Még csak ősz van, de a síszezont hivatalosan is megnyitom!

Borítókép: Még csak ősz van, de a síszezont hivatalosan is megnyitom! Forrás: Getty Images
Mert tévedés, hogy több centis hóban lehet csak felcsatolni a léceket. Sőt mi több, számtalan előnye van, ha már hónapokkal hamarabb beveszitek a tanpályákat.

Miért érdemes már most megismerkedni a síeléssel?

Jön a kötött pulcsik és gumicsizmák időszaka, vele együtt pedig a klasszikus őszi megfázások a járvány második hullámával fűszerezve, ezért számolnod vele, hogy a betegeskedés egyre sűrűbb látogató lesz a környezetetekben.

Amellett, hogy folyamatosan monitorozod az aktuális fejleményeket és fokozottan figyelsz, hogy betartsátok az óvintézkedéseket, fontos, hogy a lehető legtöbb módon támogasd az egész család, de főképp a gyerekek immunrendszerét.

A szabadtéri sportok - mint a síelés - rendkívül jó hatással vannak a szervezet védekezőképességére.

A rekkenő hőség utáni őszi időszak tökéletesen alkalmas a kültéri mozgásra, a kellemes hőmérsékletben jobban is esik a sport, valamint a szervek így megfelelő mennyiségű oxigénhez juthatnak és méregtelenítési folyamatok is hatékonyabban zajlanak a testben. A hétvégi kirándulás, biciklizés mellett érdemes a hétköznapokba is csempészni valamilyen rendszeres szabadtéri aktivitást.

A tanév eleji különórák betervezése során nem csak a hagyományos sportok közül válogathatunk, érdemes számolni a síelés opciójával is, a hazai tanpályákon szeptembertől áprilisig, időjárástól függetlenül lehetőség nyílik a síelésre.

Országszerte 30 egység közül tudjátok kiválasztani a lakhelyetekhez legközelebb elhelyezkedőt, ezek közül a legtöbb Budapesten, vagy közelében van, de a vidéki sípályák is könnyen elérhetők.

Jut idő felkészülni az igazi szezonra.

A heti rutinba 1-2 alkalommal beillesztett tanpályás gyakorlással kb. 10 óra alatt már biztos alapokat lehet építeni. Ezalatt elsajátítható a helyes liftezés technikája, hogy hogyan lehet boldogulni a sífelszereléssel, valamint az alapiskola legfontosabb elemei, mint a siklás, lécen maradás, irányváltoztatás és kanyarodás.

A szimulátorokkal ellenben itt nem csak a mozgás imitációját lehet gyakorolni, a műpályák kialakításának köszönhetően pontosan azonnal a fizikai ingerekkel szembesül a tanuló, mint a havas környezetben.

Biztonságos és fontos készségeket fejleszt.

"A tanpályákon szakképzett oktatók felügyeletével lehet elsajátítani a síelés alapjait, ami fokozza a biztonságérzetet és nagyobb élményt nyújt, hiszen jóval gyorsabban fejlődik a gyerek" - mondja Babos Sándor, a Babos Síklub vezetője.

Forrás: Babos Síiskola

Egészségügyi szempontból szintén nem elhanyagolható, hogy a síelés szimmetrikusan terheli az agyat és a testet, a siklás közbeni egyensúlyozás pedig nagyon jó hatással van az ideg-izom kapcsolódásokra. "Ha 3-4 éves kora körül elkezdeni valaki, ezt a sportot, a megszerzett tudás nem vész el soha és az agynak olyan kognitív képességeit is tudja fejleszteni, amik később a tanulásban is segítenek" - teszi hozzá Babos Sándor.

A Zuglóban és Csömörön is megtalálható Babos Síiskola 2018-ban elnyerte a Síoktatók Magyarországi Szövetsége (SMSZ) által Minősített Síiskola címet. Oktatóikat saját, és egyedi mentor rendszerben képezik, és fejlesztik, hogy a legmagasabb szakmai színvonalat biztosíthassák vendégeiknek.

A cikk megjelenését támogatta a sieljunkitthon.hu és az Aktív Magyarország.

Egy kis extra kedvcsináló a síeléshez: