Egy meleg házaspár hackje szivárványszínű maszkokkal

párkapcsolatom,meleg,koronavírus,maszk Forrás: Youtube
A lengyel házaspár, Dawid Mycek és Jakub Kwiecinski úgy gondolták, hogy a koronavírus-járvány idején egy másik járvánnyal is foglalkoznak, ez pedig a homofóbia. Készítettek 300 darab szivárványszínű maszkot, amit szétosztottak Gdańsk városában.

Ezzel az akcióval egyszerre védekeztek a vírus terjedése ellen, és szimbolikusan így jelezték, hogy védekezni szeretnének a homofóbia, a kirekesztés ellen is a zömében katolikusok lakta Lengyelországban. Az akcióval Dawid Mycek és Jakub Kwiecinski fel akarja hívni a figyelmet a lengyel LMBTQ közösségeket ért inzultusokra. Szerintük folyamatos zaklatásnak vannak kitéve Lengyelországban, mert részesei a „meleg fertőnek”. Ők egyébként Portugáliában házasodtak össze. A happeningről készült videót már több mint kétmillióan nézték meg. Lengyelországban kötelező nyilvános helyeken a maszk viselése. A fiatalemberek állítása szerint a maszkokra nagyon pozitív módon reagáltak, főleg a meleg közösségekben, úgy érzik, hogy az általános magatartás inkább elutasító, ellenséges velük szemben.

Lengyelország egyébként semmilyen formában nem ismeri el az azonos neműek házasságát. A pár szerint az LMBTQ közösségek helyzete egyre rosszabb az országban; Lengyelország egyik legnépszerűbb pártja, a Jog és Igazságosság is ellenük bátorítja a közvéleményt arra, hogy inzultálják a melegeket. A párt ezt visszautasítja, ők azt mondják, hogy nem lépnek fel a meleg közösségek ellen, de szerintük ez a magánszféra kategóriájába tartozik, nem „mozgalmi ügy”. Dawid és Jakub állítása szerint több, mint nyolcvan halálos fenyegetést kapott, a tavalyi Pride-on is érték a meleg közösségeket inzultusok. Az akciójukat a világ számos pontján ünnepelték az LMBTQ közösségek.

A galériában összeállítás rejtőzködő hollywoodi melegekről abból az időszakból, mikor ezt veszélyes lett volna felvállalni