"Nem baj, ha egy kicsit zaklatják majd?" - Magánjellegű kérdések, amit nőknek tettek fel állásinterjúkon

Borítókép: "Nem baj, ha egy kicsit zaklatják majd?" - Magánjellegű kérdések, amit nőknek tettek fel állásinterjúkon Forrás: pixabay/Mohamed Hassan
Az állásinterjú önmagában is elég stresszes, nők számára pedig még annál is rémesebb lehet. Az utóbbi években történt változások ellenére a szexizmus továbbra is jelen van a munkahelyeken, és ez alól az interjú helyéül szolgáló szoba sem kivétel - a női jelöltek még a céghez csatlakozásuk előtt megküzdhetnek akár szörnyen megalázó helyzetekkel is.

Pedig bizonyos témák határozott tiltólistán vannak: a családi állapotra, a gyerekekre, az etnikumra, a vallásra, a fajra és az életkorra vonatkozó kérdéseket egyszerűen nem szabad feltenni egy interjú során, és igenis jogod van hozzá, hogy ne válaszolj rájuk. Esetleg visszakérdezhetsz: „Ez releváns-e annak a pozíciónak a szempontjából, amire jelentkezem? " Vagy: "Tudna segíteni abban, hogy megértsem, miért fontos ez a kérdés a munkaköröm szempontjából?" Mindenesetre hasonló helyzetekben muszáj megvédeni önmagadat és a határaidat is.

Íme néhány bicskanyitogató kérdés, amit nőknek szegeztek különböző állásinterjúkon – sajnos nem csak férfiak.