Hollywood aranykorában pokoli nehéz volt melegnek lenni

katherine hepburn,leszbikusság Forrás: flickr
Rejtőzködés, látszatházasságok, némán szenvedő férjek és feleségek, kegyetlen stúdióproducerek – így nézett ki egy hollywoodi filmsztár élete a kezdetektől fogva... igazából majdnem napjainkig.

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy meleg filmsztárnak lenni Hollywood aranykorában nem volt éppen egy sétagalopp. A csillogó díszletek mögött létezett egy „szexuális Gestapo”; a kifejezés Matt Tymauertől származik, aki dokumentumfilmet is forgatott a témában. „Nehéz volt – mondta – az embereknek önmaguknak lenniük akkoriban.” Tymauer filmjének központi alakja Scotty Bowers volt, aki „bizalmasa, barátja és kerítője is volt a rejtőzködő meleg hollywoodi filmsztároknak.”

Tymauer szerint valóban fenyegetett a lebukás veszélye: néhány stúdiószerződés „morális záradékokat” is tartalmazott, amelynek értelmében azonnal derékba törhetett egy-egy impozáns karrier, ha fény derül a színész egy-egy viselt dolgára. A Los Angeles-i rendőrség is előszeretettel fülelte le a hírességeket és gyakran össze is játszottak a sajtóval, ha alkalom adódott valamelyik az irigyelt sztár hírnevének lerombolására.

Az aranykor érintett celebjei tehát olyannyira rejtőzködve éltek, hogy van köztük, akiről a mai napig nem derült ki bizonyítható módon, hogy egynemű kapcsolatai (is) voltak. Pletykák persze akadtak bőséggel, márpedig minél sűrűbben pletykáltak valakiről, annál valószínűbb, hogy volt igazság a híresztelések mögött. Összegyűjtöttük azokat a hírességeket a régi Hollywoodból, akiknek jó eséllyel akadtak meleg kapcsolataik: