Az igazi Róbert Gida: 10 dolog, amit nem tudtál Christopher Robin Milne-ről

Az igazi Róbert Gida: 10 dolog, amit nem tudtál Christopher Robin Milne-ről
Forrás: Wikipédia

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

M

Mindenki ismeri a Micimackót. Épp ezért mindneki ismeri Róbert Gidát is. És szinte senki sem ismeri Christopher Robin Milne-t, az igazi Róbert Gidát. 100. születésnapja alkalmából összegyűjtöttünk 10 dolgot a mese mögött megbúvó emberről.

Kezdjük a történetet az elején. Alan Alexander Milne egy előkelő család sarjaként született 1882-ben, Londonban. Egyetemistaként matematikát tanult a University of Cambridge-en, végül mégis írásra adta a fejét. Vígjátékokat szerzett, különböző lapokban publikált, és szerkesztőként is dolgozott. 1913-ban vette feleségül Dorothy 'Daphne' de Sélincourt-t. Harcolt az első világháborúban, ahonnan feltehetőleg súlyos poszttraumás stressz zavarral tért vissza. 1920. augusztus 21-én született meg fia, Christopher Robin, és innen indul el a Micimackó története is.

Olvasd el ezt is!

A. A. Milne a fiával szerzett élményeinek köszönheti írói karrierjét. Christopher Robinról mintázta Róbert Gida karakterét, a játékairól pedig Micimackót, Malackát, Fülest és a többieket. Az első Micimackó-könyv 1926-ban indult világhódító útjára. Magyarországon 1935-ben jelent meg Karinthy Frigyes fordításában (a nyersfordítást nővére, Karinthy Emília készítette; tőle kapta a magyar nevét a címszereplő). A Micimackó igazi sikertermék volt, és ennek megfelelően rengeteg reklám és különböző promóciós anyag készült hozzá. Ezekben Christopher Robin jelenítette meg Róbert Gidát, így a valódi, húsvér kisfiú az egész világ számára ismertté vált, és elválaszthatatlanul eggyé vált a fiktív karakterrel. Ez tulajdonképpen megpecsételte Ch. R. Milne sorsát: világsztár lett, és egész életét egy fiktív személy árnyékában kellett leélnie.

Az utóbbi években egyre több diskurzus folyik A. A. Milne, Ch. R. Milne és a Micimackó viszonyáról. Egyesek szerint A. A. Milne rideg, számító módon, az óriási haszon reményében tönkretette a saját fia életét. Egyeseket az a kérdés foglalkoztat, vajon mennyire szabad egy művésznek bevonni a magánéletét a szakmájába. Vannak, akik szerint az író nem tehet mást, mint hogy a környezetét dolgozza fel a műveiben. Mások szerint nem szabadna egy gyereket ilyen nyíltan megjeleníteni, felhasználni, hiszen a gyerek nem tud nemet mondani. Éppen ezért egyesek szerint az apa viselkedése a fiával szemben egyenesen abúzus. Vannak, akik párhuzamot vontak az ifjú Christopher Robin és a mai szociális médián szereplő gyerekek között (például a 8 éves Ryan Kaji 26 millió dollárt, vagyis 7,7 milliárd forintot keresett 2019-ben azzal, hogy játékokat csomagolt ki a youtube-on).

Amint látjuk, a Milne család és a Micimackó brand kérdések egész armadáját vetik fel. És e mögött megint csak elvész Christopher Robin Milne, a személy. Ezért döntöttünk úgy, hogy századik születésnapja alkalmából összegyűjtünk pár dolgot a hús-vér emberről.

(Mielőtt belemennék az izgalmas részletekbe, egy dolgot muszáj tisztázni: a Micimackó eredeti, angol verziójában a kisfiút Christopher Robinnak hívják, a Róbert Gida név a Karinthy testvérek alkotása. Vagyis a valódi Christopher Robin jobban összeolvadhatott a mese szereplőjével, mint ahogy elsőre gondolnánk. A továbbiakban mindkét nevet használni fogom: Christopher Robin mindig a személyt, Róbert Gida pedig mindig a fiktív karaktert jelenti.)

Nézd meg a galériánkat>10 kép
10 meglepő dolog Christopher Robin Milne-ről, az "igazi Róbert Gidáról"

Természetesen nem a Micimackó az egyetlen mese, amit kellemetlenül érint a napjainkban zajló újraértékelés. Ha szeretnél mai szemmel problematikus gyerekmesékről olvasni, ajánljuk gyűjteményünket:

Olvasd el ezt is!

Tovább olvasok
Kép
Eszel te eleget? Íme 5 jel, hogy több kalóriára van szükséged

Már pedig borzasztóan fontos, hogy figyelj erre, máskülönben számíthatsz rá, hogy idővel hanyatlani fog az erőnléted futóként (is). A runnersworld.hu cikke.

Kép
Ha én lépek ki egy kapcsolatból, nehezebben viselem, mint amikor engem hagynak el

Apológia az Elhagyóért, akit közmegvetés sújt, pedig neki is van szíve. Adrienn története.

Kép
Immunrendszer erősítése? 3 mítosz, amit nem szabad elhinned ezzel kapcsolatban

Hogyan lehet az immunrendszert megerősíteni? Mindenekelőtt tudnod kell, mi az, amit nem szabad többé elhinned ezzel kapcsolatban!

Kép
11 dolog, amit anyák csinálnak, amikor senki nem látja őket

A WC-ben sírunk, dugicsokit eszünk és alvás helyett a gyerekeink fotóit nézegetjük. De ezzel még nincs vége a listának...

Kép
Most akkor tényleg fel akart szedni a 70 éves tanárom?

Felnőtt fejjel ültem be ismét az iskolapadba, coachingot tanulni. Imádtam minden percét. Imádtuk Frigyes tanár urat is, mert szellemes volt és elbűvölő. Később egy cukrászdában is megpróbált elbűvölni. Franci története

Kép
Így borozik Molnár Andi

Szeretjük, tiszteljük, használjuk és élvezzük. A bor mindennapjaink része. Ezerarcú nedű, melyben mindenki megtalálja a maga ízlésének leginkább tetszőt. De kinek mit is jelent igazán? Sorozatunkban ismert emberek mesélnek erről. Ezúttal Molnár Andrea táncost kérdeztük.

Kép
A férjem kedvéért sterilizáltattam magam, majd épp ezért hagyott el

Három lányunk született. Szerettünk volna fiút, persze, de azt mondtuk, hogy 3 gyerek azért elég. A férjem mondta ki a végszót: ne próbálkozzunk tovább. A harmadik császármetszés alkalmával éltem is a sterilizálás lehetőségével. Aztán két év múlva közölte: mégis szeretne egy fiút. „És ki fogja tovább vinni a családnevet?” – kérdezte. Majd bejelentette, hogy mivel nekem már nem lehet gyerekem, így elhagy.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem