Mennyezeti csillárok és függőlámpák

csillár,lámpa,világítás Forrás: Unsplash/Amanda Kerr
A régi korok báltermeinek hangulatát idéző csillárok a mai napig jelen vannak a köztudatban és az üzletek kínálatában. A gazdagság tökéletes szimbólumaként tartották őket számon. Manapság igen ritka, ha egy családi ház bálteremmel rendelkezik, de ennek ellenére a csillárok továbbra is népszerűek maradtak.

Jellemzően a nappalik ékes díszei, de az sem szokatlan, ha konyhába, esetleg fürdőszobába szerelik fel őket.

A csillárok anyagai

Lakótereink igazán domináns elemei lehetnek a csillárok, az egészen egyszerű változatoktól a kristálycsillárokig széles választékával találkozhatunk.

A kristály szó az ókori görög kristallos szóból ered. Jelentése: jég, mely a tisztaság szimbóluma. Ezt az ásványt nevezték el később hegyikristálynak. Mivel kitermelési költsége igen magas, ezért a későbbiekben az ember rákényszerült hasonló anyagok létrehozására. Ez nem más, mint az üveg. A mai szóhasználatban a „kristály” megnevezés alatt emberi kéz alkotta termékeket értünk.

A mai „kristálycsillárok” tehát jellemzően üvegből és ritkán hegyikristályból készülnek. Ez az üveg alapanyag természetesen nagyban különbözik az ablaküvegektől vagy más üvegből készült tárgyakétól.

csillár,lámpa,világítás,mennyezetilámpa
Forrás: alkonylampa
Mennyezeti csillárok és függőlámpák

Mire figyeljünk?

A változatos anyaghasználatnak köszönhetően felhasználásuk egyre szélesebb körben elterjedt. Vásárlás előtt viszont érdemes néhány szempontot figyelembe venni. Mérjük fel, mekkora alapterületű helyiséget szeretnénk bevilágítani vele, valamint valóban elegendő lesz-e a kibocsátott fénymennyiség ahhoz, hogy igazán jól lássunk a szobában. A szakemberek javaslata alapján érdemes lehet szabályozható fényerejű csillárra beruházni.

Mindezek mellett figyelembe kell vennünk a lakóterünk belmagasságát is, hiszen, ha azt szeretnénk, hogy csillárunk dekoratív berendezése legyen szobánknak, akkor kellő magasságú térben kell elhelyeznünk, s így az összhatás is esztétikus lesz.

Hogy ragyogjon a lakás

Ahhoz, hogy legszebb fényükben pompázzanak csillárjaink, rendszeres tisztításra van szükségük. Ajánlott évente legalább kétszer, de ha van rá mód, akár többször letakarítani a „kristályokat”. Nagymamáink javaslata alapján néhány csepp ecet csodákra képes. Tegyünk belőle a mosószeres vízbe, az eredmény biztosan nem várat magára! Míg a mosószer segít leszedni a szennyeződést, addig az ecet a ragyogásért felelős. A hagyományos eljárás mellett használhatunk üvegtisztító sprayt is a kívánt eredmény eléréséhez.

Akármilyen stílusú is legyen otthonunk, modern vagy rusztikus, biztosan megtaláljuk a lakásunkhoz tökéletesen passzoló csillárt az Alkonylámpánál.