„Nem szabad leülni és sírni" – egy magyar háziorvosnő afrikai missziója

háziorvos,dr. Jakkel Anna,Afrika,misszió

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

D

Dr. Jakkel Anna - Harminc éve háziorvos ugyanabban a kecskeméti rendelőben. Amikor egyre többen kérdezték, hogy „mikor mész már nyugdíjba?”, fogta magát, és elment. Nem nyugdíjba, Afrikába. Azt mondja, ez a vállalás szellemileg és lelkileg is fiatalon tartja, és jó leckéket ad munkabírásból, emberségből.

Miért vágtál bele?

Hogy őszinte legyek: éppen magánéleti válságban voltam. Ráadásul végre ráértem. És egyre erősödött bennem a gondolat, amit tulajdonképpen már régóta dédelgettem magamban: hogy milyen jó lenne kimenni segíteni. Olvastam a Magyar Afrika Társaság misszióiról, segédkeztem az egyik orvoscsapat indulásánál, és nagyjából akkor el is dőlt minden. Azóta hat misszióban vettem részt, jártam Ugandában, Kongóban, Maliban, Guineában és Malawiban. Persze ez olyan, mint a szerelem: mindig az első hagyja a legmélyebb nyomot.

Mi volt a legmeghatározóbb élményed az első úton?

Az, hogy az emberek micsoda tömegének van szüksége ránk: egy segítségre váró hadsereggel szembesültem.

Milyen körülmények fogadnak benneteket Afrikában?

Leírhatatlanok. Na jó, jártunk olyan helyen is, ahol időnként volt víz, villany és még wifi is, de olyan helyen is, ahol örültünk egy petróleumlámpának meg a Hold fényének. Hozzáteszem, bennünket mindig a helyi Hiltonnak megfelelő szálláson helyeznek el, de ez azt jelenti, hogy már egy guggolós vécének is örülni kell. Ám ez mindegy is, gyógyítani megyünk, és amint kicsomagolunk, indulunk, és tesszük a dolgunkat. Általában egy hónapig maradunk, ennyi időre kapunk ugyanis tartózkodási engedélyt.

Milyen betegségek a leggyakoribbak kint?

Egyre kevesebb az igazi „afrikai” kór, mint például a lepra, és egyre elterjedtebbek ott is a civilizációs betegségek: a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a dohányzásból eredő megbetegedések, a depresszió és a különböző pszichoszomatikus kórképek.

Találkoztál a női körülmetélés áldozataival?

Mivel sok asszony nőgyógyászati problémával fordult hozzám, a vizsgálat során volt alkalmam szembesülni ezzel a problémával. Mali fővárosában, Bamakóban gyakorlatilag nem találkoztam olyan nővel, aki ne lett volna megcsonkítva – és ők csak azok, akik túlélték ezt a barbár beavatkozást. Hogy hányan halnak bele, azt nem is tudjuk. Ha végiggondolom egy ottani nő sorsának állomásait: kicsikorban megcsonkítják a nemi szervüket, férjhez mennek még gyerekként, majd fejletlen medencével, gyerektesttel, agyongyötört szervezettel szülnek, és szülnek, amíg képesek rá… Amikor a helyi kollégákkal beszélgettünk, elmesélték, hogy ha a környéken esküvőt tartanak, ők már készülnek, mert tudják, hogy
a menyasszony hamarosan be fog futni egy erős vérzéssel… Én ezeket az asszonyokat úgy negyven éves korukig szomorúnak látom – amíg szülőképesek. A férjeik még a rendelőbe is bekísérik a feleségüket. Mondjuk én ki szoktam őket küldeni.

Olvasd el ezt is!

Előfordult, hogy kiborultál?

Nem szabad leülni és sírni, amikor tudod, hogy kint vár rád másik nyolcvan ember. Nem omolhatunk össze. De persze olykor elfog a tehetetlenség érzése, főleg olyan gyerekekkel kapcsolatban, akikről tudjuk, hogy itthon három nap alatt helyre lehetne hozni őket, az ottani körülmények között azonban menthetetlenek. És megdöbbentő szembesülni – jellemzően – az apák hozzáállásával. A legtöbbjük azt mondja: ha ő most megveszi ezt a gyógyszert, mit ad enni a többi nyolc-tíz gyereknek, akik otthon vannak? És különben is, már ott a hasban a következő… Nehéz, de tudomásul kell venni: ott más az emberek mentalitása.

Mi az, amit tanulhatnánk tőlük?

A túlélés képességét, a toleranciát és a család fontosságát. A nagy semmiben is képesek a nyugalomra és a boldogságra.

Mit adott neked Afrika?

Egy új életet. A jövőképemben most már mindig ott van Afrika: alig várom, hogy újra mehessek.

Kedvet kaptál az önkéntességhez? Mutatunk néhány varázslatosan szép helyszínt hozzá!

Nézd meg a galériánkat> 10 kép
Önkéntes munkák paradicsomi helyeken
Tovább olvasok
Tizenkét idézet a takarításról, annak minden öröméről és nyűgéről

2019-ben szeptember 21-ére esik a takarítás világnapja. Már csak ezért is...

3 húsmentes meleg saláta az ősz jegyében

Az egyik kedvenc elfoglaltságunk őszi estékre: pokróccal és finomságokkal körbe véve magunkat sorozatot nézni a kanapén. Ilyenkor persze nem árt, ha nem csak finomak, de egészségesek is azok a harapnivalók.

Variációk bundáskenyérre: öt frappáns megoldás

Imádjuk reggelire, vacsorára, édesen és sósan, bő olajban kisütve és sütőben sülve, de próbáltad már megtöltve, rétegezve, vagy épp feltekerve?

Tanítsd meg a gyereked, hogyan nyugtathatja meg magát – 5 tipp

A gyerekeket ma rengeteg külső inger éri, sok irányban kell megfelelniük, ebbe pedig gyorsan belefáradnak. A relaxáció hatására képesek lesznek megnyugodni, energiával töltődnek fel, egészségesek maradnak, bónuszként pedig felnőttkori stresszhelyzetekben is előkaphatják majd ezt a megoldókulcsot. Íme, néhány egymásra épülő lépés a relaxáció felé:

Több hónapig küzdöttem a lefolyódugulással, végül négy hiperegyszerű, filléres ötlet oldotta meg

Duguláselhárító szakember, klór, nátriumhidroxid és még ki tudja, milyen vegyi összetevők – igen, én is jártam már itt. De hasztalanul: a mosdókagylómból több fordulónyi bolti vegyszer után sem volt hajlandó eltávozni a (meglehetősen koszos) víz. Egyre nagyobb bajban voltam, mert vendégek jöttek – ők mégsem láthatják ezt a förmedvényt a fürdőszobámban! Aztán kicsit beletúrtam az internetbe és megvilágosodtam.

Hamarabb is fel lehet dolgozni a szakítást, mint elsőre gondolnád

Mint oly sok minden más, ez is fejben dől el, még ha ez az érzelmek viharában először furcsán is hangzik.

Híres nőszemélyek 50 fölött, akikre vadítóan simul a bikini

„Igen, holnap 53 leszek. És?!” – posztolta néhány hete Salma Hayek, és a kijelentésébe nehezen tudnánk belekötni. Végtére is a legjobb esetben is 35-nek néz ki bikiniben!

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Nem kell választanod! Két kedvenc magazinodat most egy áráért kapod meg. Fél év (5 lapszám) Éva + ajándék fél év (5 lapszám) InStyle 7950 Ft helyett 3180 Ft

Csak 3180 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem