A lustaság genetikája a karanténon innen és túl

lusta,genetika,egér,világom,tudomány Forrás: Unsplash / Paolo Nicolello
Mindenkinek vannak lustálkodós napjai. De miért tűnik úgy, hogy van, aki lustább másoknál? Létezik valami lustaság-gén? Tulajdonképpen igen.

Az evolúció olyanná fejlesztette az agyunkat és a testünket, hogy pozitívan reagáljanak az olyan jutalmakra, mint az étel, a szex vagy a testmozgás. Várjunk csak, testmozgás? Igen! Mindez a dopaminháztartással van összefüggésben, és alapvetően a fajunk túlélését szolgálja. A dopamin az érzelmi reakciókért felelős agyterületen boldogságot vált ki. A mozgás a sportkedvelőkből éppen olyan elégedettséget képes kiváltani, mint az étel vagy a szex. De míg a kaja- vagy szexéhség valószínűleg mindenkinek ismerős, addig a mozgás iránti vágyat nem tapasztalja meg mindenki, még akkor sem, ha biológiailag az ember aktív életmódra „lett kitalálva”.

A kutatók egereket vizsgálva különös összefüggésre bukkantak. Két csoportra osztották az egereket: az egyikbe azok kerültek, akikről úgy látták, hogy gyakrabban hajtják a kis mókuskereküket. A másik csoportba azok kerültek, akik nem szerettek annyit szaladgálni. A különbség még inkább kijött az utódaiknál. 10 generációval később a „futó” egerek 75 százalékkal gyakrabban hajtották a kereküket, mint a másik csoport tagjai. Az aktív egerek szervezetében nagyobb dopaminforgalom zajlott, illetve a motivációért és a jutalmazásért felelős agyterület nagyobbnak bizonyult.

A 16. generációban a mozgékony egerek napi 11 kilométert futottak, szemben a másik csoport 6,5 kilométerével. Úgy tűnik, hogy a mozgással kapcsolatos motivációjuk a genetikával áll összefüggésben. Genetikailag függtek a futástól.

Úgy tűnik, a fizikai inaktivitás egyfajta „lusta dög”-génhez kapcsolódik, vagy még inkább annak a génnek a mutációjáról van szó, amely az aktivitás szintjét szabályozza. Ez a gén egyfajta dopaminreceptorért felelős, amely mindenféle fizikai aktivitás nélkül is működésbe lép. Ezeknek az egyéneknek az agya tehát akkor is jutalmaz (sőt, akkor leginkább), ha az illető csak üldögél és nem csinál semmit.

Szóval, van itt némi genetika, de azért sok életmódbeli tényező is szerepet játszik abban hogy kiből válik lusta ember, ez nem valamiféle végzet! Kelj fel és mozogj! Az agyad így is megjutalmaz majd a végén.

Karanténban lustábbak vagyunk?

Ha most, a karantén ideje alatt úgy érzed, nincs erőd semmihez, pedig alapvetően nem vagy egy lusta ember, ne ess kétségbe. A jelenség teljesen természetes, és a stressz fázisaival áll kapcsolatban. Erről itt írtunk részletesebben.

Soha ne bántsd magad a lustaság miatt! Például ezért ne: