Lelkem
Családom
Hogyan?
Szépségem
Világom
Konyhám
Vásárlás
Éva Utazó
2019. 09. 20. péntek Friderika

A te gyerekeid meddig akarnak még veled nyaralni?

család,nyaralás
Forrás: Juan Cruz Mountford, Unsplash

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

Ó

Ó, azok az emlékezetes családi nyaralások! Sajnos nem tartanak örökké. Túl hamar eljön az idő, amikor a gyerek már nem akar velünk menni. Már nem velünk akar menni… Herczegh Tímea gyerekpszichológust, háromszoros anyukát kérdeztük.

Ez a cikk az Éva magazin egy korábbi számában jelent meg.

Miért jók a családi nyaralások?

Azért, mert másképp lehet együtt lenni, mint az év többi részében. Mi két családi nyaralást is szoktunk szervezni. Az elsőt közvetlenül az iskolaév után. A nyári szünidő első hetében elutazunk, és ettől rögtön nyári hangulatunk kerekedik. A másik nyaralás hagyományosan augusztus utolsó hetére esik, és 40–50 fő vesz rajta részt: ezt pedig a nyár lezárásának tekintjük.

Ez meddig mehet még így?

Nemrég leültem a nagy gyerekeimmel – tizennyolc és tizenhat évesek –, és kértem őket, hogy ha lehet, hagyjuk meg ezeket a közös nyaralásokat, mert nekem sokat jelentenek. Viszont alkalmazkodunk az ő életük változásaihoz, például szívesen elvisszük magunkkal a nagyfiam barátnőjét is. Ha pedig a gyerekek azt mondanák, hogy már nem olyan vonzók számukra a családi nyaralások, akkor azt kérném tőlük, hogy a kettő közül legalább az egyikre jöjjenek el.

Hogyan érdemes együtt nyaralni?

Mi eddig mindig vízpartra mentünk, azzal nem nagyon lehet hibázni. Aranyszabály, hogy csak minden másnapra szervezek programot, a közbülső napok a pihenésé: mindenki azt csinál, amit akar. A lazsálós napokon jellemzően este azért el szoktam menni sétálni a gyerekekkel, hogy legyen közös élményünk is. Mindig kitalálunk valamit, például azt, hogy teszteljük, hol lehet a városban a legfinomabb brownie-t enni.

És amikor nem nyaral a család?

Én úgy gondolom, hogy tizenhat éves kora felett hadd csináljon a gyerek azt, amit akar: például dolgozhat is egy kicsit. Ha mondjuk egy hónapig dolgozik, és két hétre eljön velünk nyaralni, akkor még mindig marad négy vagy öt hete szabadon.

nyaralás,család,szülő nélkül
forrás: Adam Azim, Unsplash

Előbb-utóbb a szülő nélkül (is) el akarnak menni nyaralni. Mikortól engedjük?

Én tizenhat éves koruktól elengedem őket.

Hozzáteszem, nem a vakvilágba, hanem lehetőleg – eleinte – egy ismerős nyaralójába, ahová többen együtt mennek. És mindig ügyelek arra, hogy meglegyen két haverjának a telefonszáma, amelyen elérhetem, ha kell.

Felhívod a gyereket, amíg odavan?

Nem hívogatom, de a lelkére kötöm, hogy minden nap „jelentkeznie kell” telefonon, hogy minden rendben, különben nincs több külön nyaralás. Előfordult, hogy este nyolckor ráírtam a fiamra, hogy még van négy órája hírt adni magáról. Rögtön észbe kapott és írt egy sms-t, hogy minden oké.

Másképp engeded el a lányodat, mint a fiadat?

Igen. Rá még inkább érvényes, hogy csak ismerőshöz engedem el. És azt kérem, hogy ha nem muszáj, ne menjenek szórakozóhelyre. Ha mégis bulizni mennek a barátnőivel, figyeljenek egymásra.

Aggódsz?

Hát persze! De nem terhelhetem rá az aggódásomat. Elengedem, és ez azt is jelenti, hogy bízom benne. Meg a mindenhatóban. Nem tehetsz mást. Ha nem engeded el, később ő maga sem mer majd mozdulni mellőled, ott ül a majd a szoknyádon felnőtt korában is.

nyaralás,család,anya-lánya
forrás: Annie Spratt, Unsplash

Meddig menő a nagymamánál nyaralni?

Tapasztalataim szerint a vidéki, nagyszülős nyaralásokat egy idő után – úgy tizenkét éves koruk körül – kinövik a gyerekek. Ha nem akarnak menni, szerintem nem is érdemes erőltetni. Ennek ellensúlyozásaképpen én azóta a nagymamát hívom meg hozzánk egy hétre, hogy azért ne csorbuljon a nagyszülő-unoka kapcsolat.

Tovább olvasok
22 dolog, ami csak a felnőttfilmekben igaz a nőkre, a valóságban nem

Te is megfigyelted már, mennyi sztereotípiát zsúfolnak a felnőtteknek szánt filmekbe?

Tudjuk, mit teszünk idén ősszel – öt tévésorozat, amit alig várunk

A tévésorozatok aranykorában, amikor minden ősszel beszippantanak minket a színvonalasabbnál színvonalasabb sztorik és karakterek, ugyancsak nehéz volt kiválasztani az öt legígéretesebbet. De azért sikerült.

A szülői értekezlet valójában egy háromórás kabaré

Valahogy nagyon hamar eljött megint az idő, amikor nekünk, szülőknek is be kell ülni az iskolapadba kornyadozni... Ilyenkor csak úgy záporoznak a poénok – még ha nem is mindig annak szánták őket.

A kor csak illúzió – szívdöglesztő férfi modellek 40 felett

Egyeseknek igenis jót tesznek az eltelt évek. Amíg sok esetben a saját stílus megtalálására is hosszú éveket kell várniuk, úgy az érettség, a sárm is bizonyos kor felett érkezik meg igazán a férfiak életébe.

„Még 12 évünk van megmenteni a Földet” – mi ez az Extinction Rebellion és miért kelti itt a pánikot?

Mi a radikálisabb, egy partra sodródott bálnatetem a gyomrában harminc kiló műanyag hulladékkal vagy egy csapat aktivista, aki halottnak tetteti magát a köztereken? Az Extinction Rebellion ennél fontosabb kérdésekre is választ kínál, illetve követel.

Napi horoszkóp szeptember 19.: a Bikák az álmaikat igyekeznek megvalósítani, az Oroszlánok új lehetőség előtt állnak

Mára is izgalmas üzeneteket tartogatnak a csillagok, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópod!

Tervezzünk telefontokot ajándékkal!

Ha egyedi tok tervezésére adjuk a fejünket, akkor alaposan nézzünk körül, mert nem mindig az a jó, ami a legolcsóbb. Egy igazán megbízható webáruház a legtöbb esetben rendelkezik referenciával, ahol a már elkészült munkáikat vehetjük szemügyre.

Hogyan észlelhető a túlterheltség?

Gyermekek esetén fontos, hogy a túlterheltség jeleit időben észrevegye a szülő. Szerencsére napjainkban sok gyermek sportol rendszeresen, sajnos azonban néha a komoly, feszített edzéstempó túlterheltséget okoz.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem