A maszkos állásinterjú életem meghatározó élménye

A maszkos állásinterjú életem meghatározó élménye
Forrás: Andrei Porfireanu / Unsplash

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

Ahogy beadtam a pályázatomat, másnap már fel is hívtak, harmadnap pedig ott ültem egy állásinterjún. Soha nem felejtem el az interjúztató nő barna tekintetét. Filomena története

A koronavírus miatt a lehető legtávolabb húzódtunk egymástól az asztal két oldalán. Mindketten maszkot viseltünk, nem láttuk egymás száját. De a szemek! A tekintetünk külön párbeszédet folytatott. Egyfajta „megérkeztem”-érzés ömlött szét bennem a nő meleg tekintetének láttán.

Anyám helyett anyám volt ő abban a két órában.

Mert majdnem két órán át beszélgettünk. Természetesen elsősorban szakmai dolgokról, mégis: olyan odaadó figyelem áradt a nő tekintetéből, hogy az mélyen meghatott.

Egy pillanat alatt visszarepültem a gyerekkoromba, és ugyanaz a szeretetéhes kislány lettem, aki egykor voltam. Aki falun nőtt fel (ma már: dinamikusan fejlődő kisváros), akinek az apja látástól vakulásig dolgozó kisiparos volt, az anyja pedig megkérgesedett a munkája (takarító volt) meg a ház és az állatok körüli teendőkben, amik soha nem értek véget. Nem emlékszem ölelésre, babusgatásra, jó szavakra, mesékre, de még csak arra sem, hogy a szemembe nézett volna. A gondoskodása abban merült ki, hogy elénk tette az ételt.

Valószínűleg világéletemben neki, nekik szerettem volna megfelelni, bizonyítani. Talán ezért halmoztam fel az elmúlt években vagy fél tucat diplomát. Többre is vittem, mint korábban a családban bárki.

Érdekes módon az interjú alatt nem feszélyezett sem a maszk, sem a szemkontaktus folyamatos fenntartása, pedig mindkettő elég szokatlan élmény volt nekem. Minden fejvadász tanítást elfelejtettem arról, hogyan kell interjúzni, de nem is volt rá szükség. Úgy áramlottunk, mint a víz, felszabadultan és gördülékenyen sikerült összefoglalnom az elmúlt negyed század szakmai tapasztalatát, és ő is a lehető legnagyobb nyíltsággal mesélte el, mi várható a szóban forgó pozícióval kapcsolatban.

Bár az interjú jól sikerült, egy hét is eltelt, mire visszahívtak. Felvesznek – mondták. Épp akkor ért a telefonhívás, amikor kiléptem otthonról: egy másik állásinterjúra indultam. Ez is érdekesen alakult. Személyesen találkoztam a HR-essel, aki Zoom-hívásban bekapcsolta nekem a főnököt, aki épp távol volt. A középkorú férfi arcát így csak a monitoron láttam, de ő rögtön nevetve megjegyezte: „Na, így aztán közelebb vagyunk egymáshoz, mintha személyesen találkoztunk volna.” És valóban. Vele is nagyon jót beszélgettünk: mintha lelki társak lennénk. Jó érzés volt a kék szemébe nézni. Édesapámnak is kék a szeme. Mindig barna szemű férfiakba szerettem bele (lehetőleg elérhetetlenekbe, plátóian). Most viszont elmerültem ebben a kék szempárban, és szeretetfürdőben éreztem magam.

Olvasd el ezt is:
Olvasd el ezt is: Szabadvers a Zoomhoz

A következő adandó alkalommal édesapám szemébe is hosszan belenéztem, hosszabban, mint korábban bármikor. Megilletődve nézett vissza rám. Talán valami kései feloldozás elindult közöttünk. Legutóbb zokogva a nyakamba borult: „Talán nem jól neveltünk benneteket.” „De, de, jól neveltetek” – mondtam én, mert már kár a múltat bolygatni, és mert tudom, hogy ők a legjobbat nyújtották, azt, amire akkor képesek voltak.

Ami az én feldolgozandó élményeimet illeti, már rég dolgozom rajtuk. Pszichodráma-foglalkozásokon például a közeli szemkontaktust is gyakoroltuk – de hogy élesben milyen katartikus élmény, azt nem gondoltam volna.

A második helyre is felvettek, és én ezt választottam. De a legfontosabb hozadéka ennek a két interjúnak az, hogy a bennem élő belső gyermek rendezte a kapcsolatát a szüleivel, és közelebb kerültem az életfeladataim megoldásához.

Ha neked is két állás között kell döntened, segítünk:

Nézd meg a galériánkat>4 kép
Két remek állásajánlatot is kaptál? Így dönts közöttük!
Tovább olvasok
Kép
Így birkóznak meg az amerikai anyák a home office-szal és a digitális távoktatással

Ne gondold, hogy csak a magyar anyáknak nehéz a home office és a digitális távoktatás kihívásaival való megküzdés. Az amerikai szülők is kénytelenek átalakítani az életüket, hiszen november közepén az Egyesült Államokban újra bezártak az iskolák. Ugyanakkor már nem a nulláról kezdik, hiszen tavasszal már átélték ugyanezt és van, aki egészen sajátos rendszert dolgozott ki a jelenlegihez hasonló forgatókönyv esetére.

Kép
6 szuper ajándék tipp, amivel közben egy hazai vállalkozót is támogatsz!

Az idei karácsony szlogenje: vegyél hazait karácsonyra is és támogasd ezzel a hazai vállalkozókat!

Kép
Börtönbüntetése után végre újra filmezik a Született feleségek kedvence

A színésző tavaly leülte a vesztegetés miatt kiszabott büntetését, kifizette pénzbüntetését, közmunkát is végzett - most pedig végre visszatérhet a színészethez.

Kép
Vegyél hazait és kerüljön idén magyar alkotó ünnepi virágdísze az asztalodra!

Egyedi kincseket „vadászol” karácsonyra? Látogass el virtuális adventi vásárunkba, ahol tolongás nélkül, akár a foteledből is kényelmesen szétnézhetsz. Ezúttal csodás, egyedi virágdíszeket szedtünk belőlük egy „csokorba”. Válogass idén Te is magyar alkotók portékáiból; támogatásodra, vásárlásodra sokuknak nagyobb szükségük van. mint valaha.

Kép
Napi horoszkóp december 1.: a Rákok igazi csapatjátékosok, a Skorpiók nagy elismerésben részesülnek

A hónap első napján is érdemes néhány percet szánnod a horoszkópodra, hisz a csillagok mára is izgalmas üzeneteket küldtek!

Kép
A Hyaluron lehet a megoldás minden bőrtípusra?

Kibeszéltük a terméket, ami több bőrproblémát is megold.

Kép
"Nem születtem egykönnyen anyának..."

Öt évvel ezelőtt egy keddi hajnalon csupán két perces különbséggel két, fejenként két kilós kislány sírt fel egy fővárosi kórházában hajnal fél egykor. Az ő születésükről illene írnom az ötödik születésnapjuk alkalmából, de rendhagyó módon másról mesélnék most....

Kép
A legegészségesebb karácsonyi fűszerek

Jellegzetes illatuk az igazi, békebeli ünnepet; a forralt bort és a mézeskalácsot idézi; ezek a fűszerek azonban nem csak a lelkedre, a testedre is rendkívül jó hatással vannak. Gyógyító erejük miatt nem csak az őszi-téli időszakban kellene fogyasztanod belőlük.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem