Cate Blanchett-et kiállították a Budai Várban

Borítókép: Cate Blanchett-et kiállították a Budai Várban
Szerdán, május 30-án nyílik kiállítás a Manifesto című filmből, amelyben a látogató tizenhárom csatornán nézheti meg Cate Blanchett színésznőt a Magyar Nemzeti Galériában.

Cate Blanchett főszereplésével nyílik kiállítás a Nemzeti Galériában

Julian Rosefeldt német képzőművész és filmrendező alkotását már játszották a magyar mozik; most azonban a tizenhárom manifesztumot egy-egy képernyőn élvezhetjük.

manifesto, cate blanchett, kiállítás, nemzeti galéria,
Forrás: MTI / Balogh Zoltán
Az egyik képernyő a tizenháromból Cate Blanchett főszereplésével a Magyar Nemzeti Galériában

Aki nem tudná, a Manifesto 20. századi művészeti kiáltványokat idéz fel: Tristan Tzara, Karl Marx, Yvonne Rainer, Filippo Tommaso Marinetti, Kazimir Malevics, André Breton, Elaine Sturtevant, Jim Jarmusch, Lars von Trier és más művészek kiáltványainak szövegeiből készített 13 montázst Rosefeldt, és ezeket mondta el Cate Blanchett különböző élethelyzetekben: az egyikben hajléktalant, a másikban brókert, a harmadikban konzervatív anyukát, a negyedikben tetovált punkot játszik. A vetítővásznak más-más teremben láthatók, így a látogató kedve és ízlése szerint válogathatnak. Ugyanakkor a filmek „összehangolt számítógépes rendszer szerint” jelennek meg, vagyis néha meglepő módon reagálnak egymásra, például harmóniában szólalnak meg. Az installációt először 2016-ban mutatták be Berlinben.

A kiállítás augusztus 12-ig látható. Még több infó a Nemzeti Galéria oldalán.