A koronavírus a menekülttáborokban súlyos következményekkel járhat

szíria,járvány Forrás: Getty Images
Nem járunk utcára, és ha mégis, megtartjuk a méteres távolságot. De mi lesz azokkal, akik összezsúfolva élnek, rossz higiéniai körülmények között? Mi lesz, ha a menekülttáborokban is elterjed a fertőzés?

Ahogyan a krízishelyzet egyre súlyosabbá vált itthon, úgy született egyre több segítő szándékú kezdeményezés. Vannak olyan települések, ahol a helyi óvoda és iskola gyermekfelügyeletet vállal az egészségügyben dolgozók támogatására, többen gyűjtenek számítógépeket és egyéb eszközöket a rászorulóknak, mások pedig az időseket segítik bevásárlással. A társadalmi összefogás, amit most tapasztalunk példaértékű és szükséges is, hiszen egymást támogatva tudjuk a legkevesebb kárral túlélni ezt az időszakot.

De mi lesz a világnak azokkal a területeivel, ahol különböző okok miatt nem valósulhat meg ilyen szintű társadalmi összefogás? Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága, az UNHCR szerint jelenleg több, mint 70 millió menekült él a világon. A kézmosás és a távolságtartás elengedhetetlen része a koronavírus elleni küzdelemnek, de ezt hogyan lehet kivitelezni egy olyan menekülttáborban, ahová akár több tízezer ember van betömörítve? Szíriában tíz év háború után most mindenki egy újabb ellenségtől retteg. Bangladesben van a világ legnagyobb menekülttábora, Cox’s Bazarban egy millió rohingya él, akik Mianmarból menekültek el. A Doctors Without Borders szerint Görögországban jelenleg nincs olyan orvosuk, aki az ott élő menekülteken segíteni tudna.

Forrás: Getty Images

A világ menekülttáboraiban egészségügyi dolgozók és önkéntesek tartanak tájékoztatókat a vírusról és osztanak maszkokat, fertőtlenítőt a menekülteknek. Mindent megtesznek azért, hogy megelőzzék a fertőzést, de mégis mindenki attól tart, hogy a járvány el fogja érni a táborokat és ez katasztrófához vezethet. Még a legjobban felszerelt menekülttáborok sem elég higiénikusak, az ott élő emberek immunrendszere gyenge és mivel kis helyen sokan tömörülnek össze, a táborokban a járvány hatalmas pusztításokat végezne.

Szakértők szerint elkerülhetetlen, hogy a vírus bejusson a menekülttáborokba, a kérdés az, hogy ez mikor fog megtörténni és mennyire lesznek rá felkészülve az ott élők. Jelenleg az UNHCR , a Norwegian Refugee Council, a World Relief és más segélyszervezetek, a kormányokkal összefogva próbálják felkészíteni a menekülttáborokat a járványra.

Fotók a világ minden tájáról a koronavírus eddigi krónikájából