Melyek a visszérbetegség kialakulásnak okai, és mit lehet tenni ellenük?

viszér krém Forrás: drhertelendy.com
A visszérbetegségek kialakulásáért javarészt a modern életmód tehető felelőssé. Főként azoknál gyakoribb a megjelenésük, akik ülő- vagy állómunkát végeznek, de genetikailag is örökölhető a hajlam. Mivel azonban a visszérbetegség nem kizárólag esztétikai problémát jelent, hanem ennél jóval nagyobb károkat képes okozni a szervezetben, ezért a kezelése elengedhetetlen.

Mi a visszérbetegség?

A visszérbetegség tömören megfogalmazva egyfajta keringési elégtelenség, amely a vénák tágulása miatt alakul ki.

A vénák feladata, hogy a vénabillentyűk segítségével a szív felé pumpálják a vért, és megakadályozzák annak visszafelé folyását. A betegség első fázisában azonban a vénabillentyűk működése romlik, aminek köszönhetően a vénák rugalmas fala meggyengül, merevvé válik és kitágul. Ennek következtében a vénák már nem lesznek képesek 100%-osan a szív felé elszállítani a vért, így kialakul az ún. vénás pangás, ami különféle gyulladásos folyamatokat indíthat be.

A kezeletlen visszérbetegség először olyan, viszonylag enyhe tünetekkel jelentkezik, mint a nehéz láb érzése, a láb fájdalma és dagadása, de kezelés nélkül idővel kialakulhat a nyiroködéma, a lábszárfekély, és a pangás miatt vérrögképződés szintén előfordulhat.

Mi az oka a visszérbetegség kialakulásának?

A visszérbetegségek kialakulásának elsődleges oka a tartós állás vagy ülés miatt megterhelt végtagokban a lassuló vér áramlása, ami idővel vénás pangás kialakulásához vezet. Az idő múlásával a vénák fala kitágul, hiszen ahogy öregszik az ember, úgy gyengülnek a szövetei, és ebbe természetesen beletartozik a vénák gyengülése is.

Mit lehet tenni a visszerek kialakulása ellen?

A visszerek kialakulásának megelőzésében a rendszeres mozgásnak, az egészséges életmódnak és a normális testsúlynak egyaránt nagy szerepe van.

A már kialakult visszerek esetében mindenképp javasolt szakorvost felkeresni, hiszen ő fogja tudni megmondani, hogy mivel és hogyan kezelhető hatékonyan ez a betegség. A visszerek állapotának megfelelően az orvos javasolhatja vény nélküli vagy vényköteles gyógyszer szedését, illetve külsőleges krémek használatát.

Amennyiben a betegség még enyhe, vagyis az orvos nem ragaszkodik a vényköteles gyógyszer szedéséhez, az állapotromlás megelőzése érdekében bevethetünk különféle, a vénák rugalmasságát fokozó krémeket. Ilyen például a Dr. Hertelendy hűsítő visszérkrém, mely egy olyan gyógyszerkészítmény, mely javítja a nehéz láb érzését, csökkenti az ödéma kialakulásának kockázatát, hűsít és természetesen vénatonizáló hatással bír.

Azonban mielőtt bármilyen gyógyszerkészítményt kezdenél alkalmazni, a kockázatokról és mellékhatásokról kérdezd meg kezelőorvosodat vagy gyógyszerészedet!