Medbikini: amikor fürdőruhában pózoló orvosnők küzdenek a megkülönböztetés ellen (hogy mi van?!)

medbikini, szexizmus, Forrás: instagram / @dr.risahoshino
Egy utolsó pillanatban visszavont szakcikk rávilágít arra, hogy milyen erősen jelen van a szexizmus az orvosok megítélésében, 21. század ide, járványidőszak oda.

Egyesek nem tudják hova tenni, ha mondjuk összefutnak a tanárukkal a közértben. Vagy az orvosukkal a strandon. Vagy az ügyvédjükkel a kocsmában. Ezek nem a köpenyükben / öltönyükben szobroznak egész nap a munkaállomásukon? Persze ha az ember felmegy a társadalom ezen tiszteletre méltó tagjainak a Facebook- vagy Instagram-oldalára, akkor perceken belül beleütközik abba, hogy nekik is van életük. Namost egy bostoni kutatócsoport pont ilyen témában kutakodott, egy nagy presztízsű tudományos folyóirat pedig kis híján leközölte.

A Journal of Vascular Surgery (érsebészeti folyóirat) végül kivette az augusztusi lapszámából a tanulmányt, amelynek címe nagyjából így fordítható: “Fiatal érsebészek túl sok, a szakmaiságot megkérdőjelező tartalmat osztanak meg a közösségi oldalakon”. A cikk célkitűzése az volt, hogy körülírja, mit tekintenek a szerzők “nem helyénvalónak” vagy “szakmaiatlan” viselkedésnek a közösségi oldalakon, hogy az orvostársadalom felismerje és elítélje azt, mivelhogy a tanulmányírók szerint az ilyen viselkedés rontja az orvosok társadalmi megbecsülését.

A kutatók mindezt azzal a módszerrel óhajtották alátámasztani, hogy hamis Facebook-, Instagram- és Twitter-profilokat kreáltak, és ezekről követték a fiatal sebészek profiloldalait. A megfigyelt közösségimédia-posztok között többek között halloween-jelmezeket és bikinis szelfiket is “provokatívnak” és “szakmaiatlannak” találtak. Emellett a világnézeti véleménynyilvánítások is ebbe a kategóriába estek, például az abortusz vagy a fegyvertartás korlátozása témájában. (A cikket itt olvashatjátok angolul.)

View this post on Instagram

A post shared by Dr. Tosin Odunsi (@lifebytosin) on Jul 24, 2020 at 5:42pm PDT

A valódi Facebook- és Instagram-felhasználók körében elkezdett terjedni ennek a tanulmánynak a híre, és azonnal határozottan reagáltak. Elfogadhatatlannak találták, hogy a tanulmány fiatal, női sebészeket vesz célba és kritizálja őket amiatt, ahogy a szabadidejükben öltözködnek. a #MedBikini hashtag napok óta tarol a közösségi oldalakon, és számtalan nő (és férfi) posztol magáról képeket bikiniben vagy más nem-professzionális szerelésben. „Tudom, hogy néhányan azt gondoljátok: jé, fürdőruhája is van, milyen profán, de én csak arra tudok gondolni: nahát, micsoda sternocleidomastoidokkal [fejbiccentő izmokkal] rendelkezem”, írja például ez a sebész.

A tanulmány egyébként olyan, amúgy érvényes problémákat is felvet, mint a betegek személyes adataival való visszaélés vagy a nem helyénvaló kollegiális viselkedés, de az, hogy a tanulmány bikinit viselő női sebészekre összpontosít, akiket ráadásul férfi kutatók nyomoznak le hamis közösségi profilok segítségével, némileg „betegessé” tette az írást a nyilvánosság szemében. A #MedBikini mozgalom emberivé teszi a nőket, nem pedig szakmaiatlanná, egy olyan pályán, ahol hagyományosan férfiak dominálnak.

View this post on Instagram

A post shared by Alex (@alexandralukey) on Jul 29, 2020 at 6:10pm PDT

Mint említettük, a tanulmányt azóta visszavonták, nem fog megjelenni, és az egyik vezető szerző a Twitteren kért bocsánatot, és a folyóirat szerkesztői közleményben magyarázták el, hogy hiba csúszott a protokolljukba, amelynek során be szokták válogatni a tanulmányokat. Ők is bocsánatot kértek, amiért dühöt és mellőzöttségérzést váltottak ki és biztosították az olvasóikat, hogy revidiálták az adatellenőrzés, a módszertan és az eredmények vizsgálatának az eljárását és ígéretet tettek arra is, hogy a jövőben nők is lesznek a szerkesztőségben.

View this post on Instagram

A post shared by Risa Hoshino, MD | Health+Home (@dr.risahoshino) on Jul 25, 2020 at 6:48am PDT

Orvosok, nővérek üzenetei a kórházból: mi értetek dolgozunk, ti maradjatok otthon értünk!