Miért nem nekem jutott az eszembe: melegvízben oldódó csomagolás

Borítókép: Miért nem nekem jutott az eszembe: melegvízben oldódó csomagolás Forrás: goodnewsnetwork.org
Ha valaha ettél már zacskós rament, akkor tudod, hogy legalább 4-5 nejlonba van csomagolva: egy az ízesítőknek, egy az olajnak, egy a szárított zöldségeknek, egy a tésztának, egy pedig a teljes csomagnak. Lássuk be nem túl ökobarát cucc.

Éppen ezért csaptam a homlokomra, amikor belefutottam egy cikkbe Holly Grounds egyetemi hallgató klímabarát újításáról a goodnewsnetwork.org-on, ahol arról mesélt, hogy kénytelen volt kifejleszteni az „oldható tésztacsomagolást”, miután felismerte, hogy a gyorslevesek milyen elképesztő környezeti károkat okozhatnak.

Világszerte a gyors ramen tészta szinte több műanyagot tartalmaz, mint a tésztát
írja Grounds a honlapján.

A ramen 10 perc alatt elkészül és nagyjából ennyi idő alatt el is fogy, miközben a csomagolásának 8 évtized kell a lebomláshoz.

ramen,biofilm,öko,
Forrás: goodnewsnetwork.org
Biofilmes ramen

Számtalan próbaverzió után Groundsnak sikerült megoldást találnia a problémára, hogy ne csak a tészta borítását, de a fűszerekét is kiváltsa egy úgynevezett biofilm csomagolással. Ez az anyag elég vastag ahhoz, hogy megvédje a tésztát, de elég vékony ahhoz, hogy forró vízbe dobva, percek alatt feloldódjon, és ízletes alaplévé alakuljon át.

A forradalmi újítás kukoricakeményítőt, vizet, glicerint és fűszernövényeket tartalmaz, vagyis 100%-ban ehető és lebomló. Persze higiéniai okokból szükség van sajnos hagyományos csomagolásra is, de Grounds ezt egy egyszerű papírcsomagolással oldotta meg. Ugyan egyelőre sajnos még nincs forgalomban a biofilmes ramen, mi nagyon szurkolunk, hogy mielőbb a polcokra kerüljön!

Ha addig is szívesen ennél rament, de szennyezni továbbra sem szeretnéd a környezetet, akkor kattints a linkre, ahol megtalálod a házi verziójának receptjét.

Házi leveskocka lépésről lépésre