Arcvakság, avagy egyesek a saját anyjukat sem ismerik fel

Arcvakság, avagy egyesek a saját anyjukat sem ismerik fel

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

Az arcvakság százból 2-3 embert érint, de lehet, hogy ők maguk sem tudnak arról, mi a helyzet velük: azt hiszik, szimplán csak rossz a memóriájuk.

Megtörtént eset:

Budapesten egy arcvak anya és lánya egymással szemben ülve utaztak tíz megállót a 7-es busszal, majd leszálltak, mentek haza mind a ketten – és a bejárati ajtó előtt döbbentek rá arra, hogy ha mindketten ugyanoda mennek haza, akkor ők családtagok. Most humoros, netán tragikus ez a történet? Vagy gondoljunk bele abba, hogy milyen érzés lehetett minden érintettnek, amikor egy arcvak anyuka más gyerekét vitte haza az óvodából.
Magyarországon feltételezések szerint akár 50 ezer embert is érint ez a probléma: mintha egy Eger méretű város lakói nem volnának képesek azonosítani a látott arcokat. A világszerte az emberek 2–2,5 százalékánál kimutatható prosopagnosia (ejtsd: prozopagnózia) elnevezést 1947-ben Joachim Bodamer német neurológus alkotta meg a görög prósōpon („arc”) és agnōsía („nemtudás”) szavakból.

Kép

„A veleszületett arcvakság egyénenként eltérő súlyosságú lehet. Az evolúció során valószínűleg azért nem tűnt el a génállományunkból, mert nem okoz olyan mértékű hátrányt, ami ellehetetleníti az életvitelt” – magyarázza dr. Németh Kornél kutató. A hétköznapokban inkább csak modortalanságnak véljük, hogy nahát, ez a Marcsi vagy Jóska gyerek miért nem képes megtanulni köszönni, pedig hetente kétszer találkozunk. Hát azért, mert nem ismer meg: számára mi idegenek vagyunk.

Nézd meg a galériánkat>4 kép
Arcvak emberek

Szép vagy, fiatal vagy, nő vagy?

Az arcvakság örökletes is lehet, de azt nem tudjuk, hogy a súlyosság fokozata is átadódik-e. Sőt az sem biztos, hogy ugyanolyan módon lesz arcvak a gyerek. „Az első, általam vizsgált prosopagnosiás családban apa, lánya és fia volt érintett. A lánnyal kibuszoztunk Budakeszire, ahol az apa várt bennünket. A lány elmesélte, hogy az apja hogyan néz ki, hozzátéve, hogy ha a találkozóhelyen lesz még három ilyen külsejű férfi, akkor bármelyikhez odaléphet és megölelheti. Na és ebben a családban a fiúnak komoly gondja volt a nem azonosításával, az apa képtelen volt a szépséget megítélni, a lány általánosan volt mindenben rossz” – meséli a szakértő.
Az arcvakok máskülönben mentálisan egészségesek, sőt sokuknak kifejezetten magas az IQ-ja. Pályaválasztásuk mutat bizonyos tendenciát, mondja Németh Kornél az általa ismert arcvak személyek élettörténete alapján. Nem jellemző rájuk a szociális jellegű foglalkozás, „a 40–50 ember között csak egy tanár és egy ápolónő van”. De ez érthető: feszélyezi őket az olyan helyzet, amikor teljesen ismeretlen arcokkal kell találkozniuk. Inkább könyvelők, biológusok, programozók, matematikusok lesznek – köszönhetően a gyakran átlag feletti intelligenciájuknak.
Észbeli képességeiket nem az arcvakság ellensúlyozása fejlesztette, az intelligenciájuk viszont segíti őket abban, hogy elképesztő mértékben kompenzálják a hiányosságukat. Többeknél ezért nehéz detektálni az eltérést, még önmaguk számára is. Honnan tudná valaki, hogy neki ilyen problémája van? Hiszen ő mindig ilyen volt… Pláne egy olyan családban nem észlelik ezt, ahol mindenki arcvak.
„Egy egyetemista lány tesztalanyom egyik nap nem köszönt a Juli nevű csoporttársának. Kiderült, hogy azért nem ismerte fel, mert Juli hajat vágatott és más lett a szemüvege. Ez a lány elmondta, hogy számára nem azt jelenti a Juli, hogy ő a Juli, hanem hogy valaki, akinek van 33 pár ilyen meg ilyen cipője, 10 kabátja, 70 fülbevalója, és az arcvak ezeket mind tudja. Ha ezek bármelyik kombinációja megjelenik, számára az a Juli. Néhány arcvak tehát emlékezőművész, minden kiegészítőt megtanul, mert abban nagyon jó – de az emberi arc nem mond neki semmit.”

Nézd meg a galériánkat>14 kép
Megtaláltuk a hírességek ikerpárjait! - 14 megdöbbentő fotó

Az átlagarc segít

Meglepően könnyen el tudjuk képzelni, milyen lehet a prosopagnosiás embernek. Mi, európaiak nem igazán tudjuk megkülönböztetni a kínaiakat, és ők sem minket. Ez az „other race effect”, a másikrassz-hatás: Jackie Chant felismerjük a filmvásznon, de ha szembe jönne kétszáz kínai férfi társaságában, nagyon nehezen tudnánk kiválasztani közülük.
Az arc merőben különbözik a többi testterülettől, és minden kis részletéhez ezernyi kulturális utalás, jelentés, jellemző kapcsolódik. Elménkben van egy úgynevezett arctér, amely a bejövő mintákat dolgozza fel, az életünk során látott arcokat „átlagolja”. Minden új arc, amelyet látunk, bekerül az arcterünkbe, és picit módosít a tudatunkban lévő „átlagarcon”, mondja Németh Kornél. Mi a finom megkülönböztetést olyan arcokon tanultuk meg, amelyek hasonlóak hozzánk, „vagyis a műszerünk nem oda van hangolva, nem azokra a különbségekre, amelyek a kínai vagy más arcokat egyedivé teszik”.
„Diagnosztizálásban már jók vagyunk, de nem tudjuk, miben kellene segíteni. Látjuk a tünetet, de nem tudjuk, mi a kiváltó ok. A tünet az, hogy nem ismeri fel az apját a buszmegállóban – de amögött mi lehet: emlékezeti probléma? Általános emlékezeti, vagy konkrétan arcemlékezeti? A finom kódolás sérül vagy más, és az fejleszthető-e? Amíg nem tudjuk, hogy a veleszületett arcvakságnak mi az oka, hol a forrása az agyban, addig kuruzslás volna bármit csinálni. De az már valószínűsíthető, hogy a diszlexiások csaknem felének is az arcfelismerés komoly, prosopagnosiaszintű problémát jelenthet.”

Segít a tréning, de csak ha állandó

A veleszületett prosopagnosiásoknak reménykeltő lehet, hogy a kaliforniai Berkeley Egyetem kísérletében egy tesztalany másfél évi tréningezés után határozott javulást mutatott az arcfelismerésben – de a mentális edzés befejezése után visszaesett a korábbi szintre. Az agyunknak van ugyanis egy olyan képessége, amelyet plaszticitásnak nevezünk: ennek köszönhető, hogy valamely agyi terület sérülése után más agyterületek megkísérlik átvenni a sérült rész funkcióit. De ez nem mindig történik meg.
„A normál arcfelismerők a két szem és a száj által bezárt háromszöget nézik egy másik ember arcán. Az arcvak nem vesz föl szemkontaktust, hanem tekintete ide-oda ugrál a fej külső részein, például a fülön. Vagy rátapad egy olyan részletre, amely szokatlan az adott arcon, mondjuk egy anyajegyre. Irreleváns területeket pécéz ki magának, amelyek nem segítenek a felismerésben. De legalább a késztetés megvan benne, hogy találjon valamilyen azonosítási pontot” – részletezi a szakértő. Munkatársaival most pont a trenírozást fogják vizsgálni: az arcvak tesztalanyokat megpróbálják tudatosan megtanítani az egyes arcterületek vizsgálatára, hátha attól javul a felismerőképességük.
„Van olyan női kliensem, aki az első randira barátnővel megy, aki titokban megsúgja neki, hogy helyes-e a fiú. Aztán a második randira is együtt érkeznek, mert segíteni kell abban, hogy ugyanahhoz a fiúhoz menjen oda.” Szórakoztatónak vélhetjük a sztorit, de nem cserélnénk velük.
Németh Kornél egyik kísérleti alanya évtizedek óta dolgozik ugyanazon a munkahelyen. Az irodában bízvást számíthat arra, hogy a mellette lévő asztalhoz majd a Kati fog leülni, az ablaknál meg a Károly dolgozik. Mindenkinek odaköszön, nincs semmi gond. Ám amikor munka után a boltban összefut a kollégákkal, és nem köszön nekik, azt sok évtized ismeretség után sem tudja megmagyarázni. Ez a történet viccesen indul, de szívszorítóan végződik: „a kollégák azt mondták, hogy akkor hiszik el, hogy ő tényleg arcvak, ha hoz arról papírt, hogy "hülye". Aki megpróbálja elmondani, hogy ez a problémája, azt még manapság is sokan lehülyézik. Mert nem tudnak erről az emberek” – összegzi a kutató. És neked hogy megy? Ha tesztelni szeretnéd az arcfelismerési képességed, kattints az arclabor.com oldalra!

Hiver’t-Klokner Zsuzsanna „Évekbe telt rájönnöm, mi fontos az életben: azóta eszerint élek, és másokat is erre biztatok.”

Hiver’t-Klokner Zsuzsanna „Évekbe telt rájönnöm, mi fontos az életben: azóta eszerint élek, és másokat is erre biztatok.”

Tovább olvasok
Kép
Ó, de megható! Sarolta hercegnő keresztapja és tanítónénije összeházasodtak

Micsoda Disney-filmbe illő romantikus történetek zajlanak le a brit királyi család berkeiben!

Kép
Viola Davis mégsem vásárolta meg az ültetvényt, ahol született

Az Oscar-díjas színésznő 55. születésnapján közzétett posztját a fél világ félreértette.

Kép
Filmcsillag lesz Csobot Adélból: ebben a mozifilmben kapott főszerepet

Egy újabb szerepben mutatja meg magát az énekesnő.

Kép
Repetabiztos tíz perces kukoricaleves

Egyik hétvégén az anyukámnál voltam, aki ipari mennyiségben főzött kukoricát. A baj csak az volt, hogy sem elég édesek, sem pedig elég puhák nem voltak. De mivel ételt nem szeretünk kidobni, úgy döntöttem készítek belőle valamit, ami kicsit dob majd az élvezeti értékén. És meg kell mondjam, akkorát dobott, hogy azóta hetente készítem el ezt a kukoricalevest.

Kép
Napi horoszkóp augusztus 13.: a Bakoknak bizonytalan helyzetben érkezik a szikra, a Halak tudatosan tervezik a jövőt

Ma is érdemes elolvasnod a horoszkópod, hisz ismét izgalmas üzeneteket rejtenek a csillagok!

Kép
Nem hittek a koronavírusban – és ez tragédiát okozott

Meglehetősen gyakran jelenik meg hír koronaszkeptikusokról. A hírek sajnos általában azzal végződnek, hogy ezek az emberek nagyon rosszul jártak – meghaltak, vagy „csak” elkapták a vírust. Nem árt, ha okulunk a hibáikon.

Kép
Sose akartam szerető lenni, mégis így történt

Miért játszik az ember szeretősdit? Unalomból? Elhanyagoltságból? Kaland- vagy bizonyítási vágyból? Rózsa még nem jött rá. Egyszer csak belecsúszott, mint Pilátus a krédóba.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem