A reteklevél-pesto nem csak finom, de hetekig eláll a hűtőben

A reteklevél-pesto nem csak finom, de hetekig eláll a hűtőben
Forrás: Hámori Zsófia

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A pesto az egyik legsokfélébben felhasználható étel. Kiváló tészta- vagy pirítós feltétként, szendvicsekbe, húsokhoz vagy körethez keverve, és még a krumplipürét is feldobja. A bolti pestók egyik legnagyobb hátránya viszont az, hogy felbontás után csak pár napig fogyaszthatók.

A napokban megvolt az első retekszüret az erkélyemen, így adott volt a kérdés, hogy mit kezdjek a sok zölddel, a reteklevél ugyanis nem csak hogy fogyasztható, de egyenesen isteni kalcium, illetve C- és E-vitamin forrás.

A karantén ideje alatt én is felültem a kelttészta-vonatra, így azt is ki kellett találni, hogy hogyan használjam fel a múlt heti kürtőskalács-háborúból megmaradt kis mogyorót, ezért végül amellett döntöttem, hogy reteklevél-pestót készítek. Kerestem hozzá receptet, amit a saját ízlésem és alapanyagaim szerint alakítottam át.

Hozzávalók:

1 nagy csokor retek levele 1 marék dió, mogyoró, mandula, kesudió vagy napraforgómag 5 dkg reszelt parmezán 1-2 gerezd fokhagyma só, olívaolaj

Elkészítés:

  • Alaposan mosd át a leveleket, majd az olívaolaj kivételével tedd az összes hozzávalót egy mozsárba vagy egy robotgépbe és pürésítsd őket. Nem kell teljesen homogénné tenni, jót tesz neki, ha kicsit rusztikus marad az állaga. Én a magokat egy picit át is pirítottam, mielőtt a mixbe kerültek.
  • Az olajat lassanként adagold hozzá, amíg el nem éred a kívánt állagot.
  • Miután üvegbe kanalaztad a pestót, önts egy kicsi olívaolajat a tetejére, ez segít a tartósításban.
  • Ha szeretnéd, közvetlenül felhasználás előtt lehet krémsajtokkal vagy joghurttal lágyítani rajta.
  • Hűtőben, jól lefedve legalább két hétig eláll.
  • Az alaprecepthez jól passzol még az újhagyma zöldje is, de ki lehet próbálni vegyes zöldlevél pestóként is cékla- és karalábélevéllel vegyítve.

A pesto mellett egyébként még számos felhasználási módja van a reteklevélnek, isteni krémleves vagy smoothie is készülhet belőle. Próbáljátok ki ti is, mert nagyon egészséges! Katt a galériára:

Nézd meg a galériánkat>4 kép
Receptek reteklevéllel
Tovább olvasok
Kép
Trianon-sokk az irodalomban, avagy mit olvashatott (volna) székely nagymamám?

Nagymamám a második világháború alatt szökött át Csikszeredáról Magyarországra. Egész életében a székely sors két lábon járó hordozója volt: a románokról távolságtartóan, a fenséges havasokról könnyes szemmel beszélt, kifejezőkészsége megszégyenítette a legjobb tollú íróét is, ha szülőhazája gyönyörűségeit ecsetelte.

Kép
Hány kilós a bőröd és még 7 érdekesség a testedről

Miért van állad? Mire jó a libabőr? Melyik kezeden nő gyorsabban a köröm? 8 meglepő dolog a testedről

Kép
SUP-ozni készülsz? Mutatjuk, hogyan öltözz fel!

Öltözz fel és evezz! Nincs több kifogás. Az instyle.hu összeállítása.

Kép
Napi horoszkóp június 3.: a Bikák fontos döntés előtt állnak, a Rákoknak útirányt kell változtatniuk

Ma is érdemes néhány percet szánnod a horoszkópodra, hisz ismét izgalmas üzeneteket tartalmaznak az egyes csillagjegyek!

Kép
Idézetek, amik jól jönnek bizonytalan időkben

Csak egyvalami biztos: hogy a tehénlepény a lapjára esik, állítja a népi mondás. Most pedig triplán olyan időket élünk, amikor ezen kívül elég sok minden bizonytalan. Szerencsére akadnak idézetek, amik másodpercek alatt helyrerántják az embert.

Kép
Egészséges megoldás oroszlánszag ellen a házi készítésű vegán dezodor

A dezodor fontos része a napi rutinunknak. De gondolkodtál már azon, hogy a bolti helyett természetes házi dezodort használj?

Kép
Így boroznak ők – Daubner Anna divattervező

A borászat és a ruhatervezés első ránézésre két külön világhoz tartoznak, pedig több közös pont van bennük, mint elsőre gondolnánk. Először is mindkettő egy alkotási folyamat, mely kellő kreativitással, végtelen türelemmel és rengeteg szakértelemmel operál.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem