A reteklevél-pesto nem csak finom, de hetekig eláll a hűtőben

Borítókép: A reteklevél-pesto nem csak finom, de hetekig eláll a hűtőben Forrás: Hámori Zsófia
A pesto az egyik legsokfélébben felhasználható étel. Kiváló tészta- vagy pirítós feltétként, szendvicsekbe, húsokhoz vagy körethez keverve, és még a krumplipürét is feldobja. A bolti pestók egyik legnagyobb hátránya viszont az, hogy felbontás után csak pár napig fogyaszthatók.

A napokban megvolt az első retekszüret az erkélyemen, így adott volt a kérdés, hogy mit kezdjek a sok zölddel, a reteklevél ugyanis nem csak hogy fogyasztható, de egyenesen isteni kalcium, illetve C- és E-vitamin forrás.

A karantén ideje alatt én is felültem a kelttészta-vonatra, így azt is ki kellett találni, hogy hogyan használjam fel a múlt heti kürtőskalács-háborúból megmaradt kis mogyorót, ezért végül amellett döntöttem, hogy reteklevél-pestót készítek. Kerestem hozzá receptet, amit a saját ízlésem és alapanyagaim szerint alakítottam át.

Hozzávalók:

1 nagy csokor retek levele 1 marék dió, mogyoró, mandula, kesudió vagy napraforgómag 5 dkg reszelt parmezán 1-2 gerezd fokhagyma só, olívaolaj

Elkészítés:

  • Alaposan mosd át a leveleket, majd az olívaolaj kivételével tedd az összes hozzávalót egy mozsárba vagy egy robotgépbe és pürésítsd őket. Nem kell teljesen homogénné tenni, jót tesz neki, ha kicsit rusztikus marad az állaga. Én a magokat egy picit át is pirítottam, mielőtt a mixbe kerültek.
  • Az olajat lassanként adagold hozzá, amíg el nem éred a kívánt állagot.
  • Miután üvegbe kanalaztad a pestót, önts egy kicsi olívaolajat a tetejére, ez segít a tartósításban.
  • Ha szeretnéd, közvetlenül felhasználás előtt lehet krémsajtokkal vagy joghurttal lágyítani rajta.
  • Hűtőben, jól lefedve legalább két hétig eláll.
  • Az alaprecepthez jól passzol még az újhagyma zöldje is, de ki lehet próbálni vegyes zöldlevél pestóként is cékla- és karalábélevéllel vegyítve.

A pesto mellett egyébként még számos felhasználási módja van a reteklevélnek, isteni krémleves vagy smoothie is készülhet belőle. Próbáljátok ki ti is, mert nagyon egészséges! Katt a galériára: