Lelkem
Családom
Hogyan?
Szépségem
Világom
Konyhám
Vásárlás
Éva Utazó
2019. 09. 20. péntek Friderika

A te gyerekeid meddig akarnak még veled nyaralni?

család,nyaralás
Forrás: Juan Cruz Mountford, Unsplash

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

Ó

Ó, azok az emlékezetes családi nyaralások! Sajnos nem tartanak örökké. Túl hamar eljön az idő, amikor a gyerek már nem akar velünk menni. Már nem velünk akar menni… Herczegh Tímea gyerekpszichológust, háromszoros anyukát kérdeztük.

Ez a cikk az Éva magazin egy korábbi számában jelent meg.

Miért jók a családi nyaralások?

Azért, mert másképp lehet együtt lenni, mint az év többi részében. Mi két családi nyaralást is szoktunk szervezni. Az elsőt közvetlenül az iskolaév után. A nyári szünidő első hetében elutazunk, és ettől rögtön nyári hangulatunk kerekedik. A másik nyaralás hagyományosan augusztus utolsó hetére esik, és 40–50 fő vesz rajta részt: ezt pedig a nyár lezárásának tekintjük.

Ez meddig mehet még így?

Nemrég leültem a nagy gyerekeimmel – tizennyolc és tizenhat évesek –, és kértem őket, hogy ha lehet, hagyjuk meg ezeket a közös nyaralásokat, mert nekem sokat jelentenek. Viszont alkalmazkodunk az ő életük változásaihoz, például szívesen elvisszük magunkkal a nagyfiam barátnőjét is. Ha pedig a gyerekek azt mondanák, hogy már nem olyan vonzók számukra a családi nyaralások, akkor azt kérném tőlük, hogy a kettő közül legalább az egyikre jöjjenek el.

Hogyan érdemes együtt nyaralni?

Mi eddig mindig vízpartra mentünk, azzal nem nagyon lehet hibázni. Aranyszabály, hogy csak minden másnapra szervezek programot, a közbülső napok a pihenésé: mindenki azt csinál, amit akar. A lazsálós napokon jellemzően este azért el szoktam menni sétálni a gyerekekkel, hogy legyen közös élményünk is. Mindig kitalálunk valamit, például azt, hogy teszteljük, hol lehet a városban a legfinomabb brownie-t enni.

És amikor nem nyaral a család?

Én úgy gondolom, hogy tizenhat éves kora felett hadd csináljon a gyerek azt, amit akar: például dolgozhat is egy kicsit. Ha mondjuk egy hónapig dolgozik, és két hétre eljön velünk nyaralni, akkor még mindig marad négy vagy öt hete szabadon.

nyaralás,család,szülő nélkül
forrás: Adam Azim, Unsplash

Előbb-utóbb a szülő nélkül (is) el akarnak menni nyaralni. Mikortól engedjük?

Én tizenhat éves koruktól elengedem őket.

Hozzáteszem, nem a vakvilágba, hanem lehetőleg – eleinte – egy ismerős nyaralójába, ahová többen együtt mennek. És mindig ügyelek arra, hogy meglegyen két haverjának a telefonszáma, amelyen elérhetem, ha kell.

Felhívod a gyereket, amíg odavan?

Nem hívogatom, de a lelkére kötöm, hogy minden nap „jelentkeznie kell” telefonon, hogy minden rendben, különben nincs több külön nyaralás. Előfordult, hogy este nyolckor ráírtam a fiamra, hogy még van négy órája hírt adni magáról. Rögtön észbe kapott és írt egy sms-t, hogy minden oké.

Másképp engeded el a lányodat, mint a fiadat?

Igen. Rá még inkább érvényes, hogy csak ismerőshöz engedem el. És azt kérem, hogy ha nem muszáj, ne menjenek szórakozóhelyre. Ha mégis bulizni mennek a barátnőivel, figyeljenek egymásra.

Aggódsz?

Hát persze! De nem terhelhetem rá az aggódásomat. Elengedem, és ez azt is jelenti, hogy bízom benne. Meg a mindenhatóban. Nem tehetsz mást. Ha nem engeded el, később ő maga sem mer majd mozdulni mellőled, ott ül a majd a szoknyádon felnőtt korában is.

nyaralás,család,anya-lánya
forrás: Annie Spratt, Unsplash

Meddig menő a nagymamánál nyaralni?

Tapasztalataim szerint a vidéki, nagyszülős nyaralásokat egy idő után – úgy tizenkét éves koruk körül – kinövik a gyerekek. Ha nem akarnak menni, szerintem nem is érdemes erőltetni. Ennek ellensúlyozásaképpen én azóta a nagymamát hívom meg hozzánk egy hétre, hogy azért ne csorbuljon a nagyszülő-unoka kapcsolat.

Tovább olvasok
Megjelent az Éva magazin októberi száma. Nézz bele!

Hogyan él a 2010-es években egy apáca? Milyen az a power woman öltözködés? Miért halunk bele a munkába? Legfrissebb lapszámunk 34 oldalas Éva Egészség melléklettel már az újságárusoknál!

Híres emberek, akiket örökbe fogadtak

A hírességek élete sem fáklyásmenet: egyesek a csillogásból zuhantak nagyon mélyre, mások hajléktalanok voltak, mielőtt felfedezték őket és vannak azok, akik soha nem ismerték szüleiket, és árvaházról árvaházra kerültek, míg nem szerető gondviselőre nem találtak.

22 dolog, ami csak a felnőttfilmekben igaz a nőkre, a valóságban nem

Te is megfigyelted már, mennyi sztereotípiát zsúfolnak a felnőtteknek szánt filmekbe?

Tudjuk, mit teszünk idén ősszel – öt tévésorozat, amit alig várunk

A tévésorozatok aranykorában, amikor minden ősszel beszippantanak minket a színvonalasabbnál színvonalasabb sztorik és karakterek, ugyancsak nehéz volt kiválasztani az öt legígéretesebbet. De azért sikerült.

A szülői értekezlet valójában egy háromórás kabaré

Valahogy nagyon hamar eljött megint az idő, amikor nekünk, szülőknek is be kell ülni az iskolapadba kornyadozni... Ilyenkor csak úgy záporoznak a poénok – még ha nem is mindig annak szánták őket.

A kor csak illúzió – szívdöglesztő férfi modellek 40 felett

Egyeseknek igenis jót tesznek az eltelt évek. Amíg sok esetben a saját stílus megtalálására is hosszú éveket kell várniuk, úgy az érettség, a sárm is bizonyos kor felett érkezik meg igazán a férfiak életébe.

„Még 12 évünk van megmenteni a Földet” – mi ez az Extinction Rebellion és miért kelti itt a pánikot?

Mi a radikálisabb, egy partra sodródott bálnatetem a gyomrában harminc kiló műanyag hulladékkal vagy egy csapat aktivista, aki halottnak tetteti magát a köztereken? Az Extinction Rebellion ennél fontosabb kérdésekre is választ kínál, illetve követel.

Napi horoszkóp szeptember 19.: a Bikák az álmaikat igyekeznek megvalósítani, az Oroszlánok új lehetőség előtt állnak

Mára is izgalmas üzeneteket tartogatnak a csillagok, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópod!

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem