Megnyílt a RoBirtok Élményközpont Vác mellett Kosdon

Borítókép: Megnyílt a RoBirtok Élményközpont Vác mellett Kosdon Forrás: Baráth Mea Történetmesélő Fotográfus, www.csaladmesek.hu
Egy átlagos városi gyereknek (és valljuk be felnőttnek is) kimondhatatlanul nagy élmény háziállatokat testközelből látni, megsimogatni vagy az etetésben segédkezni, de hová mehetnének mindezt kipróbálni, megélni, ha nincs falusi nagyi, az állatkertben pedig minden kiírás úgy kezdődik, hogy „tilos”.

A Vác melletti Kosd településen található RoBirtok (a tulajdonos keresztneve Robi, innen az elnevezés) egy olyan különlegesen megtervezett és igényesen kialakított farm, ahol a családok élményközpontúan találkozhatnak az állatokkal és nemcsak rácson keresztül nézhetik a házi- és a háziasított állatokat. Simogass kisbárányt, nézzél az emu gyönyörű szemébe, fejjél tehenet, ülj lóhátra, simogass vagy etess nyuszit, csirkét, dámszarvast! Nézd meg hogy csámcsog a mangalica és milyen aranyosak a kicsinyei, ismerd fel a nandut, nézd meg milyen gyorsan fut a strucc vagy fényképezd le a benett kengurut! Itt aktívan segédkezhettek az állatok etetésében és semmi akadálya annak se, ha szeretnétek megsimogatni őket.

Baráth Mea Történetmesélő Fotográfus, www.csaladmesek.hu

ÁLLATI ÉLMÉNYEK

A kikövezett úton a tehén- és lovas istállók előtt elhaladva balra a dámszarvasokhoz juthat a látogató, akiket, ha elég csendben vagyunk, tényleg kézből etethetünk. Az ötletesen megfogalmazott információs tábla segít eligazodni és még tanulhatunk is valamit ha mást nem, azt mindenképpen, hogy ne mondjuk a dámszarvasra, hogy őzike, pedig tényleg úgy néz ki… Kicsit távolabb ormányos medvék játékát nézhetjük akár egy kényelmes padra letelepedve, de nem lehet betelni a kismalacok látványával sem. Séró, a puha szőrű alpaka nagyon szereti, ha sétálnak vele és Barka, a szelíd dámszarvas is örömmel fogadja, ha megsimogatják és hősiesen tűri sok szelfi fotózást.

MÉG MI?

A RoBirtokon igazán különleges szülinapi zsúr keretén belül a gyerekek nemcsak állatot simogathatnak, gondozhatnak, hanem megismerkedhetnek a tanyán használt gépekkel is és akár be is ülhetnek egy markolóba vagy traktorba. Kipróbálhatják a lovaglást és együtt készíthetitek el a kemencében a kakaós csigát. A birtok ovis és iskolás csoportoknak is egész napos kikapcsolódást kínál.

Nem csak a gyerekeket varázsolja el a mesebeli környezet és a sok állat így a RoBirtok ideális helyszín felnőtt csapatépítő programokra is. Ha pedig valaki úgy érzi nem tud betelni a sok állatos élménnyel egy nap alatt, arra is van megoldás. Megszállhat a teljesen felszerelt, színvonalas 4 ágyas vendégházban, ahol padlóba épített üvegablakon keresztül a jelképesen örökbe fogadott állatot folyamatosan megfigyelheti, sőt dézsafürdőt is vehet a kenguruk érdeklődő tekintete. Izgalmas ugye?

Baráth Mea Történetmesélő Fotográfus, www.csaladmesek.hu

FINOM FALATOK

A RoBirtok családi vállalkozás keretén belül működik, a tulajdonosok pedig híresen jó vendéglátók, így természetesen nem hagyják, hogy a hozzájuk látogatók üres hassal távozzanak. Minden hétvégén falusi vendégasztallal várják a látogatókat, ami azt jelenti, hogy megkóstolhatják a gazda utánozhatatlanul finom tárkonyos ragulevesét, méghozzá cipóban tálalva vagy a kemencében sült kenyérlángost, sőt előre egyeztetett időpontban sajtkészítő vagy gyógynövényismereti workshopot is szerveznek. A boltocskában házi szörpöt és lekvárt lehet vásárolni, úgyhogy vásárfia nélkül nehéz lesz hazatérni.

Egyébként nemcsak a vendégeknek szóló rész takaros, hanem az állatok is igen jó körülmények között élnek, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy meglehetősen gyakran születik valamilyen szeretnivaló kölyök állat mindenki nagy-nagy örömére, amiről Facebook és Instagram oldalukon mindig hírt adnak.