Szeretnéd látni a napfelkeltét Stonehenge-ben? Idén semmi sem lehetetlen!

Stonehenge,napfelkelte,nyári napforduló,kimenőm
Forrás: Unsplash

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A nyári napfordulókor, június 21-én élőben (vagyis élő adásban) üdvözölheted a felkelő nap első sugarait, méghozzá Stonehenge-ben.

Azért az tagadhatatlan, hogy a koronavírus-járvány következtében olyan élményekben is részünk lehet, amelyeket egyébként talán soha nem tapasztalhattunk volna meg. Az English Heritage szervezet először közvetíti a napfelkeltét élőben az őskori monumentális kőépítmény történetében.

Ilyen volt a tavalyi nyári napfordulós napfelkelte Stonehenge-ben:

A nyár első napja fontos esemény Stonehenge-ben. Amikor a Nap megjelenik a horizont felett, pontosan „beleillik” a kőszerkezetbe, olyan, mintha annak része lenne. Néhány kutatót ez arra engedett következtetni, hogy Stonehenge fontos szerepet játszhatott a druida napszertartásokban úgy 3500-5000 évvel ezelőtt. (Bár a legfrissebb kutatások szerint a kőépítmény inkább az addig háborúskodásban élő törzsek békekötését szimbolizálja.)

Normál körülmények között minden évben emberek ezrei zarándokolnak el Stonehenge-be június végén, hogy szemtanúi legyenek ennek az eseménynek és gyönyörű fotókat készítsenek a napkeltéről. Most azonban az English Heritage – a terület fenntartója – arra kéri az embereket, hogy a Covid-19 járvány miatt maradjanak otthon, bízva abban, hogy kárpótolhatja a zarándoklatot tervezőket egy élő közvetítéssel.

Ennek a húzásnak a legnagyobb nyertesei talán mi lehetünk, vagyis azok, akiknek egyébként nem szokásunk Stonehenge-be zarándokolni, így mégis „az ölünkbe hullhat” egy Stonehenge-i napfelkelte.

A különleges közvetítéshez kattints az English Hertiage Facebook-oldalán az eseményre június 21-én reggel. Stonehenge-ben várhatóan 4.52-kor kel fel a nap helyi idő szerint, ezt igazítsd a lakóhelyed szerinti helyi időhöz: Magyarországon ez 5.52.

Az oldal egyébként az előző esti, tehát a június 20-i naplementét is közvetíteni fogja helyi idő szerint 21.26-kor.

Ha már úgyis felkeltél, használd ki jól a reggelt - akár szexre is!

Nézd meg a galériánkat>7 kép
A reggeli hancúrozás hét áldásos hatása
Tovább olvasok
Kép
Rejtett mintázatok – Barabási Albert-László hálózatkutató

Barabási Albert-László, a Bostonban kutató fizikus és hálózatkutató népszerű könyvekben megírta már a nagyközönség számára a kutatásai történetét – és az abból levonható tanulságokat. Most azonban újabb szintet lépünk: a Ludwig Múzeum Rejtett Mintázatok című kiállításán az adatokból kép, szobor, installáció és multimédia jön létre. Tudomány és művészet fonódik egybe a tágas terekben.

Kép
A 10 legfeleslegesebb konyhai eszköz, ami mégis sok háztartásban megtalálható

Na, neked megvan valamelyik ezek közül? Esetleg több is... A joy.hu összeállítása.

Kép
Napi horoszkóp október 24.: a Bikák versenyhelyzetben bizonyíthatnak, a Szüzek átadhatják magukat a pihenésnek

Ma sem érdemes kihagynod a horoszkópod, mert a csillagok ismét izgalmas üzeneteket tartogatnak!

Kép
Drogok és médiumok – egykori CIA-kísérletek az agyunk manipulálására

Megvan a filmekből ismert jelenet, amikor a kém vagy bérgyilkos nem is tudja magáról, hogy az, de kap egy bizonyos jelet – mondjuk egy jelszót –, amitől hirtelen tudatossá válik számára a feladata? Szürreálisnak tűnik, ugye? A CIA szerint korántsem.

Kép
A maszk és a távolságtartás hatására ezerszer kisebb lesz a vírusterhelés

Egy friss olasz tanulmány jelentkezett ezzel a radikális állítással és az is olvasható benne, hogy a tünetek is kevésbé súlyosak, ha mindenki betartja a Covid elleni védekezés alapvető szabályait.

Kép
Újra együtt a Doktor Szöszi színészgárdája: Selma Blair is csatlakozott a nosztalgiázáshoz

A 2000-es évek egyik nagy kedvence minden kétséget kizáróan a Doktor Szöszi című film volt.

Kép
35 éve halt meg rejtélyes módon Bódy Gábor

A magyar filmművészet legrejtélyesebb sorsú rendezője korszakos műveket készített, s miközben igazi fenegyerekként tartották számon, szorgalmasan jelentett társairól a hatalomnak. Öngyilkos lett vagy megölték? 35 éve halt meg Bódy Gábor.

Kép
„Előttem van, ahogy szülés után guggolgatok a János Kórház folyosóján, mert annyira hiányzott a mozgás”

Kulcsár Vajda Enikő mozgást addict. Ezt nem én mondom róla, ezt ő mondja magáról. Naponta ugyanis több órát is mozog és mozgott, még a várandósságai utolsó napjaiban is. De teljesen normális és természetes módon az, hogy két gyermeket kihordott, az ő testét is megváltoztatta. A különbség közte és mondjuk (khm…) köztem viszont az, hogy ő ebbe nem törődött bele. Beleásta magát a témába, hogy is lehet a szülés utáni testet regenerálni, formálni és ma két gyermeke mellett már hivatásaként segít személyesen és online kurzusaival is nők százainak – ha nem ezreinek –, hogy mindenki boldog lehessen anyaként is a testével. Ez az ő projektje: az Anyatest Projekt.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem