A lustaság genetikája a karanténon innen és túl

lusta,genetika,egér,világom,tudomány
Forrás: Unsplash / Paolo Nicolello

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

M

Mindenkinek vannak lustálkodós napjai. De miért tűnik úgy, hogy van, aki lustább másoknál? Létezik valami lustaság-gén? Tulajdonképpen igen.

Az evolúció olyanná fejlesztette az agyunkat és a testünket, hogy pozitívan reagáljanak az olyan jutalmakra, mint az étel, a szex vagy a testmozgás. Várjunk csak, testmozgás? Igen! Mindez a dopaminháztartással van összefüggésben, és alapvetően a fajunk túlélését szolgálja. A dopamin az érzelmi reakciókért felelős agyterületen boldogságot vált ki. A mozgás a sportkedvelőkből éppen olyan elégedettséget képes kiváltani, mint az étel vagy a szex. De míg a kaja- vagy szexéhség valószínűleg mindenkinek ismerős, addig a mozgás iránti vágyat nem tapasztalja meg mindenki, még akkor sem, ha biológiailag az ember aktív életmódra „lett kitalálva”.

A kutatók egereket vizsgálva különös összefüggésre bukkantak. Két csoportra osztották az egereket: az egyikbe azok kerültek, akikről úgy látták, hogy gyakrabban hajtják a kis mókuskereküket. A másik csoportba azok kerültek, akik nem szerettek annyit szaladgálni. A különbség még inkább kijött az utódaiknál. 10 generációval később a „futó” egerek 75 százalékkal gyakrabban hajtották a kereküket, mint a másik csoport tagjai. Az aktív egerek szervezetében nagyobb dopaminforgalom zajlott, illetve a motivációért és a jutalmazásért felelős agyterület nagyobbnak bizonyult.

A 16. generációban a mozgékony egerek napi 11 kilométert futottak, szemben a másik csoport 6,5 kilométerével. Úgy tűnik, hogy a mozgással kapcsolatos motivációjuk a genetikával áll összefüggésben. Genetikailag függtek a futástól.

Úgy tűnik, a fizikai inaktivitás egyfajta „lusta dög”-génhez kapcsolódik, vagy még inkább annak a génnek a mutációjáról van szó, amely az aktivitás szintjét szabályozza. Ez a gén egyfajta dopaminreceptorért felelős, amely mindenféle fizikai aktivitás nélkül is működésbe lép. Ezeknek az egyéneknek az agya tehát akkor is jutalmaz (sőt, akkor leginkább), ha az illető csak üldögél és nem csinál semmit.

Szóval, van itt némi genetika, de azért sok életmódbeli tényező is szerepet játszik abban hogy kiből válik lusta ember, ez nem valamiféle végzet! Kelj fel és mozogj! Az agyad így is megjutalmaz majd a végén.

Karanténban lustábbak vagyunk?

Ha most, a karantén ideje alatt úgy érzed, nincs erőd semmihez, pedig alapvetően nem vagy egy lusta ember, ne ess kétségbe. A jelenség teljesen természetes, és a stressz fázisaival áll kapcsolatban. Erről itt írtunk részletesebben.

Soha ne bántsd magad a lustaság miatt! Például ezért ne:

Nézd meg a galériánkat>10 kép
Ne légy rest elolvasni: idézetek a lustaságról
Tovább olvasok
Kép
Eszel te eleget? Íme 5 jel, hogy több kalóriára van szükséged

Már pedig borzasztóan fontos, hogy figyelj erre, máskülönben számíthatsz rá, hogy idővel hanyatlani fog az erőnléted futóként (is). A runnersworld.hu cikke.

Kép
Ha én lépek ki egy kapcsolatból, nehezebben viselem, mint amikor engem hagynak el

Apológia az Elhagyóért, akit közmegvetés sújt, pedig neki is van szíve. Adrienn története.

Kép
Immunrendszer erősítése? 3 mítosz, amit nem szabad elhinned ezzel kapcsolatban

Hogyan lehet az immunrendszert megerősíteni? Mindenekelőtt tudnod kell, mi az, amit nem szabad többé elhinned ezzel kapcsolatban!

Kép
11 dolog, amit anyák csinálnak, amikor senki nem látja őket

A WC-ben sírunk, dugicsokit eszünk és alvás helyett a gyerekeink fotóit nézegetjük. De ezzel még nincs vége a listának...

Kép
Most akkor tényleg fel akart szedni a 70 éves tanárom?

Felnőtt fejjel ültem be ismét az iskolapadba, coachingot tanulni. Imádtam minden percét. Imádtuk Frigyes tanár urat is, mert szellemes volt és elbűvölő. Később egy cukrászdában is megpróbált elbűvölni. Franci története

Kép
Így borozik Molnár Andi

Szeretjük, tiszteljük, használjuk és élvezzük. A bor mindennapjaink része. Ezerarcú nedű, melyben mindenki megtalálja a maga ízlésének leginkább tetszőt. De kinek mit is jelent igazán? Sorozatunkban ismert emberek mesélnek erről. Ezúttal Molnár Andrea táncost kérdeztük.

Kép
A férjem kedvéért sterilizáltattam magam, majd épp ezért hagyott el

Három lányunk született. Szerettünk volna fiút, persze, de azt mondtuk, hogy 3 gyerek azért elég. A férjem mondta ki a végszót: ne próbálkozzunk tovább. A harmadik császármetszés alkalmával éltem is a sterilizálás lehetőségével. Aztán két év múlva közölte: mégis szeretne egy fiút. „És ki fogja tovább vinni a családnevet?” – kérdezte. Majd bejelentette, hogy mivel nekem már nem lehet gyerekem, így elhagy.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem