„Gyakorold szépen az itteni kiejtést, jó?” – Amikor a tájszólásom miatt megalázott a tanár

tanár,osztály
Forrás: Fortepan, 1962

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

I

Illyés Gyula az 1936-os Puszták népében megírta, hogy érte utol a végzet egy mértanórán, ahol a tanár először türelmesen javítgatta „pusztai” kiejtését, aztán dühbe gurult és buta tuskónak nevezve kiutasította az osztályból. Miklóssal valami hasonló történt - 2005-ben.

Budapest, szeptember eleje. Új iskola, új társak, ismeretlen tanárok. Nem vagyok félénk, de azért izgultam kicsit. Naná hogy, Debrecenből érkeztem a belvárosi iskola hatodik osztályába, igazi távolugrás, de mivel mindig jó tanuló voltam, nem aggódtam különösebben azon, hogyan simulok majd bele az új rendbe.

Az első óra földrajz volt. Még nem mutatkoztam be az osztály előtt, az egyik társammal beszélgettem kicsit beiratkozáskor, és nem nézett rám úgy, mintha három fejem volna. Tehát teljesen normálisnak gondoltam magam.

A tanár harmincas nő volt. Rögtön kiszúrt, rám mosolygott, intett, hogy jöjjek ki a táblához és mondjak magamról pár mondatot: ki vagyok, honnan jöttem, mit akarok itt.

- Az én nevem Kis Miklóus. – kezdtem mély lélegzettel. Nem hangzott ez teljesen úgy, mint ahogy le van írva: finomabb, elmosódottabb volt a kiejtésem, valószínűleg kevés embernek szúrt szemet. Ő mégis felkapta a fejét.

- Hogy?

Megismételtem.

- Talán Miklós. – mondta kis szünet után.

- Igen. Miklóus.

- Nem. Nem Miklóus. – kissé gúnyosan utánozott. – Miklós.

- Miklóus.

A társaim kuncogtak. Ha eddig nem vették észre, hogy máshogy ejtek ki néhány hangot, mint ők, a tanárnő határozott rámutatása a „problémára” mindenkinél célt ért. De leintette őket.

- Nincs rendbontás. És nem nevetgélünk másokon. – mondta szigorúan, és hozzám fordult. – Honnan jöttél?

- Debrecen. – a határozóragot nem mertem hozzábiggyeszteni, éreztem már, hogy nem lesz neki szabályos a közbeékelt „ü”.

- Aha. Gyakorold szépen az itteni kiejtést, jó? Miklós, nem Miklóus.

- Miklóus. – mondtam gyámoltalanul. A dialektus kontúrosabb lett, úgy hangzott az a szolid „u” a saját fülemben, mint egy pisztolylövés. Az osztálytársaim nem röhögtek, de a szemükön láttam, a bemutatkozásom egyhamar nem merül feledésbe.

- Miklós. Miklós. Miklós. – mondta a tanár háromszor, a szemében végtelen gyengédséggel. Látszott, hogy tulajdonképpen sajnál engem, a banánzabálót, a dzsungelből a szitibe keveredett kis Crocodile Dundee-t, akit kénytelen – persze segítő szándékkal - efféle helyzetbe hozni. Osztozik a szenvedésemben. Az a benyomásom, legalábbis utólag, hogy mindezek mellett örül is a helyzetnek, nyilván nem mindennap akad olyan csemete, akinek – földrajzórán – a nyelvi képességeit kell csiszolgatnia. Mégiscsak valami új tudományterület, ugye.

Meggyűlöltem a kiejtésemet.

- Semmi gond, majd megtanulod. – legyintett végül fenséges mozdulattal, amikor látta, hogy végleg megkukultam. – Sőt, később neked lesz igazán jó: kétféleképpen tudsz beszélni majd, pestiesen is, meg debreceniesen is.

És visszatért a röghegységekhez.

Ez a váratlan kegy már nem csinálhatott vissza semmit. A szünetben a tükör előtt jó néhányszor elismételtem a nevemet. Rettenetesen hangos volt az az „u”. Fülsértő. Nem is értettem, hogyan viseltem el korábban.

Gyorsan átszoktam hát a sztenderdre, pár hónap, s szinte nyoma sem volt rajtam a vidéki szagnak (ezt éreztem magamon). Ma már csak akkor üt át a nyelvjárás a beszédemen, ha ideges leszek. Néha elmesélem a kínos emléket, és ilyenkor azt hallom másoktól – például Misitől, akit a balkezességről szoktattak le, mert rend a lelke mindennek, no meg az egyformaság -, hogy finoman fogalmazva sem volt korrekt (korrekt? káros, romboló, helytelen és gonosz volt) a tanárnő viselkedése. De 12 évesen hogyne fogadtam volna el az axiómát, hogy a felnőtteknek mindig igaza van. Most már megmaradok unalmas köznyelvet beszélő tucatbudapestinek, de mégis hiányzik az a kisfiú, aki olyan szépen tudta kiejteni a saját nevét, ahogy senki sem.

Nézd meg a galériánkat>10 kép
10 új tantárgy, amit a következő 10 évben már tanítani fognak az iskolákban
Tovább olvasok
Kép
Három csodaszép magyar mocsár, ami behúz – de csakis jó értelemben

Megfigyelted, hogy víz mellett megnyugszol? Ezért mész tenger vagy tó mellé nyaralni, és ezért él az emberiség nagyobb része vízpartokon. De ha igazi csodát akarsz látni, irány a mocsárvilág!

Kép
Dobozban altatta újszülött babáját a barátnőm – megkérdeztem, miért

A barátnőm fiai életük első pár hónapjukat egy papírdobozban töltötték. Egy nagyon szép darabban, de mégis egy papírdobozban. Megkérdeztem, hogy miért.

Kép
„Amíg anya ilyen csúnya tablettát szed, neked nem lesz kistestvéred!”

Beszólnak. Kommentálják a legbelsőbb magánügyeidet. Akár a gyerek előtt is.

Kép
Vihetjük az újszülöttet levegőre? Ezt mondja a gyerekorvos:

Jó dolog összebújni egész nap az újszülöttel és a biztonságot nyújtó négy fal között lenni, ismerkedni, kiélvezni az első, közös időszakot. Ám pár nap után az újdonsült anyukáknak is elkezd hiányozni a levegő, hogy elmenjünk valahova otthonról. De vajon ki lehet egy pár napos/hetes újszülöttel már mozdulni?

Kép
7 szobanövény, aminek szinte semmi fényre nincs szüksége

Elfogyott a hely az ablakban? Vagy épp olyan helyiségbe is raknál növényt, ahol nincs ablak, ergo természetes fény sem? Nem baj, mert most mutatunk pár olyan szobanövényt, akik gyakorlatilag fény nélkül is vígan elélnek.

Kép
Meddőnek nyilvánították, pedig egészen hétköznapi módon kezelhető volt a baja

Akár a kivizsgálásnál, akár a sokadik lombiknál tartunk, a babatervezés nehézségei alaposan igénybe veszik testünket és lelkünket egyaránt. Néha reményt és eltökéltséget mozgósítanak bennünk, máskor dühösek leszünk magunkra, a párunkra és az egész világra. A testünkre pedig egyre inkább ellenségként kezdünk tekinteni, amiért nem azt teszi, amit elvárnánk tőle. Így volt ez Barbinál is.

Kép
Napi horoszkóp szeptember 26.: a Nyilasok az árral sodródnak, a Bakoknak éberségre van szükségük

Hétvégén sem érdemes kihagynod a horoszkópod, izgalmas üzeneteket tartogatnak ugyanis az egyes csillagjegyek!

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem