Babát vársz? Egy magyar találmány segítségével otthon is monitorozhatod a magzati szívhangot

magzat,szív,Fetaphon
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

M

Magyarországon a várandósgondozás keretében a 38. héttől kötelező a heti egy, a 40. héttől a minden másnapi, a 41. héttől pedig a mindennapos NST/CTG vizsgálat. Ilyenkor be kell menni a szülészetre, de tudtad, hogy létezik olyan készülék, amellyel a vizsgálatot te magad is elvégezheted otthon, orvosod pedig akár azonnal kiértékelheti?

A #Magzatmentő Program keretében, valamint több száz szakorvosnál is kibérelhető, illetve a gyártótól közvetlenül is beszerezhető készülék az egyetlen olyan magzatdiagnosztikai eszköz, amely nem használ ultrahangot – ez azért is fontos, mert mint Török Miklós nőgyógyász professzor mondja, amerikai és japán tudósok felvetették annak lehetőségét, hogy az ultrahang nem közömbös a magzat agyfejlődésének szempontjából.1000-ből 5

A Fetaphon készülék feltalálóinak elsődleges célja a méhen belüli elhalás kockázatának kiszűrése volt. Török Miklós professzor szerint átlagosan minden kétszázadik terhességben, vagy – másképp – minden 1000 terhességből 5-ben következik be az, hogy az egyébként teljesen egészséges, életképes magzat a szülés előtti hetekben elhal, anélkül, hogy az anyát erre bármilyen jel figyelmeztetné. (Vagyis Magyarországon évente 400-500 gyermek.) De a tragédia legtöbbször nem hirtelen következik be: a magzat szívműködése már napokkal korábban megváltozik, és ha valaki ezt figyeli, akkor be lehet avatkozni. Ilyenkor megindítják a szülést, és az anyuka világra hozhatja az egyébként egészséges kisbabáját. (A problémát többnyire a méhlepény elégtelen működése okozza.)Hogyan működik?

A vizsgálat akkor adja a legtöbb információt, ha a magzat ébren van és élénk. A kismama két vizsgálófejet rögzít a hasára gumipántok segítségével. A készülék három információt regisztrál:

1. Az egyik vizsgálófej a magzati szívműködést érzékeli, szűri ki és hangosítja fel: így a vizsgálat arra is szolgálhat, hogy a szeretteid is hallhassák a baba szívét. A vizsgálófej speciálisan hangolt mikrofont tartalmaz, amely az anyai bőrön, hasfalon, beleken, méhlepényen és a magzat mellkasán át is érzékeli azt a nagyon gyenge hangenergiát, amit a magzat szívbillentyűje kibocsájt.

2. A másik vizsgálófej a méh aktivitását, a méh izom-összehúzódásait érzékeli (ez az úgynevezett Toco-fej). Ez egy mechanikus nyomásmérő, amely az anya hasfalán keresztül érzékeli a méh izomzatának feszülését, és mutatja az összehúzódás erősségét is.

3. Vizsgálat közben az anya egy nyomógombbal jelzi, amikor magzatmozgást észlel. A mozgásokhoz képest elemzik majd ugyanis, hogy hogyan változik a magzati pulzus.

magzat,fetaphon,szív
forrás: Pentavox

Az orvos kóddal fér hozzá

A készülék tömöríti és tárolja az adatokat addig, amíg elektromos hálózatra nem csatlakoztatod: ekkor (azon kívül, hogy az akkumulátor is elkezd töltődni) egy beépített GSM modemen keresztül elküldi az adatokat a szakmai centrumba. A #Magzatmentő Program orvosai saját személyes belépési kódjukkal férnek hozzá az adatokhoz – ha te kéred, akkor a választott orvosod is kap belépési kódot, hogy ő is láthassa a mérések eredményeit. (Ha a magzatmento.hu oldalon keresztül igényled a készüléket, akkor az adatokat cikkük szakértője elemzi.) Az internetes kezelői felület rendkívül biztonságos: az adatokhoz kizárólag az arra jogosult orvos férhet hozzá. Miután az orvos elvégezte a kiértékelést, a telekommunikációs rendszer automatikusan elküldi a vizsgálat eredményét és az esetleges további orvosi utasításokat a kismamának.

A vizsgálatot a 32. héttől javasolják rendszeresen elvégezni – körülbelül ekkortól hallható értékelhetően a magzat szívverése. Naponta 20 percet vesz igénybe, de ha szeretnéd, naponta többször is megcsinálhatod.

A készülék rövid története

A Fetaphon története 1989-re nyúlik vissza, ekkor jegyezték be a szabadalmat. 1995-ben jött létre a prototípus, majd 2007-ben a Pentavox Kft. gyártósorairól került forgalomba a ma is használt verzió. Külföldön élénk érdeklődés övezte a készülék debütálását. Itthon tizenkét év alatt 3500 terhesség során alkalmazták, így 55 ezer otthoni mérés adatait tartalmazza az adatbázis. Mint Török Miklós professzor mondja, amióta – 30 éve – az adatok kiértékelésével foglalkozik, az általa gondozott terhességek esetében nem fordult elő magzatelhalás, ugyanakkor a vártnak megfelelő számú várandós nőnél derült ki, hogy a fenyegető méhen belüli elhalás miatt idő előtt meg kell szülni a gyermeket. Minden így született gyermek egészséges.

A Fetaphon még jól is néz ki: formatervezőjét 2008-ban Magyar Formatervezési Díjjal jutalmazta a szakma.

Pár vicces idézet a végére:

Nézd meg a galériánkat>12 kép
Amy Schumer-idézetek a terhességről és az élet más megpróbáltatásairól
Tovább olvasok
Kép
Ki gondolta volna, hogy a bagoly lehet ennyire cuki?

„A baglyok nem azok, aminek látszanak!” – mondta Cooper ügynök a Twin Peaks-ben. Nem hát! A baglyok tök cukik!

Kép
A négygyermekes Szántó Cecília őszinte festményei az anyaságról

Négy fiú mellett kinek van ideje hobbira? De formáljuk át a kérdést: kinek ne lenne szüksége négy gyerek mellett valami olyan alkotó tevékenységre, ami kikapcsolja, feltölti, ami csak az övé?

Kép
5 szín az otthonodban, ami rossz hatással lehet az egészségedre

Otthonunk színeinek megválasztásakor a többségnek általában nem jut eszébe, hogy milyen hatásal tud lenni a szervezetünkre egy-egy szín.

Kép
Híres nők kedvenc szépségápolási szerei 7000 forint alatt

Gyakran irigykedünk a hírességeket elnézve, miközben azt mantrázzuk: oké, de nekik könnyű, van pénzük saját edzőre, plasztikai sebészre, fodrászra, sminkesre, na meg luxusmárkák szépségápolási termékeire. De vajon tényleg minden csak pénz kérdése?

Kép
A hét leggyakoribb hiba, amit egy szobanövény-tulajdonos elkövethet

Fonnyadt a növényed? Szívfacsaró látvány, főleg mostanában, amikor több időt töltünk otthon, mint valaha. Mondanom sem kell: nem érdemes feladni, van megoldás.

Kép
A férjem megmondja a tutit, pedig én csak egy ölelésre vágyom

Tegnap kiborultam egy apróság miatt. A férjem nem értette a reakciómat, és ezen még jobban kiborultam.

Kép
Nem menstruál és eredetileg legénybúcsúkra szánták – mennyi mindent nem tudtunk rólad, Barbie

Évtizedeken keresztül rengeteg vita és pereskedés tárgya volt, mégis közel 60 éve a játékpiac egyik legkelendőbb terméke. Barbie sokkal több annál, mint holmi csinos öntőformából kikerült műanyag. Elmondjuk, miért!

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem