoztatja a vesét, sőt az idegrendszerre és az agysejtekre is pusztító hatással van.

Mindenkinél más

Nagyon fontos leszögezni, hogy bár általános példákat fogunk felhozni a cikkünkben, az egyéni tendencia mindenkinél más, így mindenkinél az a legpraktikusabb, hogy önmagát figyeli meg.

A kiszamolo.com kalkulátorai között bukkanunk egy hiteles forrásra, ami a testúly és az elfogyasztott alkohol mennyisége alapján egész pontosan megsaccolja a véralkoholszintet és azt, hogy nagyjából mikor várható a kijózanodás. Ennél kedvünkre állítgathatjuk, hogy milyen formában, mennyi alkoholt vittünk a szervezetünkbe, de a kalkulátor fejlettségének hála nem kell típusonként kikeresgélni a megfelelő alkoholtartalmat.

Hazánkban a véralkoholszintet ezrelékben mérik. Egy ezrelék azt jelenti, hogy 1 liter vérben 1 ml tiszta alkohol található. Ezt legmegbízhatóbban szondával vagy vérvétellel ellenőrizhetjük, a kalkulátor csak egy irányt mutat az átlagos számítások alapján.

Az alkohol lebomlása a vérben is teljesen személyfüggő, így van, akinél ugyanaz a mennyiség hosszabb vagy éppen rövidebb idő alatt távozik a szervezetből. Magyarra fordítva, van, akinél egy sör 1,5 óra, míg másnál ugyanez 3 óra alatt szívódik fel és bomlik le.

A világon dokumentált legmagasabb érték idáig 13,74 ezrelék, melyet egy 40 éves lengyel férfi produkált. Ez már a heveny alkoholmérgezés kategóriába tartozik, amit ritkán élnek túl. Szerencsére ez a férfi túlélte, így felállította a legmagasabb véralkoholszint rekordját.

Igaz, hogy a szondák által negatív értéknek minősített esetben már hivatalosan vezetésre alkalmas állapotban van az ember, de ettől függetlenül egy nagyobb italozás után érdemesebb pihenni egyet, és csak azután nekiindulni a vezetésnek.