Megtört a jég: 30 év küzdelem után magyar nyelvű szentmisét tartottak Moldvában. De miért olyan fontos ez?

bákó,magyarság,mise,moldva
Forrás: MTI / Veres Nándor

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

V

Vasárnap, január 27-én fontos eseményre került sor a romániai Bákó városában: először tartottak magyar nyelvű szentmisét a Szent Miklós plébániatemplomban.

Aki járt már életében Erdélyben, az tudja, milyen nagy távolságokat lehet beutazni, legalábbis a magyarországi viszonyokhoz képest (ideértve az út- és domborzati viszonyokat is). Moldva pedig, Románia nagy történelmi tartománya (nem tévesztendő össze a Moldovai Köztársasággal, amely Románia és Ukrajna között fekszik), a Kárpátokon túl, vagyis a hagyományosan Erdélynek nevezett tájegységtől keletre fekszik. Bákó (Bacău) például, a csángó magyarság központja több mint 700 kilométerre fekszik Budapesttől. Itt élnek a csángók, ez a magyar nyelvet, illetve annak egy sajátos, ősi nyelvjárását beszélő nép. Ők tehát mindig Románia területén éltek, kivéve akik ki-, esetleg betelepültek Magyarországra (vagy -ról) a történelem egy-egy vészterhes pillanatában. A számuk az elmúlt évtizedekben vészesen csökkent, mármint azoké, akik még magyarul beszélnek otthon. A csángó nyelvjárások különleges dialektusok, amelyekben nagy számban előfordulnak olyan szavak és fordulatok, amelyeket Magyarország történelmi területein utoljára a középkorban használtak. Ezért a nyelvészek és a néprajzkutatók kedvelt kutatási területe Moldva, illetve a gyimesi csángó falvak.

Olvasd el ezt is!

A múlt héten, január 23-án azonban beérett a csángók csaknem 30 éve tartó küzdelme; a püspök végre engedélyt adott havonta egy magyar nyelvű szentmise megtartására, amelyre sor is került mindjárt az első vasárnap. Az ünneplésre méltó alkalomra 6-8 csángó faluból jöttek hívek népviseletbe öltözve, mondta az MTI-nek Nyisztor Tinka néprajzkutató, a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének (MCSMSZ) vallási felelőse.

Olyan tiszta szívből énekelt mindenki és olyan szakralitása volt az egésznek, hogy érezni lehetett az erőt, ami a közösségben van

- – mondta még Nyisztor Tinka.
bákó,románia,moldva,magyarság
forrás: MTI / Veres Nándor
Magyar nyelvű szentmise a bákói Szent Miklós-plébániatemplomban 2019. január 27-én.

A néprajzkutató ugyanakkor hangsúlyozta: tovább harcolnak azért, hogy minden olyan csángó faluban tarthassanak magyar nyelvű szentmisét, ahol igény van erre. Magyar kutatók 30–40 ezerre becsülik azon moldvai katolikusok számát, akik beszélik a magyar nyelv valamelyik nyelvjárását.

Olvasd el ezt is!
Tovább olvasok
Airbrush smink: ha olyan tökéletes, miért nem ezt használja mindenki?

A smink, amit nem kenni, hanem fújni kell egy „retuspisztoly” segítségével – az airbrush technika a filmiparban terjedt el és számtalan előnye van. De akkor miért nem cseréltük le még erre az ecseteinket és az applikátorainkat?

Hírességek még híresebb keresztszülővel

A hónapokig vagy akár évekig tartó forgatások alatt sokszor igazi barátságok köttetnek, és úgy tűnik a kapcsolatok következő lépcsőfoka bizony a családi kötelék, amit a legjobb cimborák sokszor a keresztszülőséggel pipálnak ki.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

5 lapszám 3475 Ft helyett 2075 Ft-ért, lapszámonként 695 Ft helyett 415 Ft-ért

Csak 2075 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem