Leöntöttem a laptopomat 3 deci vízzel! Hogyan élte túl? Elárulom!

Borítókép: Leöntöttem a laptopomat 3 deci vízzel! Hogyan élte túl? Elárulom! Forrás: Unsplash/Alejandro Escamilla
Visszaeső laptopleöntő vagyok. Két évvel ezelőtt 3 csepp vízzel tettem tönkre az akkori gépemet, pár napja viszont egy igen nagy pohárral adtam a mostaninak. Ez azonban túlélte. Eláruljam, mi a titok? (Spoiler: rizs is szerepel a sztoriban!)

Szóval igen, nem most kezdtem a laptopok vízzel történő tönkretételét. Bár nagyon remélem, hogy most már abba hagyom, mert az azért nem olyan vicces, amikor a több százezer forintot érő céges laptopodat nyírod ki (majdnem). Mondjuk két éve a sajátomat se volt jobb (bár rosszabb se) kinyírni. Na mindegy is. Nem ez a lényeg.

A lényeg három dolog, amit megtanultam ezekből az esetekből és amit mindenképp szeretnék megosztani veletek.

Az egyik: hogy soha, még egyszer hangsúlyozom: SOHA ne tartsatok folyékony ételt vagy italt a laptop mellett. Mert örök érvényű Murphy szabály: ami kiömölhet, az ki is fog ömölni. És ha ott a laptop, akkor arra. Erre azt mondta egy ismerősöm, hogy ezért kell zárható kulacsban tartani a vizet az asztalon. Erre meg én azt mondom, hogy ez jó akkor, ha 100%-osan biztos vagy abban, hogy amint iszol, újra rárakod a tetejét. Egyébként felejtsd el. Tedd egy másik asztalra a vizet, vagy ha szomjas vagy, sétálj ki vízért a konyhába. De a gép körül soha ne legyen folyadék.

A második: mindenből, ami a gépeden van (fotók, videók, file-ok – tényleg mindenről) legyen másolatod egy online tárhelyen is és/vagy akár egy külső adathordozón. Én az első leöntős eset után (illetve azután, hogy egyszer a külső vinyóval labdázott az egyik gyerek) vettem egy jó nagy Google Drive tárhelyet, és azóta rendszeresen mindent felmentek oda, hogy ha elszáll a gép, akkor ott tutira meglegyen minden.

De mit tettem, amikor leöntöttem a laptopomat?

Na és most jön a harmadik:

Első alkalommal – vagyis két éve -, amikor leöntöttem a laptopomat annyira pánikba estem, hogy kb. mindent rosszul csináltam. Nem fordítottam a feje tetejére, nem kapcsoltam ki, ellenben törülközővel elkezdtem felitatni azt a pár csepp vizet. És mivel egy pár hónapos babával és a 3 évvel idősebb testvérével voltam otthon, hirtelen menni se tudtam sehova. Így vártam, és végignéztem, ahogy tönkremegy a laptop, ahogy elmegy a monitorja és örökre kikapcsol. Mire este a férjem hazaért és rohanva elvitte a félórányira lévő szuper szervízbe a gépemet, addigra már menthetetlen volt. Kb. már az adatok jelentős részétől (így sok családi fotótól, fontos dokumentumoktól) is búcsút inthettem.

Mondanám, hogy jól viseltem a dolgot. De nem. Na akkor történt, hogy minden feltöltöttem egy online szerverre (is). És akkor is megfogadtam, hogy nincs folyékony étel-ital fogyasztása a laptop közelében.

Ezt egyébként nem tartottam sokáig, ugyanis úgy emlékszem, hogy elég régóta eszem-iszom újra a gépem mellett. De ez most tényleg az utolsó eset volt.

A férjemmel beszélgettem éppen telefonon, miközben néztem a gépemet is, és inni is szerettem volna és ahogy megfogtam a poharamat, tele vízzel... pontosabban megfogtam volna, helyette felborítottam – gyakorlatilag a teljes tartalmát, mind a 3 decit a gépre. Káromkodás káromkodás hátán, mondtam a férjemnek, hogy „húbmeg most le kell tennem” és már kapcsoltam is ki a laptopot és azonnal fordítottam a feje tetejére. Közben kértem az égieket, hogy ne, léci, most ne, jó leszek, ígérem, csak ezt élje túl ez a gép.

10 perccel később kezdődött egy fontos online értekezletem, azt telefonról lenyomtam, és a kollégám javaslatára a meeting után rohantam is a szervízbe. Közben egy barátnőm azt javasolta, hogy öntsek rizst a laptopra. Nem vagyok ám szőke nő, kivételt képeznek ez alól azok a helyzetek, amikor pánikba esem. És ez az eset abszolút ilyen volt. Úgyhogy fogtam az összes rizst, amit otthon találtam és ráöntöttem a laptopra. Gondoltam: ennél rosszabb már nem lehet.

A gyors meeintg után aztán rohantam is a legközelebbi szervízbe, ahova a leöntéstől számítottan kb. egy óra múlva odaértem. A gép végig kikapcsolt állapotban volt – ez nagyon fontos, hogy minden ilyen esetben áramtalanítsuk a gépet. Ha be van dugva, húzzuk ki, ha be vak kapcsolva, kapcsoljuk ki. Elmondtam a szervízben, hogy mi történt a géppel, ők is elmondták, hogy itt mi fog történni: megnézik, kitakarítják, lehet, hogy ultrahangos tisztításra is szükség lesz. De ha bármi másra is szükség lesz, telefonálnak. Úgy ígérték, hogy még aznap, de végül senki nem hívott. És az esélytelenek nyugalmával feküdtem le este aludni és már azon gondolkoztam, hogy lesz új gépem.

Másnap aztán én hívtam fel a szervízt, mert már nem bírtam tovább és legnagyobb meglepetésemre azt mondták, hogy a gép működik, sikerült az ultrahangos tisztítással rendbe hozniuk. Bár állítólag állt benne a víz, mégis sikerült megmenteniük. Elmondásuk szerint annak köszönhetem, hogy ezúttal nem ment tönkre a gép, hogy rövid időn belül elvittem hozzájuk. Így csupán 10.000 Ft-ból megúsztam a dolgot, és nem egy vadiúj laptop árából.

Úgyhogy ez mindenkinek a tanácsom, aki hasonló helyzetben van: (Bár ne legyetek – el a vizekkel és kávékkal a laptoptól!)

  • Kapcsoljátok ki a gépet (áramtalanítsátok, ha be van dugva!)
  • Fordítsátok a feje tetejére, hogy ki tudjon folyni belőle a víz!
  • És amilyen gyorsan csak tudtok, irány a legközelebbi szervíz! Mert ők még meg tudják menteni!

Ti jártatok már hasonlóan?

Alapszerszámok javításhoz, szereléshez, ház körüli munkákhoz