Mikor jön az ősz és mi az az évszakváltó hidegfront?

Mikor jön az ősz és mi az az évszakváltó hidegfront?
Forrás: Unsplash/Johannes Plenio

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

Az évszakok fokozatosan folynak át egymásba. Kivéve az ősz közeledtével: ott pontosan tudni, mikortól „zsong, jajong-busong a tájon”.

Rendben: megvan az első tavaszpont, amikor február végén kisüt a nap, és érzed, hogy a föld is melegszik már. Az első strandolás jelenti a nyár eljövetelét. Tél elején pedig, amikor bőrözni kezd a pocsolyák teteje, és dér csípi meg a csipkebogyót, tudhatjuk, hogy nemsokára itt a karácsony. De ezek mind olyan kezdőpontok, amelyek nem váratlanul, drasztikusan érkeznek, hanem a folyamatosan csökkenő vagy emelkedő hőmérsékletek miatt számíthatunk rájuk.

Nem így az évszakváltó hidegfrontra, amely pontot tesz a nyár végére, és átveszi a trónt az ősz. Az évszakváltó hidegfrontot a sokszáz éves népi megfigyelések alapján augusztus 20-a környékén várhattuk: a villámlással-dörgéssel és zivatarokkal érkező heves légköri események véget vetettek a strandidőnek. És ugyan utána még visszatért a meleg, jött a vénasszonyok nyara, de a tikkasztó forróságnak arra az évre búcsút mondhattunk.

A globális klímakatasztrófa (nyugodtan hívjuk így; nem túlzás!) viszont ezt is megváltoztatta. Az évszakváltó hidegfront időpontja mind jobban kitolódik, és egyre inkább szeptemberre helyeződik. Idén egyszer már belengették nekünk a meteorológusok, méghozzá az augusztus 30-31-iki hidegfrontnál, de ez a lehűlés nem volt elég erős ahhoz, hogy kicsinálja a nyarat. Ehhez ugyanis az kell, hogy a nyári, anticiklonális, déli áramlás irányt váltson, és északról beengedje a Kárpát-medencébe a hideg légtömegeket. A jelenlegi előrejelzések alapján ez szeptember 19-én fog megtörténni, és a friss modellszámítások szerint nem lesz nagy égzengés, hanem csak egy szelíd, de érezhető, gyors átmenet. (És természetesen, ismerve az előrejelzések pontosságát: ez addig simán változhat.)

Hogy jobban átérezhessük ezt az egészet, mindehhez itt van Paul Verlaine verse, Tóth Árpád fordításában:

Őszi chanson

Ősz húrja zsong,
Jajong, busong
A tájon,
S ont monoton
Bút konokon
És fájón.

S én csüggeteg,
Halvány beteg,
Míg éjfél
Kong, csak sirok,
S elém a sok
Tűnt kéj kél.

Óh, múlni már,
Ősz! hullni már
Eresszél!
Mint holt avart,
Mit felkavart
A rossz szél...

Unod már, hogy minden beszélgetés indítója az időjárás? Íme néhány tipp ehelyett!

Nézd meg a galériánkat>6 kép
6 beszélgetésindító téma, amiben nem esik szó az időjárásról
Tovább olvasok
Kép
Öt dolog, amit megtanulhatsz a macskádtól

Minden érintett tudja, hogy a Macskával szemben lehetetlen a falkavezért alakítani, vagy abban bízni, hogy egyszer majd demokratikus csapatot alkottok.

Kép
9 dolog, ami számomra természetes, de a férjemnek égnek áll tőle a haja

Díszpárnák, csinos bögrék, burjánzó növények a lakásban. Minden női szívet megdobogtatja legalább az egyik, ám életünk párjai szívük szerint eltüntetnék mindet, amint kitesszük a lábunkat a lakásból.

Kép
Milyen borokat válasszunk előételekhez?

Akárcsak az italok sorában az aperitifnek, úgy az étkezések során az előételeknek is megvan a fontos szerepük. Érdemes a menüsort is ugyanúgy felépíteni, mint ahogy a borok kóstolási sorrendjét felállítani, vagyis a könnyű ételekkel és italokkal kezdeni, majd fokozatosan haladni a tartalmasabb fogások és a testesebb, érettebb borok felé. Mivel az előétel amolyan első fogás előtti étvágygerjesztő, leginkább könnyedebb, lendületesebb, frissebb borok kerülnek mellé pohárba. „Kóstoljunk bele” néhány hideg és meleg előételbe, és a hozzájuk párosítható borokba!

Kép
Megnéztem Grecsó Krisztián és Grecsó Zoltán önálló estjét

A „Többet magunkról” című darabbal a Grecsó név végérvényesen összművészeti branddé vált. Jobb nem is történhetett volna vele.

Kép
A tehénpuki és -böfögés életveszélyes!

A szarvasmarhák tejet és húst adnak nekünk. És jó sok metánt. A metán meg az egyik legveszélyesebb üvegházgáz: a klímakatsztrófához nagyban hozzájárul. De most úgy tűnik, a metánnak annyi.

Kép
Dubajban az anyák szülés után mell- és hasplasztikát is kérhetnek - ez ott természetes

Anyukák mesélnek, milyen a terhesség és a szülés Dubajban, Svédországban, Hollandiában, Franciaországban és Angliában.

Kép
Másfél évtized után elengedtem az örökbefogadást, és most boldog vagyok

Nem esett teherbe, de kétségbe sem. Járta az egészségügy rondabugyrait, a kórházakat, a borsos árú magánrendeléseket, a meddőségi klinikákat. Végül az örökbefogadás mellett döntött. Üdvtörténet nincs, mégsem vág eret magán emiatt. Ági kálváriája és felszabadulása.

Kép
Vérnyomáscsökkentő ételek

A szívbetegségek elkerüléséhez a magas vérnyomás az a kockázati tényező, amit az összes közül a legkönnyebb orvosolni. A megfelelő étkezéssel sokat segíthetsz!

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem