A reteklevél-pesto nem csak finom, de hetekig eláll a hűtőben

A reteklevél-pesto nem csak finom, de hetekig eláll a hűtőben
Forrás: Hámori Zsófia

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A pesto az egyik legsokfélébben felhasználható étel. Kiváló tészta- vagy pirítós feltétként, szendvicsekbe, húsokhoz vagy körethez keverve, és még a krumplipürét is feldobja. A bolti pestók egyik legnagyobb hátránya viszont az, hogy felbontás után csak pár napig fogyaszthatók.

A napokban megvolt az első retekszüret az erkélyemen, így adott volt a kérdés, hogy mit kezdjek a sok zölddel, a reteklevél ugyanis nem csak hogy fogyasztható, de egyenesen isteni kalcium, illetve C- és E-vitamin forrás.

A karantén ideje alatt én is felültem a kelttészta-vonatra, így azt is ki kellett találni, hogy hogyan használjam fel a múlt heti kürtőskalács-háborúból megmaradt kis mogyorót, ezért végül amellett döntöttem, hogy reteklevél-pestót készítek. Kerestem hozzá receptet, amit a saját ízlésem és alapanyagaim szerint alakítottam át.

Hozzávalók:

1 nagy csokor retek levele 1 marék dió, mogyoró, mandula, kesudió vagy napraforgómag 5 dkg reszelt parmezán 1-2 gerezd fokhagyma só, olívaolaj

Elkészítés:

  • Alaposan mosd át a leveleket, majd az olívaolaj kivételével tedd az összes hozzávalót egy mozsárba vagy egy robotgépbe és pürésítsd őket. Nem kell teljesen homogénné tenni, jót tesz neki, ha kicsit rusztikus marad az állaga. Én a magokat egy picit át is pirítottam, mielőtt a mixbe kerültek.
  • Az olajat lassanként adagold hozzá, amíg el nem éred a kívánt állagot.
  • Miután üvegbe kanalaztad a pestót, önts egy kicsi olívaolajat a tetejére, ez segít a tartósításban.
  • Ha szeretnéd, közvetlenül felhasználás előtt lehet krémsajtokkal vagy joghurttal lágyítani rajta.
  • Hűtőben, jól lefedve legalább két hétig eláll.
  • Az alaprecepthez jól passzol még az újhagyma zöldje is, de ki lehet próbálni vegyes zöldlevél pestóként is cékla- és karalábélevéllel vegyítve.

A pesto mellett egyébként még számos felhasználási módja van a reteklevélnek, isteni krémleves vagy smoothie is készülhet belőle. Próbáljátok ki ti is, mert nagyon egészséges! Katt a galériára:

Nézd meg a galériánkat>4 kép
Receptek reteklevéllel
Tovább olvasok
Kép
5 hely Budapesten, amit meg kell mutass a gyereknek! Egy idegenvezető anya tippjei

Győr-Ágoston Fruzsina idegenvezető, Budapest szerelmese, két gyermekes, főállású anyukaként jelenleg „csak” lányainak mutatja be fővárosunk gyerekek számára is izgalmas különlegességeit. Ám Fruzsi nem szeretne itt megállni.

Kép
Az IKEA-n túl is van élet: hazai designerek, akinek a munkáival érdemes dekorálnod az otthonodat

Ha a lakás egy kis csinosítgatásra szorul, az első dolgunk, hogy az olcsó svéd lakberendezési termékeket válasszuk. Pedig érdemes a hazai formatervezők munkái között is csemegézni, mert szuper kincsekre lelhetünk.

Kép
Co-housing: nem kommuna, de nem is egyszerű albérlet

A co-housing a szociális elszigeteltség ellenszere: egy olyan lakóközösséghez, amely szorosabb, mint egy albérlet, de magánéleted is lehet.

Kép
Milyen volt a "barátságom" egy mérgező lánnyal?

Évit egy éven keresztül kihasználta egyik kolléganője, akit a barátjának hitt. Milyen visszatekinteni a kiszolgáltatottságra, miután túl lett az egészen?

Kép
Az izomláz nem törvényszerű: öt tipp a megelőzésére és kezelésére

Még csak fél perce végzel guggolásokat, de már tudod, hogy másnap alig bírsz majd lábra állni – ismerős? De hogyan előzhetnéd meg legközelebb a kialakuló izomfájdalmat edzés után?

Kép
Amikor a tehén duettet énekel a gazdájával (komolyan!)

Nehéz szavakba önteni, hogy az alábbi videón mi történik. De azért mégiscsak megpróbáljuk: egy brazil nő és egy tehén duettet énekel. Mutatjuk.

Kép
Napi horoszkóp július 8.: a Rákok hasznos tanáccsal szolgálhatnak, az Oroszlánok komoly eredményeket érhetnek el

Ma se feledkezz meg a horoszkópodról, mert a csillagok ismét izgalmas üzeneteket küldtek!

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem