Az örök kérdés: meddig áll el a felbontott bor?
A felbontott bor szavatossága nagyban függ a körülményektől, a bor típusától, jellegétől, hűtöttségétől, az évszaktól és sok más apró tényezőtől, amelyekre alapesetben nem is gondolnánk. Mivel a több napig álló italok varázsa az idő előrehaladtával egyre inkább csökken, különösen fontos tisztában lennünk egy-egy adott bor alaptulajdonságaival, hogy a legmegfelelőbb körülményeket tudjuk biztosítani a fogyasztásukhoz. Első és legfontosabb tanácsként javasoljuk a vákuumzár használatát, mellyel könnyedén ki tudjuk szívni a maradék levegőt a palackból, így tartósítva a bort, akár 1-2 hétig is elhúzható egy 1-2 napos érési folyamat.
A legkevésbé időtálló alkoholos italok egyértelműen a pezsgő, a habzóbor és a prosecco – összességében mondhatjuk, hogy a „szénsavas italok”. Ez valahol teljesen logikus is, hiszen egy bontott buborékos ital viszonylag hamar elveszti üdítő savasságát, jellegzetességét, és így az ital a maa lényegét is. A habzók, pezsgők szavatosságát ezért általában 1-2 napban szokták maximalizálni (azonban hozzá kell tennünk, ha a harmadik napon már több, mint valószínű, hogy nem azt az élményt nyújtja majd, mint felbontás után közvetlenül). Használjunk megfelelő, minőségi fém pezsgős dugót, és hagyjuk inkább a kanalas trükköt.