Megtört a jég: 30 év küzdelem után magyar nyelvű szentmisét tartottak Moldvában. De miért olyan fontos ez?

bákó,magyarság,mise,moldva
Forrás: MTI / Veres Nándor

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

V

Vasárnap, január 27-én fontos eseményre került sor a romániai Bákó városában: először tartottak magyar nyelvű szentmisét a Szent Miklós plébániatemplomban.

Aki járt már életében Erdélyben, az tudja, milyen nagy távolságokat lehet beutazni, legalábbis a magyarországi viszonyokhoz képest (ideértve az út- és domborzati viszonyokat is). Moldva pedig, Románia nagy történelmi tartománya (nem tévesztendő össze a Moldovai Köztársasággal, amely Románia és Ukrajna között fekszik), a Kárpátokon túl, vagyis a hagyományosan Erdélynek nevezett tájegységtől keletre fekszik. Bákó (Bacău) például, a csángó magyarság központja több mint 700 kilométerre fekszik Budapesttől. Itt élnek a csángók, ez a magyar nyelvet, illetve annak egy sajátos, ősi nyelvjárását beszélő nép. Ők tehát mindig Románia területén éltek, kivéve akik ki-, esetleg betelepültek Magyarországra (vagy -ról) a történelem egy-egy vészterhes pillanatában. A számuk az elmúlt évtizedekben vészesen csökkent, mármint azoké, akik még magyarul beszélnek otthon. A csángó nyelvjárások különleges dialektusok, amelyekben nagy számban előfordulnak olyan szavak és fordulatok, amelyeket Magyarország történelmi területein utoljára a középkorban használtak. Ezért a nyelvészek és a néprajzkutatók kedvelt kutatási területe Moldva, illetve a gyimesi csángó falvak.

Olvasd el ezt is!

A múlt héten, január 23-án azonban beérett a csángók csaknem 30 éve tartó küzdelme; a püspök végre engedélyt adott havonta egy magyar nyelvű szentmise megtartására, amelyre sor is került mindjárt az első vasárnap. Az ünneplésre méltó alkalomra 6-8 csángó faluból jöttek hívek népviseletbe öltözve, mondta az MTI-nek Nyisztor Tinka néprajzkutató, a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének (MCSMSZ) vallási felelőse.

Olyan tiszta szívből énekelt mindenki és olyan szakralitása volt az egésznek, hogy érezni lehetett az erőt, ami a közösségben van

- – mondta még Nyisztor Tinka.
bákó,románia,moldva,magyarság
forrás: MTI / Veres Nándor
Magyar nyelvű szentmise a bákói Szent Miklós-plébániatemplomban 2019. január 27-én.

A néprajzkutató ugyanakkor hangsúlyozta: tovább harcolnak azért, hogy minden olyan csángó faluban tarthassanak magyar nyelvű szentmisét, ahol igény van erre. Magyar kutatók 30–40 ezerre becsülik azon moldvai katolikusok számát, akik beszélik a magyar nyelv valamelyik nyelvjárását.

Olvasd el ezt is!
Tovább olvasok
22 dolog, ami csak a felnőttfilmekben igaz a nőkre, a valóságban nem

Te is megfigyelted már, mennyi sztereotípiát zsúfolnak a felnőtteknek szánt filmekbe?

Tudjuk, mit teszünk idén ősszel – öt tévésorozat, amit alig várunk

A tévésorozatok aranykorában, amikor minden ősszel beszippantanak minket a színvonalasabbnál színvonalasabb sztorik és karakterek, ugyancsak nehéz volt kiválasztani az öt legígéretesebbet. De azért sikerült.

A szülői értekezlet valójában egy háromórás kabaré

Valahogy nagyon hamar eljött megint az idő, amikor nekünk, szülőknek is be kell ülni az iskolapadba kornyadozni... Ilyenkor csak úgy záporoznak a poénok – még ha nem is mindig annak szánták őket.

A kor csak illúzió – szívdöglesztő férfi modellek 40 felett

Egyeseknek igenis jót tesznek az eltelt évek. Amíg sok esetben a saját stílus megtalálására is hosszú éveket kell várniuk, úgy az érettség, a sárm is bizonyos kor felett érkezik meg igazán a férfiak életébe.

„Még 12 évünk van megmenteni a Földet” – mi ez az Extinction Rebellion és miért kelti itt a pánikot?

Mi a radikálisabb, egy partra sodródott bálnatetem a gyomrában harminc kiló műanyag hulladékkal vagy egy csapat aktivista, aki halottnak tetteti magát a köztereken? Az Extinction Rebellion ennél fontosabb kérdésekre is választ kínál, illetve követel.

Napi horoszkóp szeptember 19.: a Bikák az álmaikat igyekeznek megvalósítani, az Oroszlánok új lehetőség előtt állnak

Mára is izgalmas üzeneteket tartogatnak a csillagok, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópod!

Tervezzünk telefontokot ajándékkal!

Ha egyedi tok tervezésére adjuk a fejünket, akkor alaposan nézzünk körül, mert nem mindig az a jó, ami a legolcsóbb. Egy igazán megbízható webáruház a legtöbb esetben rendelkezik referenciával, ahol a már elkészült munkáikat vehetjük szemügyre.

Hogyan észlelhető a túlterheltség?

Gyermekek esetén fontos, hogy a túlterheltség jeleit időben észrevegye a szülő. Szerencsére napjainkban sok gyermek sportol rendszeresen, sajnos azonban néha a komoly, feszített edzéstempó túlterheltséget okoz.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Nem kell választanod! Két kedvenc magazinodat most egy áráért kapod meg. Fél év (5 lapszám) Éva + ajándék fél év (5 lapszám) InStyle 7950 Ft helyett 3180 Ft

Csak 3180 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem