8 egyszerű módszer, hogy ne váljon teljesen stresszessé a szünet, míg otthon a teljes család

Borítókép: 8 egyszerű módszer, hogy ne váljon teljesen stresszessé a szünet, míg otthon a teljes család Forrás: Pexels/Elina Fairytale
Az ünnepek elégé hektikussá válhatnak, ha hagyod, viszont ha a következő egyszerű tippeket tudod tartani, sokat lehet ezen oldani!

1. Vásárolj egyedül!

Ne vidd a gyerekeket a karácsonyi bevásárlásokra. Ez a program egyébként is feszültté tesz bárkit, mert mindenhol túl sok az ember, túl sok időt kell eltölteni, ehhez jöhet még a türelmetlen, éhes, szomjas gyermek, akinek pont akkor kell mosdót találni, amikor közel s távol nincs. Úgy szervezd ezeket a kötelező programokat, hogy a gyerekek addig a szülőtárssal, barátoknál, rokonságnál tölthessék az időt. Amit lehet, online szerezz be, az ajándékok becsomagolásánál kérd a közreműködésüket, azt általában szokták szeretni is.

2. Lazíts a dekoráción és a tisztaság szinten!

Ne pazarold a család értékes idejét arra, hogy mindent egymagad csinálsz, mert akkor tökéletes. Nem kell, hogy tökéletes legyen, ne legyél a külcsín megszállottja. A legfontosabb dekorációkat válaszd ki, a többit engedd át a többieknek. A takarítást se vedd veszettül komolyan, irgalmatlan sok energiát emészt fel az, ha mindennek ragyognia kell az ünnepekre! Egy boldog, nevetéstől teli otthon hívogatóbb, mint a teljesen pormentes!

3. Tarts rutint!

Tudjuk, hogy kicsit hektikus az élet, ha otthon van az egész család, mégis próbálj valami napi rutint tartani, mert az számodra is könnyebbé és átláthatóbbá teszi a napokat. A közös reggeli étkezés például jó alkalom arra, hogy mindenkit egybe terelj és átbeszéljétek a napi feladatokat. Kapjon valami kis tennivalót mindenki, aki már abban az életkorban van, hogy számítani lehet rá. Akár rendrakás, akár a szemét kivitele, bármi, amivel neked kevesebb marad. Magadra is gondolj, legyen saját rutinod is, például egy reggeli kávé a kanapén és egy esti olvasás az ágyban.

4. Ne vegyél meg mindent a kívánságok közül, akkor sem, ha megteheted!

Mutasd meg a gyerekeknek, hogy az ünnepek nem arról szólnak, hogy hány játékot kapnak. Írják össze, hogy mi mindent szeretnének, de kérd meg őket, hogy rangsorolják a kívánságokat, tehát válasszák ki a 2-3 stb. leginkább vágyott ajándékot. Gondold át azt is, hogy a rokonságtól mire számíthattok, ha túl sok újdonságot kapnak, elvész a varázsa az ajándékoknak. Kérd meg a gyerekeket arra, hogy válasszanak élményt is. Az élmény gyakran mélyebb emléket hagy, mint egy új tárgy.

5. Ne vállalj túl semmit!

Ez legyen szabály a konyhai munkálatokra, a vendégvárásra, vendégeskedésre, ajándékozásra és a fogyasztásra is Az ünnepek egyik leglélekölőbb momentuma, amikor minden előtérbe kerül, csak a pihenés és meghitt pillanatok nem. A gyerekek szünidős életét szintén ne szervezd túl! Ne feledd, az unatkozó gyermeknek lesznek a legjobb ötletei!

6. Ne egyetek túl sok édességet!

Ha a gyerekek egész nap mézeskalácsot majszolnak, nem igazán lehet őket hibáztatni azért, ha elviselhetetlenül viselkednek. Egyszerű ételekkel tartsd a napi rendszeres és egészséges étkezések sorát, nassolni tegyél ki nekik magvakat és hozzáadott cukor nélküli aszalványokat, egyetek rendesen nagy vendégeskedések előtt is. Az édességet porciózd, ne add oda az egész dobozt, tálcát… Törekedj arra, hogy még több vizet fogyasszanak és ne gyümölcsleveket, pláne cukrozott italokat.

Forrás: Pexels/cottonbro studio

7. Fókuszálj a hagyományteremtésre!

Egyszerűsíti az ünnepi időszakot, ha állandó hagyományaitok vannak. Főzés, sütés terén épp úgy, mint programok terén. Az állandó, ismert rendszerek enyhítik a stresszt, kiszámíthatóbbá teszik az ünnepi időszakot. Csempéssz aktív időtöltést is az ünnepi szokások közé, például egy erdei sétát a családtagokkal, csillagnéző esti túrát, ha van hó a környéketeken, szánkózást, hótalpas túrát.

8. Figyelj magadra is!

Minden nap szánj magadra legalább 30 percet. Meditálj, jógázz, kocogj, engedj meg egy forró fürdőt, délutáni sziesztát és ezeket a tevékenységeket végezd magad, a saját kedvedre, csakis önmagadra figyelve. Az is szuper szokás, ha napi 30 percre minden családtag „kimenőt” kap. Ilyenkor a gyerekek is vonuljanak a saját szobájukba és fél órán át találjanak olyan elfoglaltságot, ami kedvükre való és másokat nem zavarnak vele.

Te melyik karácsonyi embertípus vagy? Nézd meg galériánkat és kiderül!

Megjelent az ÉVA ADVENT! Már kapható az újságárusoknál vagy a képre kattintva!