Lelkem
Családom
Hogyan?
Szépségem
Világom
Konyhám
Vásárlás
Éva Utazó
2019. 09. 15. vasárnap Enikő

A te gyerekeid meddig akarnak még veled nyaralni?

család,nyaralás
Forrás: Juan Cruz Mountford, Unsplash

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

Ó

Ó, azok az emlékezetes családi nyaralások! Sajnos nem tartanak örökké. Túl hamar eljön az idő, amikor a gyerek már nem akar velünk menni. Már nem velünk akar menni… Herczegh Tímea gyerekpszichológust, háromszoros anyukát kérdeztük.

Ez a cikk az Éva magazin egy korábbi számában jelent meg.

Miért jók a családi nyaralások?

Azért, mert másképp lehet együtt lenni, mint az év többi részében. Mi két családi nyaralást is szoktunk szervezni. Az elsőt közvetlenül az iskolaév után. A nyári szünidő első hetében elutazunk, és ettől rögtön nyári hangulatunk kerekedik. A másik nyaralás hagyományosan augusztus utolsó hetére esik, és 40–50 fő vesz rajta részt: ezt pedig a nyár lezárásának tekintjük.

Ez meddig mehet még így?

Nemrég leültem a nagy gyerekeimmel – tizennyolc és tizenhat évesek –, és kértem őket, hogy ha lehet, hagyjuk meg ezeket a közös nyaralásokat, mert nekem sokat jelentenek. Viszont alkalmazkodunk az ő életük változásaihoz, például szívesen elvisszük magunkkal a nagyfiam barátnőjét is. Ha pedig a gyerekek azt mondanák, hogy már nem olyan vonzók számukra a családi nyaralások, akkor azt kérném tőlük, hogy a kettő közül legalább az egyikre jöjjenek el.

Hogyan érdemes együtt nyaralni?

Mi eddig mindig vízpartra mentünk, azzal nem nagyon lehet hibázni. Aranyszabály, hogy csak minden másnapra szervezek programot, a közbülső napok a pihenésé: mindenki azt csinál, amit akar. A lazsálós napokon jellemzően este azért el szoktam menni sétálni a gyerekekkel, hogy legyen közös élményünk is. Mindig kitalálunk valamit, például azt, hogy teszteljük, hol lehet a városban a legfinomabb brownie-t enni.

És amikor nem nyaral a család?

Én úgy gondolom, hogy tizenhat éves kora felett hadd csináljon a gyerek azt, amit akar: például dolgozhat is egy kicsit. Ha mondjuk egy hónapig dolgozik, és két hétre eljön velünk nyaralni, akkor még mindig marad négy vagy öt hete szabadon.

nyaralás,család,szülő nélkül
forrás: Adam Azim, Unsplash

Előbb-utóbb a szülő nélkül (is) el akarnak menni nyaralni. Mikortól engedjük?

Én tizenhat éves koruktól elengedem őket.

Hozzáteszem, nem a vakvilágba, hanem lehetőleg – eleinte – egy ismerős nyaralójába, ahová többen együtt mennek. És mindig ügyelek arra, hogy meglegyen két haverjának a telefonszáma, amelyen elérhetem, ha kell.

Felhívod a gyereket, amíg odavan?

Nem hívogatom, de a lelkére kötöm, hogy minden nap „jelentkeznie kell” telefonon, hogy minden rendben, különben nincs több külön nyaralás. Előfordult, hogy este nyolckor ráírtam a fiamra, hogy még van négy órája hírt adni magáról. Rögtön észbe kapott és írt egy sms-t, hogy minden oké.

Másképp engeded el a lányodat, mint a fiadat?

Igen. Rá még inkább érvényes, hogy csak ismerőshöz engedem el. És azt kérem, hogy ha nem muszáj, ne menjenek szórakozóhelyre. Ha mégis bulizni mennek a barátnőivel, figyeljenek egymásra.

Aggódsz?

Hát persze! De nem terhelhetem rá az aggódásomat. Elengedem, és ez azt is jelenti, hogy bízom benne. Meg a mindenhatóban. Nem tehetsz mást. Ha nem engeded el, később ő maga sem mer majd mozdulni mellőled, ott ül a majd a szoknyádon felnőtt korában is.

nyaralás,család,anya-lánya
forrás: Annie Spratt, Unsplash

Meddig menő a nagymamánál nyaralni?

Tapasztalataim szerint a vidéki, nagyszülős nyaralásokat egy idő után – úgy tizenkét éves koruk körül – kinövik a gyerekek. Ha nem akarnak menni, szerintem nem is érdemes erőltetni. Ennek ellensúlyozásaképpen én azóta a nagymamát hívom meg hozzánk egy hétre, hogy azért ne csorbuljon a nagyszülő-unoka kapcsolat.

Tovább olvasok
Tizenkét idézet a takarításról, annak minden öröméről és nyűgéről

2019-ben szeptember 21-ére esik a takarítás világnapja. Már csak ezért is...

3 húsmentes meleg saláta az ősz jegyében

Az egyik kedvenc elfoglaltságunk őszi estékre: pokróccal és finomságokkal körbe véve magunkat sorozatot nézni a kanapén. Ilyenkor persze nem árt, ha nem csak finomak, de egészségesek is azok a harapnivalók.

Variációk bundáskenyérre: öt frappáns megoldás

Imádjuk reggelire, vacsorára, édesen és sósan, bő olajban kisütve és sütőben sülve, de próbáltad már megtöltve, rétegezve, vagy épp feltekerve?

Tanítsd meg a gyereked, hogyan nyugtathatja meg magát – 5 tipp

A gyerekeket ma rengeteg külső inger éri, sok irányban kell megfelelniük, ebbe pedig gyorsan belefáradnak. A relaxáció hatására képesek lesznek megnyugodni, energiával töltődnek fel, egészségesek maradnak, bónuszként pedig felnőttkori stresszhelyzetekben is előkaphatják majd ezt a megoldókulcsot. Íme, néhány egymásra épülő lépés a relaxáció felé:

Több hónapig küzdöttem a lefolyódugulással, végül négy hiperegyszerű, filléres ötlet oldotta meg

Duguláselhárító szakember, klór, nátriumhidroxid és még ki tudja, milyen vegyi összetevők – igen, én is jártam már itt. De hasztalanul: a mosdókagylómból több fordulónyi bolti vegyszer után sem volt hajlandó eltávozni a (meglehetősen koszos) víz. Egyre nagyobb bajban voltam, mert vendégek jöttek – ők mégsem láthatják ezt a förmedvényt a fürdőszobámban! Aztán kicsit beletúrtam az internetbe és megvilágosodtam.

Hamarabb is fel lehet dolgozni a szakítást, mint elsőre gondolnád

Mint oly sok minden más, ez is fejben dől el, még ha ez az érzelmek viharában először furcsán is hangzik.

Híres nőszemélyek 50 fölött, akikre vadítóan simul a bikini

„Igen, holnap 53 leszek. És?!” – posztolta néhány hete Salma Hayek, és a kijelentésébe nehezen tudnánk belekötni. Végtére is a legjobb esetben is 35-nek néz ki bikiniben!

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Nem kell választanod! Két kedvenc magazinodat most egy áráért kapod meg. Fél év (5 lapszám) Éva + ajándék fél év (5 lapszám) InStyle 7950 Ft helyett 3180 Ft

Csak 3180 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem