Menjen vagy maradjon? Így válogasd át az otthoni könyvtáradat!

Borítókép: Menjen vagy maradjon? Így válogasd át az otthoni könyvtáradat! Forrás: Getty Images
A legtöbb otthonban eljön az a pillanat, amikor egyszerűen már nem fér el több könyv a polcokon. Ha nem tudsz bővíteni, meg kell tanulnod megfelelően átválogatni az olvasmányokat!

Amikor nemrég belevágtunk a költözésbe, még nem gondoltuk, hogy a kartondobozok tetemes része könyvet fog rejteni. Persze az ember általában tisztában van vele, hogy mennyi könyvet halmozott fel az évek alatt, de amikor ki vannak téve egy viszonylag nagy könyvespolcra, nem hat olyan brutálisnak a mennyiség. Most azonban, hogy be és ki kellett pakolnunk a dobozokból és valamivel több időnk volt rá, hogy alaposabban át is nézzük milyen kincseink lapultak eddig a polcon, ráébredtünk, hogy a könyveink egy igen nagy részét sosem olvastuk el és nagy valószínűséggel, - ciki vagy nem ciki -, nem is nagyon fogjuk. Akkor viszont miért is porosodjanak az új lakás új polcán, ha esetleg máshol, mások még esetleg hasznukat vehetnék? A nagy szelektálásom alatt kidolgoztam egy „könyvátválogató stratégiát”, aminek köszönhetően nálad is minden olvasmány jó helyre kerülhet.

Megtartod, vagy sem? Ezen belül is kezdd a szelektálást személyesen kialakított kategóriák szerint! Nálam ezek voltak a főbb "mérföldkövek":
Forrás: getty images

Amiket megtartottam:

Klasszikusok, régi példányok

A párom is és én is rendelkezünk a nagyszüleinktől megörökölt könyvekkel, ezeket természetesen továbbra is megtartottuk és nagyjából egy adott „szekcióba” helyeztük el a polcon. Aztán ott vannak még a klasszikusok, kötelező olvasmányok, lexikonok, amiktől semmiképp nem szerettünk volna megválni, hiszen jól jöhetnek még valamikor.

Inspiráló könyvek

Így neveztem el azt a kategóriát, amibe azok a könyvek kerültek, amiket nagyon jó volt olvasni, vagy amiket gyakran átlapozok, esteleg újra is olvasok. Természetes volt, hogy a nagy kedvencek velem fognak maradni.

Amikhez kötődünk valamiért

Csináltam egy külön kategóriát azoknak a könyveknek is, amiket ugyan nem feltétlenül olvasok el még egyszer, ugyanakkor valamilyen érzelmek, emlékek kötnek hozzájuk: ajándékba kaptam valaki számomra fontostól, egy emlékezetes nyaralás alkalmával olvastam, vagy épp úgy nyertem egy tanulmányi versenyen az általános iskolában.

Képeskönyvek

Még ha nem is nézegetem őket állandóan, néha azért jól esik őket átlapozni, és tapasztalatból tudom azt is, hogy jól jöhetnek még egy-egy iskola projekthez is a gyerekeknek.

Ezek alapján érdemes elhelyezned őket a polcon:
Forrás: getty images

Mik azok, amik nem kellenek és mégis mi legyen velük?

Tudom, hogy nem könnyű megválni az értékes könyvektől, de be kell látnunk, hogy nem áll rendelkezésünkre végtelen tér ahhoz, hogy mindet elraktározzuk. Arra pedig igazán semmi szükség, hogy csak azért foglalják a helyet, hogy a polcunkon porosodjanak. Íme a listám azokról a típusú könyvekről, amelyektől szerintem lelkiismeret-furdalás nélkül kell megválni:

Amit sosem fogsz elolvasni

Kicsit nehéz beismerni, de egyszerűen vannak olyan könyvek, amelyeket elkezdtünk, félbehagytunk, vagy nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, esetleg képtelenek vagyunk kézbe venni őket, mert vannak sokkal jobbak, amiket mindig eléjük sorolunk.

Úgy kaptad, de...

Nem igazán a te világod, nincs időd, kedved elolvasni. Már az első perctől fogva tudod, hogy egyáltalán nem érdekel, nem fog lekötni, így belekezdeni is fölösleges.

Fogalmad sincs, honnan van

Tuti, hogy ilyenje is van mindenkinek: úgy kapta, örökölte valakitől, vagy akár ő maga vette, de cseppet sem emlékszik rá. Ezekről is egytől-egyig érdemes lemondani.

Így szabadulj meg a szükségtelen példányoktól: