Medbikini: amikor fürdőruhában pózoló orvosnők küzdenek a megkülönböztetés ellen (hogy mi van?!)

medbikini, szexizmus,
Forrás: instagram / @dr.risahoshino

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

E

Egy utolsó pillanatban visszavont szakcikk rávilágít arra, hogy milyen erősen jelen van a szexizmus az orvosok megítélésében, 21. század ide, járványidőszak oda.

Egyesek nem tudják hova tenni, ha mondjuk összefutnak a tanárukkal a közértben. Vagy az orvosukkal a strandon. Vagy az ügyvédjükkel a kocsmában. Ezek nem a köpenyükben / öltönyükben szobroznak egész nap a munkaállomásukon? Persze ha az ember felmegy a társadalom ezen tiszteletre méltó tagjainak a Facebook- vagy Instagram-oldalára, akkor perceken belül beleütközik abba, hogy nekik is van életük. Namost egy bostoni kutatócsoport pont ilyen témában kutakodott, egy nagy presztízsű tudományos folyóirat pedig kis híján leközölte.

A Journal of Vascular Surgery (érsebészeti folyóirat) végül kivette az augusztusi lapszámából a tanulmányt, amelynek címe nagyjából így fordítható: “Fiatal érsebészek túl sok, a szakmaiságot megkérdőjelező tartalmat osztanak meg a közösségi oldalakon”. A cikk célkitűzése az volt, hogy körülírja, mit tekintenek a szerzők “nem helyénvalónak” vagy “szakmaiatlan” viselkedésnek a közösségi oldalakon, hogy az orvostársadalom felismerje és elítélje azt, mivelhogy a tanulmányírók szerint az ilyen viselkedés rontja az orvosok társadalmi megbecsülését.

A kutatók mindezt azzal a módszerrel óhajtották alátámasztani, hogy hamis Facebook-, Instagram- és Twitter-profilokat kreáltak, és ezekről követték a fiatal sebészek profiloldalait. A megfigyelt közösségimédia-posztok között többek között halloween-jelmezeket és bikinis szelfiket is “provokatívnak” és “szakmaiatlannak” találtak. Emellett a világnézeti véleménynyilvánítások is ebbe a kategóriába estek, például az abortusz vagy a fegyvertartás korlátozása témájában. (A cikket itt olvashatjátok angolul.)

View this post on Instagram

A post shared by Dr. Tosin Odunsi (@lifebytosin) on Jul 24, 2020 at 5:42pm PDT

A valódi Facebook- és Instagram-felhasználók körében elkezdett terjedni ennek a tanulmánynak a híre, és azonnal határozottan reagáltak. Elfogadhatatlannak találták, hogy a tanulmány fiatal, női sebészeket vesz célba és kritizálja őket amiatt, ahogy a szabadidejükben öltözködnek. a #MedBikini hashtag napok óta tarol a közösségi oldalakon, és számtalan nő (és férfi) posztol magáról képeket bikiniben vagy más nem-professzionális szerelésben. „Tudom, hogy néhányan azt gondoljátok: jé, fürdőruhája is van, milyen profán, de én csak arra tudok gondolni: nahát, micsoda sternocleidomastoidokkal [fejbiccentő izmokkal] rendelkezem”, írja például ez a sebész.

A tanulmány egyébként olyan, amúgy érvényes problémákat is felvet, mint a betegek személyes adataival való visszaélés vagy a nem helyénvaló kollegiális viselkedés, de az, hogy a tanulmány bikinit viselő női sebészekre összpontosít, akiket ráadásul férfi kutatók nyomoznak le hamis közösségi profilok segítségével, némileg „betegessé” tette az írást a nyilvánosság szemében. A #MedBikini mozgalom emberivé teszi a nőket, nem pedig szakmaiatlanná, egy olyan pályán, ahol hagyományosan férfiak dominálnak.

View this post on Instagram

A post shared by Alex (@alexandralukey) on Jul 29, 2020 at 6:10pm PDT

Mint említettük, a tanulmányt azóta visszavonták, nem fog megjelenni, és az egyik vezető szerző a Twitteren kért bocsánatot, és a folyóirat szerkesztői közleményben magyarázták el, hogy hiba csúszott a protokolljukba, amelynek során be szokták válogatni a tanulmányokat. Ők is bocsánatot kértek, amiért dühöt és mellőzöttségérzést váltottak ki és biztosították az olvasóikat, hogy revidiálták az adatellenőrzés, a módszertan és az eredmények vizsgálatának az eljárását és ígéretet tettek arra is, hogy a jövőben nők is lesznek a szerkesztőségben.

View this post on Instagram

A post shared by Risa Hoshino, MD | Health+Home (@dr.risahoshino) on Jul 25, 2020 at 6:48am PDT

via popsugar.co.uk, nytimes.com, forbes.com


Orvosok, nővérek üzenetei a kórházból: mi értetek dolgozunk, ti maradjatok otthon értünk!

Nézd meg a galériánkat>15 kép
Orvosok, nővérek üzenetei a kórházból: mi értetek dolgozunk, ti maradjatok otthon értünk
Tovább olvasok
Kép
Évekig nem szeretkeztünk a feleségemmel… de aztán újra egymásra találtunk

Hosszú és fájdalmas volt a küzdelem, de megérte. István elmeséli, hogyan találták vissza az intimitáshoz hosszú évekig tartó szexmentes időszak után.

Kép
Mit jelent, ha azzal álmodsz, hogy terhes vagy?

Veled is előfordult már, hogy azt álmodtad, babát vársz? Aggodalomra semmi ok, általában mindig pozitív dolgot jelez.

Kép
A koronavírus-tanév első hónapja egy tanár szemszögéből

Milyen a legeleje ennek a furcsa, szabálytalan 2020-as tanévnek? Egy tanár beszámolója.

Kép
A testével védte a gyerekeket a nekik rohanó autótól a dada

A lopott autót vezető ismeretlen férfi ezután elmenekült. Az asszonyt a környezete mindig is „rendkívül védelmezőnek” ismerte.

Kép
Hogyan kell mikróban jófajta tojásételeket készíteni?

A mikrohullámú sütő a barátunk. Nem kell tőle félni. Tojásételek elkészítéséhez is kiváló.

Kép
Colin Firth meleg szerelmi drámában tér vissza

Nem túlzás azt mondta, hogy az év legromantikusabb drámáját fogjuk kapni Stanley Tuccitól és Colin Firthtől, akik középkorú meleg párt fognak alakítani.

Kép
Napi horoszkóp szeptember 25.: a Mérlegek várakozásainak megfelelően alakulnak az ügyeik, a Skorpiók több fronton igyekeznek helyt állni

A hét utolsó munkanapján is érdemes elolvasnod a horoszkópod, izgalmas üzeneteket találsz ugyanis az egyes csillagjegyek alatt!

Kép
Apa vagy anya csinál karriert?

„Sajnálom, de a feleségem beosztása miatt nem fogadhatom el ezt az állást!” Csak provokálok. Ez a mondat nem így hangzott el. Hanem fordítva.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem