A maszkos állásinterjú életem meghatározó élménye

A maszkos állásinterjú életem meghatározó élménye
Forrás: Andrei Porfireanu / Unsplash

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

Ahogy beadtam a pályázatomat, másnap már fel is hívtak, harmadnap pedig ott ültem egy állásinterjún. Soha nem felejtem el az interjúztató nő barna tekintetét. Filomena története

A koronavírus miatt a lehető legtávolabb húzódtunk egymástól az asztal két oldalán. Mindketten maszkot viseltünk, nem láttuk egymás száját. De a szemek! A tekintetünk külön párbeszédet folytatott. Egyfajta „megérkeztem”-érzés ömlött szét bennem a nő meleg tekintetének láttán.

Anyám helyett anyám volt ő abban a két órában.

Mert majdnem két órán át beszélgettünk. Természetesen elsősorban szakmai dolgokról, mégis: olyan odaadó figyelem áradt a nő tekintetéből, hogy az mélyen meghatott.

Egy pillanat alatt visszarepültem a gyerekkoromba, és ugyanaz a szeretetéhes kislány lettem, aki egykor voltam. Aki falun nőtt fel (ma már: dinamikusan fejlődő kisváros), akinek az apja látástól vakulásig dolgozó kisiparos volt, az anyja pedig megkérgesedett a munkája (takarító volt) meg a ház és az állatok körüli teendőkben, amik soha nem értek véget. Nem emlékszem ölelésre, babusgatásra, jó szavakra, mesékre, de még csak arra sem, hogy a szemembe nézett volna. A gondoskodása abban merült ki, hogy elénk tette az ételt.

Valószínűleg világéletemben neki, nekik szerettem volna megfelelni, bizonyítani. Talán ezért halmoztam fel az elmúlt években vagy fél tucat diplomát. Többre is vittem, mint korábban a családban bárki.

Érdekes módon az interjú alatt nem feszélyezett sem a maszk, sem a szemkontaktus folyamatos fenntartása, pedig mindkettő elég szokatlan élmény volt nekem. Minden fejvadász tanítást elfelejtettem arról, hogyan kell interjúzni, de nem is volt rá szükség. Úgy áramlottunk, mint a víz, felszabadultan és gördülékenyen sikerült összefoglalnom az elmúlt negyed század szakmai tapasztalatát, és ő is a lehető legnagyobb nyíltsággal mesélte el, mi várható a szóban forgó pozícióval kapcsolatban.

Bár az interjú jól sikerült, egy hét is eltelt, mire visszahívtak. Felvesznek – mondták. Épp akkor ért a telefonhívás, amikor kiléptem otthonról: egy másik állásinterjúra indultam. Ez is érdekesen alakult. Személyesen találkoztam a HR-essel, aki Zoom-hívásban bekapcsolta nekem a főnököt, aki épp távol volt. A középkorú férfi arcát így csak a monitoron láttam, de ő rögtön nevetve megjegyezte: „Na, így aztán közelebb vagyunk egymáshoz, mintha személyesen találkoztunk volna.” És valóban. Vele is nagyon jót beszélgettünk: mintha lelki társak lennénk. Jó érzés volt a kék szemébe nézni. Édesapámnak is kék a szeme. Mindig barna szemű férfiakba szerettem bele (lehetőleg elérhetetlenekbe, plátóian). Most viszont elmerültem ebben a kék szempárban, és szeretetfürdőben éreztem magam.

Olvasd el ezt is:
Olvasd el ezt is: Szabadvers a Zoomhoz

A következő adandó alkalommal édesapám szemébe is hosszan belenéztem, hosszabban, mint korábban bármikor. Megilletődve nézett vissza rám. Talán valami kései feloldozás elindult közöttünk. Legutóbb zokogva a nyakamba borult: „Talán nem jól neveltünk benneteket.” „De, de, jól neveltetek” – mondtam én, mert már kár a múltat bolygatni, és mert tudom, hogy ők a legjobbat nyújtották, azt, amire akkor képesek voltak.

Ami az én feldolgozandó élményeimet illeti, már rég dolgozom rajtuk. Pszichodráma-foglalkozásokon például a közeli szemkontaktust is gyakoroltuk – de hogy élesben milyen katartikus élmény, azt nem gondoltam volna.

A második helyre is felvettek, és én ezt választottam. De a legfontosabb hozadéka ennek a két interjúnak az, hogy a bennem élő belső gyermek rendezte a kapcsolatát a szüleivel, és közelebb kerültem az életfeladataim megoldásához.

Ha neked is két állás között kell döntened, segítünk:

Nézd meg a galériánkat>4 kép
Két remek állásajánlatot is kaptál? Így dönts közöttük!
Tovább olvasok
Kép
Fördős Zé interjú arról, miért lett belőle "futóbolond"

Bár a neve a főzéssel és az ételekkel forrt össze, a sport régebb óta az élete része, ráadásul a futás az egyik szenvedélye, szóval itt a helye nálunk! Azon túl, hogy kifaggattuk futási szokásairól, arra is megkértük, mutassa meg az egyik kedvenc futóösvényét, így a fotósorozaton ezt láthatod.

Kép
Laktató uzsonnák Marton Adrienntől iskolakezdésre

A hosszúra nyúlt szünet után ismét becsöngetnek az osztálytermekbe, így újra felmerül a kérdés: mi kerüljön az uzsonnás dobozba. Marton Adrienn gasztroműsorvezető egyedi recepteket gyűjtött egy csokorba, hogy ezzel is segítse a szülőket.

Kép
A lapos hashoz vezető út 5 legegyszerűbb lépése

A lapos has olyan cél, amire titokban, ha nem is mindenki, de a többségünk vágyik. De ha hosszú ideje hiába próbálod megvalósítani ezt az álmodat, jó ha tudod, hogy nem vagy egyedül: a hasi zsír az egyik legmakacsabb területe a testünknek, így még a sikeres diétázók is nehezen szabadulnak meg tőle.

Kép
7 év 98 napunk van megmenteni a Földet: New York-ban elkezdődött a visszaszámlálás

A szeptember 21-27. között zajló Klímahét alkalmából az ikonikus New York-i Metronome óra egyfajta klímaórává változott: a 24 méter széles kijelző arra figyelmeztet, mennyi időnk van még cselekedni a bolygónkért.

Kép
Napi horoszkóp szeptember 24.: az Ikrekre nehéz döntés vár, a Skorpiókra nagy kihívások várnak

Ma se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz a csillagok ismét izgalmas üzeneteket küldtek!

Kép
Bölcsészből IT-s – pálfordulások a pálya során

Mindannyian ismerjük a rosszmájú vicceket, arra vonatkozóan, hogy bölcsészként az ember lánya sosem fog normális munkát találni. Ez persze közel sem igaz, sőt! Ahogy a példa is mutatja, épp, hogy bármi lehet belőle.

Kép
Hány fokos mosással lesznek tényleg tiszták.a ruhák?

Egészen megdöbbentő mekkora különbségek vannak az egyes mosóprogramok hatékonysága között.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem