A maszk és a távolságtartás hatására ezerszer kisebb lesz a vírusterhelés

maszk,covid-19,távolságtartás, Forrás: Pixabay / Engin Akyurt
Egy friss olasz tanulmány jelentkezett ezzel a radikális állítással és az is olvasható benne, hogy a tünetek is kevésbé súlyosak, ha mindenki betartja a Covid elleni védekezés alapvető szabályait.

A maszk használata és a távolságtartás együttesen nagyjából ezredére csökkentik a SARS- Cov-2 vírus előfordulását egy ember szervezetében, állítja egy tanulmány, amelyet a Sacro Cuore Don Calabria di Negrar nevű veronai kórház kutatóintézete adott közzé a Clinical Microbiology and Infection szaklapban. A kutatás, amelyen a tanulmány alapul, kábé 400 Covid-fertőzött páciens körében végezték el és elemezték ki 2020 márciusa és májusa között.

Az olasz kutatók bebizonyították: azáltal, hogy a maszk és a távolságtartás segítségével csökkentették a fertőzésnek való kitettséget, a sürgősségi osztályra érkező páciensek vérében levő vírus előfordulása akár ezredrészükre csökkent és az esetlegesen kialakult betegség is szignifikánsan kevésbé bizonyult súlyosnak.

A tanulmány megerősíti, hogy milyen fontos a maszk és a távolságtartás: azzal, hogy csökkentjük a vírusfertőzés lehetőségét, hogy a megfertőzött betegek állapota jó eséllyel kevésbé lesz súlyos, és így a halálozás esélye is csökkenhet súlyosabb esetekben.

A kutatás időtartama során az intenzív osztályra kerülő pácienseink aránya márciusban 6,7%, áprilisban 1,1%, májusban pedig 0 volt

– támasztja alá a kutatás egyik vezetője, Dora Buonfrate infektológus a maszk jótékony hatását.

Mit tehetsz, ha az arcmaszktól pattanásos lesz a bőröd? Nézd meg a galériát: