12 LMBTQ+-rendező az első meghatározó queer-filmélményről

filmrendező,Gus van Sant Forrás: Facebook
Minden queer-gyermek életében elérkezik a pillanat, amikor elkezd felkavarodni. Mondjuk filmeket néz egy ottalvós bulin, vagy egy sötét mozi eldugott zugában, és a képernyőt bámulva furcsa és izgalmas események szemtanúja lesz. Az élményeket gyakran nem tudja még megfogalmazni, nem találja a megfelelő szavakat arra, amit érez, és csak később válik számára nyilvánvalóvá a látott mozi formáló ereje. 12 filmkészítő kedvence következik.

Azt állítani túlzás, hogy a mozitörténelem tele van queer történetekkel. De például Greta Garbo és Marlene Dietrich az 1930-as években már csókolt meg filmen nőket, és azóta a filmkészítők sokféleképpen, más-más megközelítésben jelenítik meg a témát a mozivásznon.

A Huffington Post szerzője, Matthew Jacobs négyféle „queer-ébresztő” filmtípust különített el:

1. Coming of age-történeteket, amelyekben a szereplők felfedezik vágyaikat, esetleg megbékélnek saját szexuális érdeklődésükkel. Ilyen például a Mennyei teremtmények vagy a Szólíts a neveden!

2. Életszakaszokat megjelenítő történeteket, amelyek olyan embereket mutatnak be, akik identitásukat az ellenséges világgal szemben is vállalják. Ilyen például A gyerekek jól vannak.

3. Megasikereket, amelyek a mainstreamen belül keltenek érdeklődést. Ide tartozik a Bíborszín, a Philadelphia, vagy a Madárfészek.

4. Excentrikus filmeket meleg ikonokkal vagy kódolt queer-elemekkel. Ehhez sorolta a Arábiai Lawrence-t, a Rocky Horror Picture Show-t, vagy bármit, amiben Judy Garland szerepel.

A Pride-hónap alkalmából Jacobs emailben kért meg mai LGBTQ rendezőket, hogy gondolkodjanak el az első queer vagy „queer-közeli” filmélményeiken, amelyekbe annak idején beleszerettek. Vannak közöttük meglepő, és kevésbé meglepő választások. A galériában néhány választ szemlézünk.