A legfrissebb Éva magazin témája: melyik érzelmünkkel küszködünk legtöbbet?

Borítókép: A legfrissebb Éva magazin témája: melyik érzelmünkkel küszködünk legtöbbet?
Te sosem vagy dühös? Vagy ha mégis, inkább elfojtod? Vagy hagyod kitörni, és utána rosszul érzed magad? A düh egészséges érzelem, mégis a perifériánkra szorult – nem tartjuk szalonképesnek. Az Éva magazin tavaszi számában rehabilitáljuk a dühöt, de ugyancsak pszichológia témában olvashatsz a nőket célzó meseterápiáról, Nyáry Krisztián olvasási edzéstervéről vagy épp arról, mi fán terem a prüdéria. A címlapon Ajkai Móni – akit a férje, Ajkai Dávid fotózott – arról mesél, hogy értékelte át a szépséget modellkarrierje után, és hogyan dolgozik a témával immár coach-ként.

Tiltott düh

Amikor figyelmen kívül hagyjuk a dühöt, emberi mivoltunk egy részét tagadjuk meg. Aki hajlamos kényszeresen magában tartani indulatait, a düh megjelenését vagy felszínre törését énképére irányuló fenyegetésként fogja értelmezni, ami szégyenérzetet generálhat. Csakhogy érzéseink fontos információkat adnak belső állapotunkról. Közülük is a düh egy jellemzően lelki – a megbecsültség hiányából, tehetetlenségből, jelentéktelenség érzéséből, szégyenből, bűntudatból vagy szomorúságból fakadó – fájdalomra adott reakció. Ha ignoráljuk, valójában cserben hagyjuk saját magunkat, miközben hamis énképet fogunk kialakítani. Pedig a dühünk felismerése, elfogadása és figyelembe vétele nem jelent egyet az impulzív reakciókkal; önismeret-fejlesztéssel és gyakorlással képessé válhatunk arra, hogy a kritikus helyzetekben hátralépjünk egyet és megvizsgáljuk a dühünket ahelyett, hogy azonnal reagálnánk rá.

Hol kapható az Éva magazin? Hogy fizethetek elő?

Keresed az új Évát, de nem találod sehol? ITT folyamatosan frissítjük, hol kapható még Éva magazin!

Ha pedig előfizetnél, hogy legközelebb már a postaládádba érkezzen a következő szám, akkor kattints IDE!

MÁSállapot

Az anyai aggyal kapcsolatban a mindmáig legismertebb tudományos kutatást Elseline Hoekzema és munkatársai végezték néhány évvel ezelőtt. A kutatók olyan nőket vontak be vizsgálatukba, akik első terhességükre készültek. MRI-felvételeket készítettek a résztvevők agyáról terhességük előtt, alatt, majd utána is. Amit tapasztaltak, kissé furcsának tűnhet: a várandósság alatt a nők agyának bizonyos területein a szürkeállomány észrevehetően zsugorodni kezdett. Azonban nincsen szó semmiféle „visszafejlődésről”! Az agy specializálódni kezd, ilyenkor megy végbe az új feladatoknak megfelelő finomhangolás. Hogy a helyzet még bonyolultabb legyen, a szülés után a zsugorodás megáll, és bizonyos részeken a szürkeállomány gyarapodni kezd. A változások tartósak, még két évvel a terhesség után is jól felismerhetők a felvételeken az anyai agy anatómiai jellegzetességei.

Kezeket a paplan fölé!

Viktória brit királynő úgy vélte, erkölcsös nő fűrészport szór a fürdővizébe, hogy még ő maga se nézegethesse a saját meztelen testét. Nem volt ez olyan rég, a 19. század második felében. A 20. században ellenben kitört (legalábbis látszólag) a szexuális forradalom. És szó mi szó, át is estünk a ló másik oldalára.

Olvasási edzésterv

Olvasáskutatók szerint általánossá vált a skimming, vagyis az átfutó olvasás gyakorlata. Ilyenkor az ember egyes kulcsszavakra vadászva csak átszalad a szövegen, és ezekből próbál összerakni valamit. Hasznos technika a gyors információszerzéshez, csakhogy ez a befogadási mód nem teszi lehetővé a komplex információk vagy egy összetettebb cselekmény megértését. Ha csak így olvasunk, szép lassan elveszítjük a mélyolvasás képességét. Az irodalmi szöveg tempóját már nem tudjuk követni, átugorjuk a leíró részeket, unalmasnak találjuk a könyvet, amiért fiatal korunkban rajongtunk.

A benned élő királylány

A népmesék azokból a konfliktusokból indulnak ki, amelyek a mai napig nehézséget jelentenek a nők életében, hiszen most is ugyanolyan kérdéseket teszünk fel magunknak, mint a hősnők: elfogadjam a másik kezét? Akarok-e gyereket és mikor? Hogyan dolgozzam fel az idő múlását? A mesék utat mutathatnak a női lét útvesztőjében, szimbólumokba csomagolva példázzák mi történik, ha elakadunk egy életciklusban, ha túlságosan beleragadunk kinőtt szerepeinkbe, vagy ha épp nem a megfelelő hőssel azonosulunk.

Egy indiai gyógykúra története

“A konyhában teletöltöm a fémkancsóm meleg vízzel és kilépek a körfolyosóra. Flipflopom csattog a kövön, a távolból tehénbőgés hallatszik. Nézem, ahogy a turbános pasas – ő itt a mindenes – locsolja a pelyhedző növényeket a kertben, a kerengő közepén. A nap most tűz a legforróbban, kicsit megállok, hogy legalább a lábfejem kilógassam az árnyékból, mert amúgy a napon sütkérezés itt orvosilag tiltott. „Tú máccs hít”, ezt gyakran hallom Dr. Pratish-tól, aki szerint túlteng bennem a hő, forró a vérem és a fejem is. Ezen először röhögtem, mert tényleg forróvérű és forrófejű vagyok. Úgy tűnik, a magyar nyelv valóban hordoz valami réges-régi tudást a fizikai testről, amiről ugyanúgy gondolkozik az ájurvéda is…”

FelNŐni

Nem hiszem, hogy én valaha fel tudnék nőni, hála az égnek – mondja a vele készült interjúban Pásztor Anna –És szerintem egy kicsit túl is van értékelve a felnőtté válás. Úgy látom, ezt mindig valamiféle diplomához, vagy valami nagy változáshoz próbálják kötni. Jobb esetben ez a fajta felnőtté válás soha nem történik meg, ugyanis szerintem ez általában azt jelenti, hogy megkeserednek az emberek. Én inkább azt mondanám, hogy növekedés, fejlődés és éretté válás van. És ez az érés az életünk végéig tart, meg talán azon is túl. A játékosság, a figyelem, az érzékenység, a világ iránti nyitottság jellemzi a gyerekeket és az életvágytól lüktető embereket. Felnőtt és gyerek mint életkor szerinti beosztás – olyan van. De hogy amikor felnőtté válunk, akkor megszűnünk gyereknek lenni, abban nem hiszek.”

Tudtad, hogy Anna TABU című vlogját az evemagazin.hu-n megnézheted? KLIKK IDE!

Mentes, de finom!

A márciusi számhoz most ajándék Mentes magazint is kapsz, ha a LIDL-ben vásárolod! Gluténmentes palacsinta, húsmentes hamburger, cukormentes fagylalt és más mentes nyalánkságok 150 oldalon. Főzz Stahl Judittal, Steiner Kristóffal, Iklódi Dórival, ismerkedj a a vegán csípős szalámival, próbáld ki az egészséges streetfoodokat, pakold tele a spájzpolcot egészséges alapélelmiszerekkel.